Az utóbbi időben több olyan hírt olvashattunk, amelyek meglehetősen extrém elbocsátásokról számoltak be. Volt, akit azért bocsátottak el, mert elvált, vagy épp mert nem olyan sört ivott, mint kellett volna. Egy hölgyet azért rúgtak ki, mert vibrátort mutogatott a főnökeinek, egy férfit pedig azért, mert e-mailben hencegett szexuális teljesítményről. Összeállításunk a tavalyi illetve az idei év extrém kirúgásairól.Az utóbbi másfél évben elég sok érdekesnek mondható esetről számoltak be a hírügynökségek, már ami a kirúgásokat illeti. 2006 első két hónapjában szinte hetente olvastunk olyan híreket, amelyek különböző, nem túl hétköznapi elbocsátásokról számoltak be.

Extrém kirúgások: Szexualitás a munkahelyenAz amerikai Miller Brewing Co., a Miller Time sörök gyártójának egyik forgalmazója például idén februárban - elég nagy valószínűséggel - amiatt rúgta ki alkalmazottját, mert a dolgozó más cég sörét fogyasztotta egy szórakozóhelyen - adta hírül az AP hírögynökség.A 24 éves targoncakezelő szombat este betért egy szórakozóhelyre, balszerencséjére viszont épp aznap készített ott képes riportot a város esti életéről a helyi lap egy újságírója. A fotós az alkalmazottat lencsevégre kapta - viszont kezében nem az őt alkalmazó cég, hanem a konkurens vállalat terméke volt, nevezetesen egy üveg Bud Light márkájú sör. És ez lett a veszte... A kép ugyanis a másnapi újságban megjelent, ezt követően pedig a férfit a vezérigazgatói irodába hívták, ahol indoklás nélkül felmondtak neki.


Nem tanácsos sztriptízbárban szórakozniHasonlóan szerencsétlenül járt január elején az egyik legnagyobb befektetési bank, a Morgan Stanley négy alkalmazottja is. A kiemelt üzleti partnerek részvényopcióival foglalkozó szakembereket ugyanis azonnali hatállyal elbocsátották, miután a vezetők megtudták, és be is bizonyosodott: a kollégák egy arizonai konferencia alkalmával ellátogattak a helyi sztriptízbárba üzleti partnereik társaságában.Az esetet a Wall Street Journal szellőztette meg. A lap szerint egyébként a cég azért is vette ennyire komolyan a duhaj kollégák tettét, mivel két éve 54 millió dollárt kellett fizetnie saját dolgozóinak nemi diszkrimináció miatt.


Szexuális kalandjainak lehetőleg ne e-mailben kommunikáljukA JP Morgan Cazenove alkalmazottja még kellemetlenebb helyzetbe került. A londoni dolgozót ugyanis azért függesztették fel, mert szexuális teljesítményével dicsekedett hivatalos e-mail címéről küldött leveleiben.A 25 éves pénzügyi elemző egy jól sikerült éjszaka után döntött úgy, vitézkedéseivel henceg egy kicsit kollegáinak, barátainak. A probléma az volt, hogy az e-mailt nemcsak a közeli ismerősök kapták meg, hanem világszerte több ezren.Egy felháborodott női címzett ugyanis szétküldte azt ismerőseinek azzal a kommentárral, hogy "ez bizonyíték arra, hogy a férfiak hitványak". Az ismerősök pedig továbbküldték a levelet további ismerőseiknek, és így tovább.A hencegőt az esetet követően fizetett szabadságra küldte a vállalat, amíg a vezetők döntenek sorsáról. A JP Morgan szóvivője elmondta, hogy a vállalat nagyon komolyan veszi az ügyet - számolt be a Független Hírügynökség idén januárban.


A vibrátor-mutogatás is veszélyesEgy németországi szupermarket is komolyan vett egy ügyet, talán túl komolyan is: egy hölgy dolgozójukat amiatt bocsátották el, mert egy vibrátort mutatott főnökeinek.Az alkalmazott 2005 augusztusában a személyzet számára fenntartott helyiségben mutatta meg az eszközt két főnökének. Ezt követően azonban az áruházban is elővette, hogy kolléganője is láthassa. Erre azonban már a vevők is felfigyeltek.A főnökök zaklatásként élték meg a vibrátor-mutogatást, és miután azt az áruházban is folytatta a dolgozó, intézkedtek elbocsátásáról. A frankfurti munkaügyi bíróság egyébként a kirúgást jogosnak minősítette.


A válást sem árt meggondolniA tavalyi év elbocsátásai közül talán az egyik legnagyobb visszhangot az az eset váltotta ki, amikor egy hittantanárnőt azért rúgtak ki, mert elvált.Az olasz hölgy tizennégy éven át tanított különböző iskolákban, majd egyszer csak 2005 szeptemberében elbocsátották. "Túl szexisnek talált a római katolikus egyház, ezért menesztett állásomból" - állította az olasz hittantanárnő. Az egyház tagadta ezt, de sokkal jobb magyarázattal ők sem tudtak előállni.Döntésüket a 38 éves Caterina Bonci családi állapotával indokolták, nevezetesen azzal, hogy elvált. "Nem szabad egy olyan egyház tanításait tanítania, amely nem ismeri el a válást" - hangzott a magyarázat.


Néha még a túlzott kedvesség is bajEgy mikulást azért bocsátottak el Nagy-Britanniában, mert túl kedves volt: az 57 éves férfinak nem volt szíve elküldeni időre a gyerekeket, és a munkáltató által előírt fél perc helyett átlagosan tíz percig is elcsacsogott egy-egy csemetével. Ennek az adott gyermek szülei nagyon örültek, a sorban hátrébb állók viszont annyira nem.Így aztán jó páran inkább otthagyták a mikulást, ami viszont veszteséget - illetve elmaradt nyereséget - okozott munkáltatójának. Egy-egy fél perces látogatás 17,5 fontjába került a szülőknek (bő 6 ezer forintba), és mivel így csak igen lassan haladtak, a túl kedves Mikulás nem bizonyult kellően hatékony profittermelőnek - írta tavaly decemberben az MTI.


A fentiek alapján összeírtunk néhány tippet az elbocsátás elkerüléséhez:Gondoljuk át, milyen sört iszunk, ha sörgyárban dolgozunk - vagy ha fotóst látunk, meneküljünk el a helyszínről

Ne járjunk sztriptízbárba - ha mégsem tudunk ellenállni, akkor mindenképp álcázzuk magunkat

Szexuális kalandjainkat ne írásban meséljük el vagy ne céges e-mail címről küldjük el

Ne mutogassunk vibrátort a munkahelyen

Ne váljunk el - vagy ha mégis, akkor ne tanítsunk hittant

Ne legyünk túl kedvesek - csak ha meg tudjuk oldani azt fél percben

 

« Összes hírünk