Érettségi bizonyítvánnyal szakképesítés nélkül az álláspiac nem kínál csábító munkákat. Telefonos ügyfélszolgálat, értékesítés, gyorséttermi munka szerepel az álláskínálatok között. Némileg jobbak az esélyek, ha az álláskereső két idegen nyelvet magas szinten beszél. Számba vettük a lehetőségeket.

Érettségivel karrier?

Érettségivel gyorsétteremben is el lehet helyezkedni, itt az órabér átlagosan 500 forint körül alakul, bár ez a lehetőség talán az egyik legkevésbé vonzó az álláskeresők szemében.


Nyerő lehet a szakirányú végzettség


A karriertanácsadó szerint középfokú végzettségűként még mindig a négy középiskolai évet szakirányú tanulmányokkal megtoldók tudnak a legjobban érvényesülni a piacon pályakezdőként. Mindezt persze nyelvtudással megspékelve. "Informatikai vagy műszaki technikusi végzettséggel főként beruházásokon, projektmunkákon dolgozó cégeknél, minőségbiztosítási területen már jó eséllyel lehet munkát találni, ha adott a napi munkavégzéshez szükséges szintű szakmai nyelvtudás" - mutat rá.


Ajánlott az OKJ-s tanfolyam, de nem mindegyik


A szaktudással nem rendelkezők számára - hacsak nem terveznek továbbtanulást valamilyen egyetemre, főiskolára - mindenképpen valamilyen OKJ-s, tényleges piaci értékkel bíró szakképesítés megszerzését ajánlja. Mindezt Juhos Andrea, a DBM Magyarország ügyvezető partnere, tanácsadó is alátámasztja. Arra azonban felhívta a figyelmet: a hangzatos elnevezésű, a néhány hónapos gyorstalpalót azonnal menedzseri minősítéssel felcímkéző tanfolyamok többsége porhintés, nem segíti a sikeres elhelyezkedést. Ellenben egy könyvelői vagy mérlegképes könyvelői OKJ- s tanfolyam elvégzése után már megnyílhatnak a kapuk a munka világába. Igaz, a végzettségre többnyire a kisebb cégek vevők: multinacionális környezetben már elvárás a szakirányú diploma.


Az első szakma megszerzése ingyenes


Érdemes szem előtt tartani: a szakképzetlenek számára az első szakma megszerzése térítésmentes - így az ebbe a csoportba tartozó 18-22 éves fiatalok ingyenesen vehetnek részt a legtöbb OKJ - s végzettséget adó, nappali rendszerű képzésen. A részletekről az oktatási intézményekben célszerű érdeklődni.


Külföldi munka: nem csak a pénz miatt


Nem a tanfolyam és az azonnali továbbtanulás az egyetlen lehetőség érettségi után. Juhos Andrea szerint frissen érettségizettként a nyelvtudás és az önállóság fejlesztése mellett a munkatapasztalat-szerzés is kiemelten fontos, amiben rengeteget segíthet a néhány hónaptól akár 1-2 évig tartó külföldi munkavállalás - legyen az akár a szolgáltató szektorban, vendéglátóként vagy gyermekfelügyelőként. Mindez nem követel meg túl nagy áldozatot a fiataloktól: gondos tervezéssel, előre leszervezve Angliába akár 30 ezer forintból is eljuthatunk egy-egy fapados járattal. A tapasztalatok szerint rátermett álláskeresőként akár két hét alatt lehet munkát találni és átlagosan 200 ezer forintnak megfelelő vésztartalékkal már túlélhető az első néhány hét. A szakképzettséget nem igénylő munkákért egyébként átlagosan 380 ezer forintnak megfelelő fontot lehet kapni...


Takács Gabriella

 

« Összes hírünk