5-4-3-2-1. Megvannak az idei felvételi ponthatárok!!! A Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem gazdálkodási-menedzsment szakára például 460 pont - míg a kereskedelmi és marketing szakokra már 470 pont is kellett a bekerüléshez - tudtuk meg a Csörsz utcai Koltai Jenő Sportcentrumban tartott Pont Ott Party 2014 keretében. Megkérdezettjeink egyben mindenesetre egyetértettek: csakis olyan pályát érdemes választani, amit tényleg nagyon a magukénak éreznek. Különben semmi értelme a továbbtanulásnak...

Eufória a ponthatárvárón- így készülnek az új egyetemisták

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem anglisztika és pszichológia szakára 397 pont és 439 pont a belépő - ám kommunikáció és médiatudomány szakos tanulmányokhoz már 455 pontra volt szükség. Ehhez képest meglepően alacsony ponthatárok is voltak a kijelzőn: az Apor Vilmos Katolikus Főiskola óvópedagógusi és tanító szakjaira már akár 260 ponttól is be lehetett kerülni. Hasonlóan alakult a Debreceni Egyetem politológia szakának ponthatára: itt 262 pont volt a küszöb. *

Mindebből az estére készülődve nem sok minden látszik: igaz, akadnak, akik már a sportcentrum felé zötykölődő villamoson is az esélyeiket latolgatják. "Az Óbudai Egyetemre készülök, mérnökinformatikus szakra. Sajnos az érettségim nem lett valami nagy szám - hogy mennyire nem, azt inkább hagyjuk is - de az OKJ-m, a nyelvvizsgám plusz az emelt szint szerintem kellően felhúzza majd a pontjaimat"-kalkulálja reménykedve Zénó. Kicsit később, a sportcentrumban - kihasználva még az eredmény-eufória előtti órákat - a szervezők gyorstalpalót tartanak a fiataloknak, pár instrukciót adva a felsőoktatás éveire.

„Tudatosabbak lettek a fiatalok”

"Szerintem a fiatalok érezhetően tudatosabbak a karriertervezésben. Itt van mindjárt a mai rendezvény - most, az "egyetemkóstoló" blokk sátrában többen vannak, mint a kinti koncerten. Ez korábban nem volt jellemző"-mondja az ELTE Karrier Irodájának vezetője. Aki hozzátette, a felsőoktatás évei jelentik majd a valódi önállóság kezdetét-és a később hatékonyan hasznosítható kapcsolatrendszer bölcsőjét is. "Itt mindenkinek bele kell tanulnia az önállóságba. Mert nincs más választása. A kreditrendszerrel például magadnak tervezed meg a tantárgyfelvételt és a vizsgarendedet - amibe itt nem szól bele senki. De elszámolással is magadnak tartozol, ha csúszol a vizsgáiddal"-mondja, egyúttal arra is utalva, hogy az egyetemi évek önállósága később, az álláspiacon kifizetődik majd. Már annak, aki valóban komolyan vette a feladatot.

Egyébként nem Zénó az egyetlen, aki mérnökinformatikusnak készül. Hasonló karriert tervezget az épp a futópálya mellett nézelődő, pontkihirdetésre váró, 18 éves Viki is. "Apukám műszaki végzettségű, és a családunkban többen is. Nekem mindig ez a vonal tetszett, így én is ezt választom. Egyébként leginkább etikus hacker szeretnék lenni "-mondja. De nem ő itt az egyetlen, akit a szülői példa motivált a pályaválasztásban. Így van ezzel Hanna is - aki most arra számít, hogy sikerült bejutnia az építőmérnöki karra. És Gerda is, aki az otthon, az édesanyjától látott egészséges konyha miatt jelentkezett éppen dietetikusnak.

Miért választ valaki építészszakot?

"Hogy miért ezt választottam? Ez úgy jön, ezt elég nehéz megmagyarázni. De az biztos szerepet játszott benne, hogy korábban édesapámnak is volt egy hasonló profilú cége. Sőt, ha jobban belegondolok, kislányként is mindig jobban tetszett a legózás, mint a barbizás" – mondja Hanna.Őt az ingatlanok és a lakberendezés világa is érdekli, de nem az építőmérnöki tanulmányok helyetti B-tervként, hanem akár mellette. Kudarc? Arról szó sem lehet."Szerintem úgy kell hozzáállni, hogy sikerül-másként nem is lehet semmit csinálni." "Régóta érdekel az egészséges táplálkozás, a jó közérzet - ráadásul anyukám is tudatosan ilyen konyhát vezet évek óta. És szeretnék az embereknek ezen a területen segíteni"-mondja már Gerda. A cél számára a Pécsi Tudományegyetem dietetikus képzése-de egyelőre nem biztos a sikerében."Lehetett volna jobb is az érettségi."

Méregdrága a büfé kínálata

Eközben egyre közeledik a ponthatár-hirdetés ideje."Már csak másfél óra van, hogy megtudjuk, kinek kedvezett a szerencse - helyesebben, hogy ki tanult olyan jól, hogy felvették"- helyesbít rögtön a műsorvezető. De közben sem állt le az élet: a sportpálya mellett folyamatosan van véradás, a leendő sales-eseket vadászó biztosító, plusz méregdrága büfékínálat: sok műanyag fogás aranyárban.

Nem láttunk kudarcos fiatalt

Aztán elérkezik a ponthatárok ideje is: 10...9...8...7... ...és megvannak! És indul a kivetítő-ami jóval gyorsabb, mint a híradófelvételek. Viszont mindenki magára ismer és vérmérséklettől függőn egyre többen borulnak egymás nyakába, sírva-ölelkezve. Lehet, hogy a felvételt nem nyertek csendben szomorkodnak: mi mindenesetre csupa olyan emberrel találkozunk, akiket felvettek. Legalább az egyik megjelölt helyre, vagy épp költségtérítéses képzésre."Hallod, nagyon király voltam, majdnem 80 ponttal voltam a ponthatár fölött" - ujjong a tömegben egy fiatalember, miközben rengetegen mobiloznak izgatottan a rokonaiknak. "Sikerült az orvosiii!" Budapestre, államira!"-büszkélkedik Alina. Akárcsak Luca, aki szinte röpköd a hazafelé vezető úton. Őt a Debreceni Egyetem tanítói szakára vették fel. Pedig sokat támadták a pályaválasztása miatt. "Elég sokan beszólogattak azért, hogy minek megyek olyat tanulni, ami nem fizet jól. De én erre születtem-az a hivatásom, hogy én tanítsam a jövő generációit. És szerintem olyat kell tanulni, ami nekünk való, amiben jól érezzük magunkat. Különben semmi értelme az egésznek"-mondja mosolyogva.

Az összes ponthatár ITT tekinthető meg:

Takács Gabriella, 2014. július 25.

 

« Összes hírünk