Ennyi idő kell az új álláshoz

Rengeteg munkavállaló táncol borotvaélen. Nem állnak ugyanis túl fényesen a megtakarításokkal - derül ki a Monster.hu közel 3 ezer válaszadó közreműködésével készült internetes felméréséből. Eszerint a megkérdezettek 42 százalékát roppant súlyos anyagi érvágásként érné egy esetleges elbocsátás, hiszen egyáltalán nincsenek tartalékaik. Fél évnél tovább tartani a frontot is csupán csak a megkérdezettek 8 százaléka tudná. 12 százaléknak van 3-6 hónapnyi munkanélküliség átvészelésére elegendő tartaléka.


Pedig fontos lenne anyagi tartalékot felhalmozni, ugyanis az álláskeresés nincs ingyen. A napi megélhetésen felül az állások böngészéséhez és a pályázáshoz számítógép, internetkapcsolat kell, az állásinterjúkra pedig utazási költséggel számolhatunk. Ha nincs megfelelő öltözetünk, akkor azt is be kell szerezni. Mindez több tízezer forintot tehet ki.


Baj lesz a kereskedelemben


"Hogy mennyi időre elegendő a tartalékom? Durván két hétre, aztán slussz. De nem aggódom, majd csak lesz valahogy "- ad némi információt a felmérés állításaival is összhangban egy épp a kereskedelemben elhelyezkedni kívánó, huszonéves hölgy. Szerencsére legalább optimista, noha a kilátások sem túlzottan kecsegtetők. A jelek szerint ugyanis a kereskedelemben, a szolgáltató szektorban dolgozókat vagy az ott elhelyezkedni kívánókat épp most készül utolérni a válság. "A dolgok jelenlegi állásából úgy tűnik, elértük a mélypontot, most lehetünk valahol a gödör alján. A tavaly ősszel kirobbant válság most kezdi igazán éreztetni a hatásait a lakosság pénztárcáján - vásárlóerejük, fogyasztói hajlandóságuk drámai csökkenése ezután várható igazán. Ez pedig számos, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban lévő munkalehetőség végét fogja jelenteni, hiszen ha nincs pénz, senki nem vásárol" - jellemzi a helyzetet Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője. A szakember hozzáteszi: a gazdasági fellendülés kapcsán, időről időre felbukkanó hírek sokszor megtévesztőek lehetnek. A pillanatnyi fellendülést jelző mutatók sokszor az adott országnak éppen kiutalt pénzügyi gyorssegély, tőkeinjekció érkezését jelzik és semmiképp nem a valós állapotokat tükrözik"- fűzte hozzá. Kereskedelmi vagy a szolgáltató szektorban dolgozóként tehát ideje elkezdeni a takarékoskodást az ínségesebb időkre.


Egy éve még nyerőnek tűnt az autóipar


Most mindenesetre nem is olyan könnyű prognózisokat felállítani arra vonatkozólag, melyik szakma képviselője mennyi idő alatt találhat állást és hány hónapnyi vésztartalékkal kell felszerelkeznie. A Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ váci kirendeltségén például tarka a paletta. A regisztrált álláskeresők között gyakorlatilag minden szakma képviselői között akadtak olyan jelöltek, akiket mindössze 1-2 nap átfutási idővel helyeztek el, míg másoknak ugyanerre hónapokat kellett várniuk. "A mostani gazdasági környezetben olyan gyorsan változnak a cégek igényei, hogy a piaccal napi szinten foglalkozóknak is komoly meglepetéseket okozhatnak az új fejlemények. Egy évvel ezelőtt például még remek ötletnek tűnt a munkanélkülieket az autóiparhoz kötődő területeken különböző szerelési munkákra betaníttatni. Aztán a válság keresztülhúzta a számításokat. De a minap például egyik napról a másikra jelentett be munkaerő-felvételi igényt egy sütőipari cég, amely nagy számban keresett pékeket és cukrászokat - tájékoztatott Sabacz Róbert, a kirendeltség vezetője. Hozzátette: a lehetséges jelöltek kiválasztásánál a cégek számos egyéb körülmény - például a szakmai teljesítmény, a referenciák, a pályázó lakóhelye, az utána kapható támogatások mértéke-szerint is mérlegelnek.


