"Vajon érdemes még az év végén is állásokra pályázni vagy csak az időmet fecsérlem vele? Vannak egyáltalán állásinterjúk? Mennyire lassul a piac és vajon aktívak ilyenkor a HR-esek?" -vetődik fel sokakban. A tapasztalat és a válasz: mindenképp érdemes állásokra jelentkezni! Legfeljebb a kiválasztási folyamat lassul le valamennyire. Az élet viszont nem állt le és a tavaszra tervezett váltásokat sem árt akár december végével megalapozni.

Érdemes év végén állásokra pályázni?

Az általunk megkérdezett fejvadászok az elmúlt hetekben egyértelműen úgy tapasztalták: az év utolsó heteiben új erőre kaptak az újdonsült munkatársakat kereső cégek. "Eddig is nagy volt nálunk a pörgés. Ám most hirtelen elkezdtek özönleni hozzánk az épp új munkaerőt kereső cégek. Volt olyan nap, amikor még kicsivel irodazárás előtt is toppant be új ügyfél váratlanul az aktuálisan felmerülő munkaerőigényekkel" - tudtuk meg Hegymegi Orsolyától, a munkaerőközvetítéssel foglalkozó Grafton Recruitment senior toborzási munkatársától. A cég e pillanatban is közel 130 pozícióra keresi az ideális jelölteket.


munkanélküli fiatalok


Mérnöki, pénzügyi, asszisztensi munkák érkeztek most


A most érkezett állásajánlatok többsége mérnöki, könyvelői, asszisztensi, pénzügyes, illetve auditori pozíció - de még vezérigazgatói asszisztensi állás is akad köztük. Pályázni tehát érdemes - még akkor is, ha a HR-esek némelyike épp szabadságon van. Igaz, a személyzeti tanácsadó cégek nyitvatartása az ünnepek alatt általában limitált, sőt nem is mindegyikük van nyitva. Ám kis szerencsével akár 1-1 állásinterjúra is sor kerülhet a karácsonyi ajándékosztás és a szilveszteri trombiták közti, rövid időszakban. Mindez a cégmérettől is függ: míg pl. a kisebb cégeknél vagy épp a kkv-szektorban rendszerint azonnal pótolni kell az épp kieső, szülési szabadságra készülő kolléganőt, a nagyvállalatok vagy a multik lényegesen több időt hagynak 1-1 pozíció betöltésére.


Kicsit lassul a kiválasztás


Azt mindenesetre számításba kell venni, hogy a kiválasztási folyamat azért lassulhat ebben az időszakban - többnyire a szabadságolások, de a telente egyáltalán nem ritka influenzás megbetegedések, megfázások miatt is. Vagy azért, mert a megpályázott pozíció felmondási ideje - épp annak egyedisége, nehezen betölthetősége miatt - kitolódik. "Elég, ha adott pozícióra alkalmasnak látszó 3-4 jelölt közül csak 1, vagy épp a HR-es esik ki egy rövid időre egy betegség miatt. Ez akár 3-4 héttel is meghosszabbíthatja a teljes folyamatot. A nehezebben betölthető pozíciók - például angolul vagy németül perfekt könyvelő, több idegennyelven is kommunikációképes ügyfélszolgálatos vagy épp mérnök, egyedi megbízói paraméterekkel - felmondási ideje garantáltan meghosszabbítja a teljes folyamatot"-mondja a szakember.

Ám néha épp maguk a pályázók hosszabbítják meg a folyamatot-méghozzá tudatos megfontolásból. Sokan például a következő év tavaszára tervezik a munkahelyváltást, de még a következő negyedéves bónusz kivárásával. Ezek a pályázók rendszerint jelzik is ezt az igényt a fejvadászok felé - és általában ők maguk kérik az év végén már lefolytatott interjúk eredményétől függően a jövő év tavaszi munkakezdést. Aminek a cégek általában helyt is adnak.


Már nem uborkaszezon a december


Katona Izabella, a Human Matrix személyzeti tanácsadó ügyvezető igazgatója szintén úgy tapasztalta: már évek óta lecsengett az a trend, hogy a téli-nyári időszak csak uborkaszezonnak minősüljön a munkaerőpiacon. A szinte az utolsó pillanatban beeső céges szakemberkeresések modelljét is csak megerősíteni tudta. "Némiképp lelassulnak ugyan a folyamatok az év végén-ám teljes leállásról szó sincs, sőt! Minőségbiztosítási mérnöki, pénzügyes és ügyfélszolgálatos pozíciókra például most is folyamatosan keressük a megfelelő pályázókat. Így akinek aktuális, az akár most, akár a 2 ünnep között nyugodtan küldheti a pályázati anyagait a kiszemelt pozíciókra! A tanácsadók és a HR-esek általában jó néven veszik, ha a már elindított keresésekre érkező pályázatokat a jövő év elején ott találják a mail-boxukban." Így a pályázást érdemes akár év végén is elkezdeni.


Takács Gabriella, 2014. december 18.

 

« Összes hírünk