A külföldre vágyó munkavállalók egyik legnépszerűbb célpontjai közé tartozott Spanyolország a kedvező időjárás és az érdekes nyelv miatt is. Jelenleg a gazdasági válság miatt kisebb az esély a dél-európai országban álláshoz jutni, legfeljebb szezonális munkák teremhetnek a külföldieknek. A 20 százalék feletti munkanélküliség pedig növeli a konkurenciaharcot. Egy helyi EURES-tanácsadót és két kint élő magyart kérdeztünk a spanyol álláspiacról.

Esélyek a spanyol álláspiacon

A válság miatt mindenki hazament


Rétháti Bernadette három évvel ezelőtt kezdett vállalkozásba Spanyolország dél-keleti részén Alicante város mellett, idén szeptember elején pedig Barcelonába költözött egész családjával. Mint mondja, a válság hatására nem sok magyar munkavállaló maradt az országban. „Öt évvel ezelőtt jóval könnyebb volt vállalkozni és munkát vállalni is, most még szezonális munkát sem könnyű megcsípni. Ennek egyik oka az építőipar hanyatlása, amelyben korábban szép számmal foglalkoztattak közép- és kelet-európai – köztük magyar – munkavállalókat is. A másik fontos változás, hogy a korábban Spanyolországban áttelelő skandináv, angol és német turisták is eltűntek a válság miatt, így az őket kiszolgáló személyzetre sincsen tovább szükség. Ezen felül rengeteg dél-amerikai szakmunkás van az országban, akiknek a nyelvtudása már eleve adott és jóval olcsóbban hajlandóak munkát vállalni, mint az európaiak.”


Barcelonában katalán nyelvtudás nélkül nincs esély álláshoz jutni, ezt a magyar hölgy saját bőrén is tapasztalja. „A lányom Angliában végzett turizmus-vendéglátás szakon, a magyar mellett felsőfokon beszél angolul, németül, és spanyolul is, de itt Barcelonában ez kevés, katalán nyelvtudás nélkül nem lehet labdába rúgni. Egyébként óriási a túljelentkezés az egyes pozíciókra, egy recepciós állásra körülbelül 3500 pályázat érkezik. Tapasztalataink szerint Madridban teljesen más a helyzet. Ott, ha valaki igazán el akar helyezkedni, biztosan tud magának munkát találni. Ráadásul egy kis szerencsével a turistaközpontokban még a jó angol nyelvtudás is elegendő lehet” – számolt be tapasztalatairól Rétháti Bernadette.


A kapcsolatok sem segítenek


Nagy Borbála három éve él szintén Barcelonában, eredeti szakmája építészmérnök. Munkája azonban csak az első egy évben volt. „Egy hónap álláskeresés után kaptam egy fülest, hogy az egyik barcelonai építészirodának van egy magyar projektje. Jelentkeztem és a magyar nyelvtudás miatt hamar fel is vettek. Diplomás munkakörhöz képest nem kerestem sokat, a fizetésem körülbelül megegyezett egy háromszobás lakás havi bérleti díjával. Egy évig dolgoztam ennél a cégnél, majd a recesszió miatt a tulajdonosokon kívül mindenkinek mennie kellett, és azóta nem tudtam újra elhelyezkedni a szakmámban. Egy idő után úgy gondoltam, hogy éhbérért nem érné meg dolgoznom, amikor a munkanélküli segély többet fizet havonta, ezért felhagytam az álláskereséssel. Úgy érzem, hogy Spanyolországban a kapcsolatrendszer sem sokat segít az elhelyezkedésben” – mondja kissé keserűen Nagy Borbála, aki magánéleti okok miatt döntött úgy, hogy a nehézségek ellenére mégis kint marad a mediterrán országban.


Ennek ellenére vannak állások Spanyolországban például a Monster állásportál spanyol oldalán (http://www.monster.es). Ám az elmondottak alapján érdemes Madridot megcélozni.


Dorofejev Tamara, 2010. november 19.

 

« Összes hírünk