Kevés kiállító, családias légkör, mégis változatosabb lehetőségek és rugalmasabb cégek jellemzik az első „fapadosnak” nevezett állásbörzét a Budapesti Corvinus Egyetemen, ami kedden kezdődött és szerdán is tart. A munkaadóknak tetszik a puritán körítés a kevesebb, de minőségében jobb álláskeresői kör miatt. Kollégánk az első napon járt a helyszínen.

Fapados állásbörze a Corvinuson

Tizenhat munkaadó érkezett


Hamarosan a miértekre is választ kapunk egy sebtében elcsípett folyosói beszélgetésből. Az "informátor" úgy tudja, az intézmény ezúttal pályázaton nyert pénzből finanszírozza a mini állásbörzét. Ráadásul ezúttal kifejezetten az itteni diákok álláskeresésére koncentrálva hívták meg a cégeket. Akik kapva kaptak is az alkalmon. Rövid "helyszíni szemlénk" során 16 kiállítót számoltunk össze-a jelenlévők mintegy kétharmada konkrét állásajánlattal is érkezett. Mindeközben az egyetemi élet is normál hétköznapi kerékvágásban zajlik. A fiatalok épp óráról jönnek vagy órára sietnek, előadásra készülődnek, helyenként meg-megállnak érdeklődni a standoknál vagy épp az aula asztalainál mélyednek a jegyzeteikbe. Sokuk kezében sonkás zsömle és üdítő, miközben jellegzetes melegszendvics-illat lengi be az aulát, jelezvén, hogy javában ebédidő van.


Hangsúly az állásajánlatokon, nem a körítésen


"Most kifejezetten az itteni karrieriroda meghívására érkeztünk"- tudjuk meg az egyik jelen lévő iskolaszövetkezet kapcsolattartójától, aki személy szerint nagyon jó ötletnek tartja a fapados börzét. "Úgy érzem, hogy végre az állásajánlatokon és persze az álláskeresőkön van a fő hangsúly és nem a cégek versengenek egymással, hogy ki tudja jobban láttatni magát és kinek szebb a standja." Az iskolaszövetkezet munkatársa amúgy széles álláskeresői körből merítene - ahogy a hölgy fogalmaz, "a péktől a bolti eladóig most is van mindenféle állásajánlatunk." A diákok 500-600 forint körüli órabérért vállalhatnak munkát, ugyanakkor a nem nappali tagozatosoknak is kínálnak lehetőséget. Igaz, egyelőre kölcsönzött munkaerőként... A legnagyobb szakmai kihívás, amellyel aktuálisan küszködik a kapcsolattartó, az egyik szolgáltató központ megbízása. A business center hónapok kutatja az ideális, az angol mellett lengyelül, norvégül vagy hollandul beszélő ügyintézőt. "Mintha tűt keresnénk a szénakazalban"- érzékelteti a hölgy a kihívás nehézségi fokát.


A fapados börzére ezúttal egy társadalomkutató intézet is eljött aktuális ajánlataival - a "közgázon" az elmúlt évek tapasztalataira alapozva ez igazán ritka pillanat, így muszáj róla megemlékezni. Két ajánlattal - gyakornoki és főmunkatársi - pozícióval érkeztek. Külön pluszpont a leendő munkáltató rugalmassága. Bár a diploma természetesen náluk is elvárás, nem ragaszkodnak makacsul a gazdasági vonalon szerzett végzettséghez. "Lehet a diploma szociológiai, geográfiai, vagy akár bölcsész, nálunk még néprajzos kolléga is dolgozik... A lényeg, legyen a pályázóban kutatói ambíció." A fizetések kapcsán puhatolózva azért hozzáteszi,"nem tudjuk a versenyszférás nagyvállalatok bruttó 300 ezer forintos kezdőbérét garantálni senkinek, de nem is a gyalázatos kategória." Konkrét összeget azért nem említ.


Csak komoly álláskeresők jöttek


A fapados börzére egyébként az egyik nagy, nemzetközi könyvvizsgáló képviselője is eljött. Éppen könyvvizsgáló gyakornokra vadásznak gőzerővel. Mint mondta, nekik most kifejezetten kedvez, hogy a máskor szokásos körítés és hírverés ezúttal elmaradt. "Nagyon jó, hogy nincs akkora felhajtás, mint egyébként lenni szokott. Máskor a nagy látogatottság miatt rengeteg olyan érdeklődő is eljön, aki nem is keres komolyan állást vagy épp valami miatt nagyon nem illik bele az elképzeléseinkbe." A cég csapásiránya továbbra is a pénzügy, igaz, néha váratlanul megürül egy-egy HR-es vagy marketinges munkakör is.


Egy másik, napi 4 órában marketinggyakornokot kereső cég is szorgalmazza a további fapados állásbörzék megtartását. "Jobb ez így, mint amikor több ezren jönnek ki egyszerre állást keresni. Így sokkal jobban behatárolható azoknak a köre, akiket igazán keresünk." Előnyösnek tartja még a családiasságot. "Az egyik közismert, "sportcsarnokos" állásbörzével például az a legnagyobb baj, hogy akkora tömeget kellene kezelni és érdemben kiszolgálni, ami már lehetetlenné teszi a normális kereséseket."


Persze nem mindenki ennyire lelkes. Az egyik, állásajánlatokat tartalmazó kiadvány standjánál például meglehetősen egykedvű a fogadtatás. "Nincsenek állásajánlataink itt. Ha valami érdekel, akkor nézd meg a neten vagy a könyvben"- veti oda a hölgy, miközben elmélyülten tanulmányozza okostelefonja kijelzőjét és szemlátomást frissen csináltatott műkörmeit. Amelyekre lila és ezüst csillámpor is bőven jutott.


Nőtt az igény némettudásra


A kis kitérő után a fapados börze másik érdekessége, hogy mintha a német nyelv ázsiója újból növekedőben lenne. Több jelen lévő cég kifejezetten jó némettudással keresi az új kollégát, köztük például egy lakástakarékra specializálódott pénzügyi szolgáltató és egy sportszereket árusító multi is. A pénzügyi szolgáltató rugalmasnak tűnik - folyamatban lévő felsőfokú tanulmányokat is elfogadnak és a pénzügyes végzettség sem abszolút elvárás náluk. Igaz, őket az időfaktor is szorítja, az új hitelügyintézőnek legkésőbb január első munkanapján hadra foghatónak kellene lennie...


A helyszínen észlelt idegennyelvi tendenciát a hajózási munkákra toborzó cég képviselője is megerősíteni tudta. Tengerjáró hajókra keres recepciósokat, vendéglátói munkára vállalkozókat, szakácsokat, takarítókat, szobalányokat némettudással. Gyakoriak náluk a 6-10 hónapos, határozott idejű munkaszerződések. A fizetés hajótípustól és régiótól függően 1500-1800 euró és dollár körül alakul. Pozitívum: a szállást és az étkezést mindvégig a cég állja, így a munkavégzés időtartama alatt egész csinos összeget lehet megtakarítani. "Hetente tartjuk a tájékoztatóinkat a belvárosban. A várólista hosszú, mégis célszerű tudatosan készülni a megkeresésre. Egy jelöltnek három esélye van. Amennyiben a 3. alkalommal is visszautasítja a megkeresést, automatikusan törlődik az adatbázisunkból"- hívja fel a figyelmet a buktatókra az ügyintéző.


A fapados börze szerdán folytatódik a Budapesti Corvinus Egyetemen, amikor is a szakmai gyakorlati helyek állnak a középpontban.


Takács Gabriella. 2010. december 1.

 

« Összes hírünk