Közel 6 ezer állásajánlat, 130 új munkaerőt kereső kiállító, álláskeresési tanácsadás, több ezer látogató. Néhány számadat az idei HVG Állásbörzéről, amely szerdán kezdődött és csütörtökön késő délutánig tart a budapesti Syma Rendezvényközpontban. Kiket keresnek a cégek? Milyen tanácsokat kapnak a kilátogató álláskeresők?

Ezeket a hibákat kerüld el álláskeresőként

Az állásbörze színhelyére betoppanva azonnal látható válik, kiknek is terem itt a legtöbb babér. Emitt egy Mercedes, amott egy Audi, pár lépéssel mellette pedig egy szintén a gyártószalagról legördült Suzuki. A nagy autógyárak gőzerővel keresik a tehetséges mérnökutánpótlást. „Ugyan hivatalosan 437 ezren vannak munka nélkül Magyarországon, mégsem könnyű mérnököket találni. Kétszer annyi műszaki szakembert képes lenne felszívni a magyar álláspiac, mint amennyien évente végeznek a magyar egyetemeken, főiskolákon” – erősíti meg a megfigyelést Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója. A kiállítók az egyik legnagyobb magyarországi állásbörzén a műszaki mellett az informatikai, a gazdasági és a magas szintű nyelvtudást igénylő pozícióra keresték a a megfelelő juelölteket.


Több csatornán keresi az utánpótlást a Mercedes


„Már 3 ezer feletti a dolgozói létszámunk és folyamatosan keresünk új munkatársakat mérnöki és a termelést támogató területekre, és gyakornoki pozíciókba is” – mondja Ács László a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. HR igazgatója. Az autógyártó tavasszal összesen hat állásbörzén vesz részt. Emellett állásportálon hirdet, karrier-roadshowt szervez, a duális főiskolai képzés kapcsán szorosan együttműködik a Kecskeméti Főiskolával, és vállalaton belül is folyamatos továbbképzési lehetőségeket biztosít a munkatársaknak. Ács László kiemeli az állásbörzén való megjelenés fontosságát. „Standunknál az érdeklődők mérnökökkel és döntéshozókkal találkozhatnak, akiktől első kézből kaphatnak információkat arról, mi várja őket cégünknél.”


Kihívás németül jól beszélő pályázókat találni a Lidlnek


Eljött az állásbörére a Lidl is, amely a kereskedelmi pozíciók mellett mérnöki, gazdasági, informatikai diplomásokat keres a vállalathoz. Rittling Dániel HR-vezető megjegyzi, kihívást jelent németül magas szinten beszélő szakembereket találni. „Egy állásbörzén a személyes kapcsolat miatt olyanok is a látóterünkbe kerülnek, akiket önéletrajz alapján nem biztos, hogy behívnánk állásinterjúra.” A személyzeti vezető kiemeli az érettségizőket megcélzó utánpótlásprogramjukat. Itt 18-19 éves fiatalok a német duális képzésben vehetnek részt. Három év alatt a német Lidlnél dolgoznak és iskolában tanulnak párhuzamosan. Majd a végzés után a magyarországi vállalatnál kapnak felelősségteljes munkát.


Online játékkal toboroz at IT Services


150 üres pozícióval érkezett az állásbörzére az IT Services Hungary. 2007-ben 400 fővel működtek, mára már 3500 dolgoznak, az év végére pedig 4 ezerre nő a dolgozói létszám. Elsősorban nyelveket beszélő diplomásokat keresnek budapesti, szegedi, pécsi és debreceni telephelyeikre. Sümegi Zsuzsa kommunikációs vezető kiemeli online toborzójátékukat. Az állásokra jelentkezők 12 héten át tesztelhetik magukat: többek között szakmai, általános műveltségi kérdéseket kapnak és konfliktuskezelési képességüket tehetik próbára.


Bár első látásra a korábbi évekhez képest kisebb volt a tülekedés a standoknál, azért álláskeresőből sem volt hiány. Nem csupán végzős egyetemisták, főiskolások érkeztek, hanem néhány éve az álláspiacra kikerült diplomások, akik karrierváltáson gondolkodnak.


Hasznos és tanulságos része az állásbörzének a karriertanácsadói előadássorozat. A két nap során tucatnyi téma került terítékre az egyéni karrerterv felállításától egészen a bértárgyalásig. Kiderült például, hogy sok a tévhit az álláskeresők részéről. Akadnak, akik rosssz csatornán próbálkoznak, mások az első kudarcélmények után egyszerűen feladják. Megint mások nem tudják megfogalmazni, hogy mire is alkalmasak, vagy csak egy munkakörben és cégtípusban gondolkodnak. Szűcs István, az Ökumenikus Segélyszervezet Ygen Humánerőforrás Központjának vezetője elmondta, átlagosan 85 pályázati anyagot kell elküldeni egy pályázónak, míg révbe ér. Még ideális esetben is legalább két hónap míg valaki az álláskeresés megkérdése után munkaszerződést kap. Azt javasolta az álláskeresőknek, hogy minél több legalább 4-5 eszközt vessenek be. Ilyen lehet például az állásbörze felkeresése, az állásportálokon keresés, a céges honlapok karrier szekcióinak böngészése, a közösségi média használata, a fejvadász cégekkel való kapcsolatfelvétel vagy a „hideghívásos” álláskeresés.


A karrier-tanácsadó hangsúlyozta, mindenki legalább 4-10 célállásban gondolkodjon. Mindenkinek fel kell mérnie, mire lehet alkalmas, például az álláshirdetések szövege alapján. „Közgazdász pozíciónévvel senki sem talál állásajánlatot” – mondta Szűcs István.


Tíz hiba, amit ne kövess el álláskeresőként
- Ne csak egy csatornán próbálkozz (állásbörze mellett állásportál, céges honlap, közösségi média, személyes ismeretségi kör, hideghívás, google-ban keresés)
- Ne csak 1-2 pozícióban és cégtípusban gondolkozz
- Ne add fel az első kucarcok után
- Filozofálás helyett cselekedj (kutasd fel a lehetőségeket, pályázz mindenre, ami szóba jöhet és aminek megfelelsz)
- Ne add túl olcsón magadat. Fizetési elvárást azonban csak akkor írj a pályázatba, ha kifejezetten kéri a munkaadó
- Bárhová is pályázol, bárhová is hívnak interjúra, mindig legyen igényes a megjelenésed (öltözet, felkészültség, motiváltság)
- Ne tűzz ki irreális elvárásokat
- Ne a munkaadóban keresd folyton a hibát
- Olyan állásokra is pályázz, amelynél nem minden kritériumnak felelsz meg (de a döntőknek igen)
- Akkor is nézz ki állásbörzére, ha éppen van állásod (fontos a folyamatos tájákozódás)


Karácsony Zoltán, 2014. február 27.

 

« Összes hírünk