Mérnökök: tovább tart


Mint az piaci kitekintésünkből kiderült, a szakmák képzeletbeli hierarchiájának csúcsán még mindig az informatikusok foglalnak helyet. "JAVA és .net programozóként nem nehéz elhelyezkedni. Igaz, év elején többen voltak közülük álláskeresők, de a mivel a piac mostanra "felszippantotta" őket, a jelenleg nem dolgozók iránt is igen nagy igény mutatkozik. Nekik feltehetőleg a közeljövőben sem lesz problémájuk a munkanélküliséggel és megtakarításaikat sem vésztartalékra kell kuporgatniuk. Többségük bérezésének kialakítására még a válság sincsen hatással, hiszen jelenleg is nagy hiány van belőlük" - tudtuk meg Pethő Anikótól, az Aarenson Consulting vezető tanácsadójától. Ezzel szemben a válság előtt igencsak kapósnak számító mérnökök már a szokásosnál hosszadalmasabb álláskeresési periódussal és megnövekedett elvárásokkal, követelményekkel találják szembe magukat. "Az utóbbi néhány hónap tapasztalatai alapján minimum 1-1,5 hónappal későbbre - tolódott ki a mérnökök kiválasztásának időtartama. Az ok: a válság miatt hirtelen sok és kiváló szakember került ki a munkaerőpiacra, és mivel a merítési lehetőség is nagyobb, a cégek megpróbálnak minden lehetséges forrást mozgósítani a legjobbak felkutatása érdekében. Gyakran maguk a cégek is intenzíven beszállnak a keresésbe, és a megbízott tanácsadókkal párhuzamosan keresik a jelölteket. Sokszor akár azon az áron is, hogy a lefújják, bizonytalan időre szüneteltetik a már folyamatban lévő toborzásokat. Ez persze nem könnyíti meg a helyzetet" - magyarázza. Párhuzamosan ezzel egyre többen vetik alá a mérnököket az eddigieknél több körös, a kreativitást alaposabban letesztelő feladatoknak, ahol a mérnököknek a szakmai vezetőkkel közösen keresik a megoldást a felvetett szakmai problémákra. Ez is kitolhatja az elhelyezkedés idejét...


Pénzügyi asszisztens: duplára nőtt az elhelyezkedési idő

A válság a pénzügyeseket sem kíméli. "Míg a válság előtt egy angolul kiválóan beszélő pénzügyi asszisztens 1-2 hónap átfutási idővel el tudott helyezkedni, átlagosan bruttó 250 ezer forint körüli fizetésért, mostanra mindehhez dupla annyi átfutási időre (2-4 hónapra) van szüksége-igaz, legalább a bér nem csökkent. A cégcsődökkel együtt rengeteg kontroller is utcára került: ők korábban 2-3 hónap alatt is találtak állást, ha jól tudtak angolul, havi bruttó 400-450 ezer forint körüli fizetésért. Mára az állástalálás ideje 3-5 hónapra tolódott ki és az elbocsátások miatti túlkínálat a szakemberekből sajnos a fizetésekre is rányomta a bélyegét: most havi bruttó 350-400 ezer forinttal számolhatnak" - jegyzi meg Pethő Anikó.


Könyvelőként egy hónap alatt van munka


Igaz, ezeknél a szakembereknél a kivárás is hátráltathatja átmenetileg az elhelyezkedési esélyeket, hiszen mindenki a lehető legmagasabb bérajánlatot keresi és csak később döbbennek rá, hogy ez most kevésbé lehetséges" - tájékoztatott Hegymegi Orsolya, a Grafton pénzügyi divíziójának vezető tanácsadója. Könyvelőként, főkönyvelőként viszont nem üt akkorát a válság az álláskeresőn. Nyelvet beszélő szakemberként akár 1-2 hónap alatt el tudnak helyezkedni, havonta bruttó 300-400 ezer és bruttó 500-800 ezer körüli fizetésért, éppúgy, mint a válság előtt.


Ha elbocsátanák, mennyi ideig tudna élni megtakarításaiból? (százalék)


Nincsenek megtakarításaim: 42
Egy hétig: 17
Egy hónapig: 21
3-6 hónap között: 12
6 hónapnál tovább: 8
Összes válaszadó: 2845
Forrás: Monster-felmérés, 2009. augusztus


Takács Gabriella, 2009. szeptember 3.

 

« Összes hírünk