Az év végi céges parti célja a kötetlen társagás, a céges sikerekre emlékezés, az eredmények megünneplése. A dolgozók viselkedésének függvényében azonban kellemetlen emlékké is válhat. Néhány tipp a kellemetlenségek elkerülésére.

Év végi céges parti: viselkedési etikett

A helyszínen a leggyakoribb a "fix asztalos vacsora". Ám egyre több cég tart svédasztalos büfévacsorát. Az utóbbit főként az ételkínálat változatossága és a kötetlenség miatt választják és kedvelik a cégek, hiszen senki sincsen mereven egyetlen ülőhelyhez szegezve. A résztvevők így szabadon járhatnak-kelhetnek, beszélgethetnek a társosztályokon vagy a szomszéd irodában dolgozókkal, és válogathatnak kedvükre a fogások közül.


Étkezési etikett svédasztalos vacsoránál


Néhány dologra azonban itt is ügyelni kell. "Ne keverjünk össze egyetlen tányéron több fogást, például előételt és főételt. Törekedjünk egyszerre akkora ételmennyiséget kiszedni, amennyit valóban el is fogyasztunk. Ne púpozzuk fel csupán egyetlen tányéron az ételt és mindig vegyünk új tányért, evőeszközt az épp soron következő fogáshoz is" - figyelmeztet a protokollszakértő, aki hozzátette: szintén sokkoló, mégis gyakori látvány rendezvényeken a már kiürített tányér és pohár visszarakása a fogásoktól roskadozó asztalra az ételek mellé.


A mértéktelenség nem szimpatikus


Bármennyire is jól esik szemezgetni a finomságok között, a meggondolatlan túlkapások az étel - és főként az ital - tekintetében - egyaránt kerülendők. Önkontroll nélkül felhajtani egyik pohár italt a másik után a -"Most ingyen van"!- felkiáltással igen nagy udvariatlanság és meggondolatlanság. "Volt rá eset egy cégnél hogy az előre kifizetett, megengedett alkoholfogyasztási keret erejéig a dolgozók valósággal döntötték magukba az italt, ám a keret kimerülése után már egy kisüveges ásványvízre is sajnálták a pénzt." Arról már nem is beszélve, hogy alkoholmámoros állapotban könnyen mondhatunk vagy tehetünk olyasmit, amiért józan állapotban már nem szívesen vállalunk felelősséget...


Távozóban, búcsúzóul ételt csomagolni sem sokkal udvariasabb cselekedet. "Találkoztam már hölggyel rendezvényen, aki történetesen a kutyájának szeretett volna egy kevéske bélszínt hazavinni. Egy másik vendég pedig az egyik süteményből szeretett volna vinni pár szeletet, mondván az a kislánya kedvence"- hoz példát egy, még napjainkban sem ritka viselkedésformára a protokollszakértő.


Amiről nem érdemes beszélni


A céges partin a kollégákkal folytatott beszélgetések tartalmát sem árt alaposabban átgondolni. Főként akkor, ha olyanok ülnek a közelünkben, akiket nem igazán ismerünk. "Nem illik a céges partin a többiek szexuális beállítottságát, politikai hovatartozását vagy vallási nézeteit firtatni. Tabunak számít a kolléga cégnél elfoglalt pozíciója, fizetése, esetleg e miatti kérdőre vonása. Éppúgy, mint egy harmadik, jelen nem lévő személy kimerítő elemzése vagy karrierútjának, esetleg öltözékének kritizálása" - magyarázza.


A szorosan a munkához kapcsolódó témákat is félre kell tenni. A céges partin a családi bajok vagy az egészségügyi problémák tárgyalása nem illik a vacsoraasztal mellé. A protokollszakértő szerint célszerű inkább semleges, mégis a többség által érdeklődésre számot tartó témák - film, zene, sport, irodalom, TV-műsorok, stb.- felhozni beszédtémaként.


Más oldalról is megismerhető a kolléga


A céges party egyszersmind kiváló alkalmat teremthet azoknak a kollégáknak a megismeréséhez is, akiket korábban csak a monitor mögött ülve, az iroda folyosóján vagy iratcsomókkal a hónuk alatt elsuhanva láthattunk. A bizalmas információkat azonban még a legoldottabb hangulatban is óvatosan kell kezelni. Hiszen senki nem szeretné, ha a túlzott közvetlenség rövid időn belül megbosszulná magát.


Takács Gabriella, 2009. december 14.

 

« Összes hírünk