Túljutottál a döntő állásinterjún, már mindent tudsz a megcélzott munkakörről. Téged is teszteltek a cég képviselői. Ezután dönteni kell mindkét félnek. Ha van állásod, akkor még nehezebb, mert fel kell adnod valamit és kockáztatsz. Mi az, amit mindenképp gondolj át, ha állást ajánl a munkaadó?

Ezt a 8 dolgot mérlegeld, mielőtt elfogadsz egy állást

A legfontosabb valamilyen prioritási listát készítened, mi mozdít leginkább az új, megcélzott munkaadó felé. Néhány lehetőség: a magasabb fizetés, a nagyobb felelősség (vezetői szint), a cég piaci helyzete és növekedési esélyei, a tanulás, a karrierváltás egy másik pozícióba, a kisebb stresszel járó munka, a stabil munkaadó, a fix, bejelentett fizetés, a rugalmas munkarend, a könnyű bejutás? Rangsorolj minden szóba jöhető szempontot.


2. Fizetés és juttatások


Sokak számára ez a legfontosabb pont, ám a karrieriépítésben ez csak egy a tényezők közül. Akinek van munkája, persze szeretne új helyén még magasabb fizetést a bankszámláján látni. Ajánlatos nem csupán nettó összegben gondolkodni, hanem teljes juttatási csomagban és így összevetni a jelenlegi és az ajánlott fizetést. Ebben benne szerepelhetnek az egyes cafeteriaelemeket: étkezési jegy, mobiltelefon, céges autó, egészségpénztári befizetés. Sokat nyomhatnak a latban olyan opciók, amelyek pénzben kevéssé láthatóak, de jelentősen könnyítik az életet. Ilyen például a céges napközi kisgyermekeknek, a rugalmas munkaidő, a részben otthonról dolgozási lehetőség, az ingyenes nyelvtanulás, a külföldi utazási lehetőség multi cég esetén.


Lefelé viszi nettót, ha saját autónkat kell bedobnunk céges ügyekre, ha ’számlás’ a munka (saját magunk után kell fizetni a társadalombiztosítási járulékokat) vagy minimálbérre jelentenek be és zsebbe fizetve történik a bér kiegészítése.


Ha új területet szeretnénk kitanulni és új pozíciót pályázunk meg, akkor elképzelhető, hogy lejjebb kell vennünk a fizetési elvárásunkból.


3. A cég helyzete


Álláshirdetésekben minden munkaadó „piacvezetőnek”, „innovatívnak”, „stabil hátterűnek” hirdeti magát. Valóban ez a helyzet? Érdemes trendeket (utóbbi évek árbevétele, adózás előtti eredménye, alkalmazotti létszámának változása) nézni a hivatalos cégnyilvántartásban. Látható az is, hogy az ügyvezető mennyi ideje dolgozik a cégnél. Gyártó cég esetén utánanézhetünk a termékeknek, a vevőknek. A cég hitelességét mutatja, ha az álláskiírásban megfogalmazottakat összevetjük saját tapasztalataiunkkal. Mindezek alapján nagyjából látható, hogy milyen irányba tart a vállalkozás.


4. A munkahelyi légkör


Az állásinterjú(k) során rengeteg benyomást szerezhetünk a vállalatról. Árulkodó az iroda elhelyezkedése, berendezése - miként fogadnak a recepción, hogyan beszélnek egymással a munkatársak -. mennyire vesznek komolyan állásinterjún. Teljesen más a benyomás, ha egy modern belvárosi irodaházban, udvarias, mosolygó vendéglátó vár, szakmai kérdésekkel, mintha egy rossz hírű városrész leharcolt irodájában kerül sor a beszélgetésre jelentős késéssel.


5. A vezető személye


Az egyik legfontosabb szempont. Ha nem találkozol vele interjún, akkor kérj találkozási lehetőséget. Ha nem derül ki, akkor kérdezz rá bátran, ki lenne a közvetlen felettes. A szimpátia vagy az antipátia egyébként néhány percen belül kiderül. Ha unszimpatikus a másik fél, az rendkívül megnehezíti későbbi együttműködést. Előnyös lenne, ha a pályázó a leendő kollégákkal is találkozhatnak, erre idő- és szervezési nehézségek miatt többnyire nincs lehetőség.


6. Fejlődési lehetőség


A kérdés már állásinterjún is előjön, hiszen a tehetséges pályázó nem akar egy helyben topogni, szeretné saját piaci értékét növelni. A kérdés már állásinterjún is előjön, hiszen a tehetséges pályázó nem akar egy helyben topogni, szeretné saját piaci értékét növelni. Fejlődés lehet tanulás külső intézményekben (diploma megszerzése egyetemen, főiskolán, OKJ-s képzőhelyen) vagy cégen belüli tréningekkel (szakmai, kommunikációs, ügyfélkezelési vagy szakmai). Ha konkrét elképzelésed van egy-egy külsős képzésről (például MBA, mesterdiploma, OKJ), akkor megkérdezheted, hogy ezt a cég finanszírozná-e. A fejlődés másik útja a cégen belüli előrejutás. Kis szervezetben ennek kicsi az esélye, nagy multinál viszont már sok a lehetőség: váltás egy külföldi leányvállalathoz, itthon középvezetői szint elérése, új szakterületre váltás pár éven belül.


7.Közlekedés


Nem utolsó szempont a munkahelyre való bejutás átgondolása időben és költségben. Megoldható-e tömegközeledéssel vagy csak saját autóval? Mennyibe kerül? Milyen támogatást ad ehhez a cég? Vannak-e alternatív útvonalak dugó esetén? Kell-e költözni új állásért? Ebben miként segít a cég? Van-e valamilyen állami támogatás ehhez?


8. Munkarend


Főleg kisgyermekes családosok szenvedhetnek meg egy rugalmatlan munkaadót. A szigorú, például 7.30-as kezdésnél még az is jobb, ha kicsi, otthon végezgető túlórát vár el a cég, de a munkaidő rugalmasan, az egyéni igények szerint alakítható (már persze, ha a munkakör ezt lehetővé teszi). Érdemes tisztázni az esetleges hétvégi ügyeleteket (havonta hány alkalommal, mennyi időre), az otthoni munka elismerését, a munkával járó utazásokat és azok beszámítását.


Hogyan keress állást?


+ indíts egy álláskeresést a kívánt pozíciónév/készség és a város megadásával, majd pályázz az állásokra
+ állíts be e-mailes állásértesítőt, hogy elsőként értesülhess a keresési feltételeidnek megfelelő,     friss állásokról (e-mail címedet a találati listában a jobboldali oszlopban adhatod meg)
+ töltsd fel önéletrajzod - így a munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

 

« Összes hírünk