Az állásinterjú után sokan feszülten várják, elnyerik-e -e az állást illetve bejutnak-e a következő fordulóba. Ám mielőtt telefont ragadnánk, nem árt tudni, nem minden cég reagál ugyanúgy a megkeresésre. Míg egyeseket a pályázó alaposságát látják az utánakérdezésben, mások sürgetésnek veszik az érdeklődést. A szakemberek azt javasolják: legkorábban az interjú időpontja után egy héttel érdemes rákérdezni az eredményre.Az önéletrajzok benyújtása, vagy a már lezajlott állásinterjúk után jogos a kérdés: pozitív vagy negatív választ kap a pályázó. Ám az, hogy milyen elbírálásban részesül az állásinterjú eredményességéről az érdeklődő, jórészt a cégek stílusától függ. "Többnyire pozitívumként értékelhető, amikor a jelölt az állásinterjú eredményességéről érdeklődik, mert ezzel a magatartással azt sugallja: valóban érdekli a megpályázott álláslehetőség. Bizonyos cégek azonban kifejezetten tolakodónak veszik a megkereséseket"- összegzi a témában szerzett tapasztalatait Pári Zsolt, a Beck &

Érdeklődés az állásinterjú sikerérőlAz álláspályázatuk iránt érdeklődők pozitív megítélését Gáborjáni Ildikó, az IT Jobs HR-tanácsadója is megerősíti. A szakember úgy látja: az állásinterjú eredményéről érdeklődő pályázó magatartása alaposságra, tudatosságra vall. Optimális megoldás, ha a pályázó minimum egy hét elteltével e-mailben érdeklődik az eredményről. Így a fejvadászokban is jobban rögzül a jelentkező, nagyobb eséllyel döntenek a foglalkoztatása mellett.


10-ből egy pályázó mer kérdezni az állásinterjú sikerességérőlAz álláspályázatok sikerességéről érdeklődő munkakeresők jelenléte nem számít tömegjelenségnek a munkaerőpiacon. Gáborjáni Ildikó tapasztalatai szerint 10 pályázóból mindössze egy tartja fontosnak, hogy érdeklődjön pályázata eredményességéről.


3-4 hét visszajelzés nélkül: kevés esélyAz sem mindegy, mennyi idő telik el az állásinterjú és a pályázói érdeklődés között. Az átfutási idő a megpályázott pozíció függvényében is változhat. A tapasztalatok azt mutatják: az irodai, adminisztratív vagy szakmai tapasztalatokat kevéssé igénylő munkakörök állásinterjúit követően egy hét múlva már érdeklődhet az álláskereső. Míg a mérnöki, vagy középvezetői állásokra jelentkezők leghamarabb két hét múlva kaphatnak érdemleges választ, a felsővezetői szintre pályázók esetében ez az időszak jóval hosszabbra nyúlhat.


Amikor folytathatjuk a keresést...Pári Zsolt azt tanácsolja az álláskeresőknek: már az interjú befejeztével érdemes rákérdezni, a pályázó érdeklődhet-e az ereményről és mikor. Ezzel a módszerrel kideríthető a cég stílusa, elvárása, elejét lehet venni az esetleges sértődéseknek, félreértéseknek. A szakértők azonban egybehangzóan állítják: ha már 3-4 hét is eltelt visszajelzés nélkül, szinte biztosra vehető, hogy az állást betöltötték. Ilyenkor tovább kell folytatni az álláskeresést.

 

« Összes hírünk