Sok HR-es kifejezetten örül annak, ha már az újév első munkanapjaiban hadra fogható jelentkezők önéletrajzai várják az asztalán kinyomtatva egy-egy égetően sürgős keresésnél.

Érdemes év végén állásra pályázni?

"Érdemes egyáltalán állásokat nézegetnem és pozíciókat megpályáznom a következő pár napban? Vagy ebben az időszakban eleve esélytelen próbálkozni? Inkább az év elején kell majd újra nekirugaszkodnom és tovább keresgélnem?"- teszi fel magának számos álláskereső a kérdést az év utolsó heteiben, az ünnepek tájékán és a két ünnep között.


Akár munkanélküliként, akár még meglévő pozícióból keres valaki új állást, esetleg valamilyen keresetkiegészítő másodállást, a karácsonyi készülődés időszaka kiváló lehetőséget teremt a kapcsolati hálónk ápolására, az ismerősök felkeresésére. Persze ne hozakodjunk elő azzal, hogy szeretnénk új munkahelyet. Inkább csak arra törekedjünk, ha maradjunk képben, ne szakadjanak meg a kapcsolatok.


Keresett szakmák: mindig kell a jó pályázó


Az ünnepek alatti rokonlátogatáson is elő-előjönnek a rövid és a hosszú távú célok. Lehet kérni tanácsot, el lehet mondani, mit szeretnénk és ha van időnk, akkor a pályázást is el lehet indítani.


A piacképes pozíciókban - például angolul is tudó mérnökként, informatikusként vagy épp könyvelőként - szabad pozíciók tömkelegét kínálják az állásportálok. Az égető szakemberhiány miatt általában a pályázási folyamat átfutási ideje is elég rövidre van szabva. Így a december vége felé pályázók nem ritkán már január elejére konkrét interjúidőpontot és akár a hónap vége felé már aláírt munkaszerződést kaphatnak, ha jól szerepeltek az állásinterjúkon.


Több ezer feletti állásajánlat a Monsteren


Habár a HR-esek és a fejvadászok egy része a napokban megkezdett év végi szabadságolások miatt már házon kívül van, hála a technikai vívmányoknak, az internet és az online állásportálok tartalma a 2 ünnep között sem vonul szabadságra. A monster.hu oldalon például most is több ezer belföldi állásajánlat érhető el éjjel-nappal. Így aztán a 2 ünnep között - a lakomázós családlátogatások után megpihenve és az év utolsó napjára készülés közepette- sincs semmi akadálya 1-1 állás megpályázásának. Arról nem is beszélve, hogy a 90’- es évek óta unásig ismételt, év végi TV-s filmkínálat passzív bámulása helyett időben és szemfülesen pályázók önéletrajzai elsőként landolhatnak a HR mailboxában. Így az év elején szabadságáról visszatérő, a pályázati anyagokat feldolgozó szakember számára könnyebben át is tekinthető az ünnepek alatt jelentkező élelmes álláskeresők néhány önéletrajza, mint a később dömpingszerűen zúduló CV- k áradata. Ez pedig mindenképpen előny egy álláskeresőnek.


Regisztrálhatunk fejvadász cégekhez is


Ne feledkezzünk el arról sem, hogy állásportálokra és személyzeti tanácsadó oldalak adatbázisaiba is éppúgy beregisztrálhatunk, mint az év bármely részében - akár konkrét pozícióra pályázunk, akár nem. Sőt, itt is csak helyzeti előnyre tehetnek szert, akik elég gyorsan lépnek: ilyenkor általában még kevesebb álláskeresővel versenyezve kerülhetnek az adatbázisokban böngésző cégek látóterébe, mint az év aktívabb időszakában.


A zsebpénz, - vagy kereset-kiegészítésre vágyó diákoknak és alkalmi másodállást keresőknek épp a napokban kell megcsípniük az (elő)szilveszteri rendezvényeken adódó néhány napos munkalehetőségeket.


Végezetül: még a legproaktívabb és legdinamikusabb álláskeresőnek is kijár egy kiadós pihenés a karácsonyfa és a bejgli tőszomszédságában. A karrierépítés mellett azért az ünnepi kikapcsolódásról se feledkezzünk meg.


 

« Összes hírünk