Átlagosan pozíciónkénti negyvenszeres túljelentkezés, minimálbér-közeli fizetések és egyre szűkülő lehetőségek. Összeállításunkban a középfokú végzettségűek munkaerő-piaci lehetőségeinek jártunk utána."A pusztán érettségivel rendelkezők munkaerő-piaci helyzete korántsem egyszerű. A feladat azonban nem lehetetlen: még mindig számos olyan adminisztratív jellegű munkakör létezik, amelyeknél nem okvetlenül elvárás a felsőfokú végzettség. Irodai munkákra gyakran alkalmaznak középfokú végzettségű pályázókat is" - latolgatja a középfokú végzettségűek elhelyezkedési esélyeit Papp Zoltán, a Muerto Kft. humánerő-gazdálkodási munkatársa.

Érettségivel a munkaerőpiaconPapp Zoltán megállapítását az on-line álláspiac aktuális munkakínálata is alátámasztja. A hirdetések tanúsága szerint a munkáltatók középfokú végzettségű recepciós-titkárnőket, call-center operátorokat, recepciósokat, adminisztrátorokat, adatrögzítőket, ügyfélszolgálati munkatársakat, telefonközpontosokat látnának szívesen. A középfokú végzettségűek számára az üzletkötés és az értékesítés területén is akadnak lehetőségek. A munkáltatót ezeknél a pozícióknál elsősorban a pályázó szakmai előélete, míg pályakezdők esetében a tárgyalókészség megléte és az értékesítési attitűd érdekli igazán.


A munkáltatók előnyben részesítik a diplomásokatÁm HR-asszisztensként, igazgatósági ügyintézőként már nem elegendő a középfokú végzettség: Ezeket a pozíciókat rendszerint magas szintű nyelvtudással rendelkező felsőfokú végzettségűekkel töltik be, míg a középfokú végzettségűek elhelyezkedési esélyeit is nagyban javítja a kommunikációképes idegennyelv-tudás. Számos álláshirdetés ugyanakkor azt is leszögezi: előnyben részesíti a főiskolát végzett jelentkezőket.


Leszűkültek az érettségizettek lehetőségei"Az érettségizettek lehetőségei sajnos nagyon beszűkültek" - értékeli a munkaerőpiacon kialakult helyzetet Négyessy Gábor, a főként titkárnői, irodavezetői- és adminisztratív munkákra közvetítő First Lady Kft. ügyvezető igazgatója.A közgazdasági középfokú végzettségűek helyzete valamivel előnyösebb: ők a középiskolában szerzett szakismereteiknek köszönhetően könnyebben találhatnak munkát egy-egy könyvelőiroda adminisztratív osztályain. A helyzet azonban: az érettségizettek többsége rosszul fizetett - minimálbér körüli - ráadásul társadalmilag alulbecsült munkakörökben- raktári adminisztráción-esetleg alacsony végzettséget igénylő iratkezelői státuszban tud elhelyezkedni.


Pénzügyi tanácsadók: míajd csak szakképesítéssel dolgozhatnakA pénzügyi tanácsadói-értékesítői álláslehetőségek egyenlőre középfokú végzettség birtokában is betölthetőek. Ám a vonatkozó EU - szabvány értelmében itt is változások várhatóak. "Az érettségizett tanácsadóknak a munkába állástól számított 2 éven belül OKJ-s (azaz az Országos Képzési Jegyzékben szereplő) értékesítői tanfolyamot kell végezniük" - tudtuk meg Kornhoffer Évától, az ING Biztosító Zrt. unit-menedzserétől.


Az értékesítők elhelyezkedése nem diplomafüggőKornhoffer Éva azt is elárulta: nem a végzettség nyom a legtöbbet a latban a leendő értékesítő kollégák kiválasztásánál. A cég főként az értékesítői attitűdöt, a szorgalmat, a munkastílust, valamint a jelentkezők időbeosztási és kapcsolatteremtő-készségét veszi alapul a kiválasztásnál. A szakértők mindenesetre azt tanácsolják a középfokú végzettségű munkavállalóknak: amennyiben nem gondolkodnak felsőoktatási intézményben, érdemes a választott munkaterületnek megfelelő, OKJ -s tanfolyamokon részt venni a hatékonyabb álláskeresés érdekében.

 

« Összes hírünk