Audival jár, férfi és évi 21 millió forintot keres. Hogy ki ő? Egy német tulajdonú, magyarországi cég ügyvezetője. Legalábbis a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum személyzeti tanácsadó bérezési tanulmányának alapján ez a kép rajzolható meg. A csütörtökön publikált felmérés szerint nem vezetői poszton az értékesítők és a mérnökök keresnek a legjobban. A nők azonban még mindig 10-20 százalékkal kapnak kevesebbet férfi kollégáiknál.

Ennyi a fizetés német cégeknél

Húszmillió felett az ügyvezetői jövedelem


A legtöbbet természetesen az első számú vezetők keresnek. Éves alapfizetésük bruttó 16,7 millió forint (egy hónapra bontva: 1,4 millió forint), ami különféle bónuszokkal évi 21,2 millió forintra ugrik.
A második legjobban kereső csoportot a cégvezető alatti menedzseri szinteken lehet elérni, igaz a főnöki jövedelemnek csak a felét. Az sem mindegy, milyen területen dolgozunk. Míg a műszaki igazgató (13,4 millió forint), az értékesítés és a marketing együttes vezetője (13 millió), a jogi (10,3) és a HR-főnök (10,2) a jobban fizetettek között szerepel, addig beszerzési vagy minőségbiztosítási vezetőként évi bruttó 8,7 milliós jövedelemmel kell beérnünk.


Ha nincs vezetői pozíció, akkor tovább feleződik az elérhető fizetés. A nem vezető beosztású szakemberek közül a nagy ügyfelekkel dolgozó értékesítők (key account manager) kapnak a legtöbbet (6,2 millió), akiket a mérnökök (5,3 millió), a rendszergazdák, a marketingesek (4,9-4,9 millió) és a programozók (4,7 millió) követik. Szakmunkásként évi 2,5 millió, betanított vagy segédmunkásként 1,8 millió forint kereshető.


Melyik iparág fizet a legjobban?


A kutatás iparági részéből kiderül, hogy szakemberek szintjén a legjobban a gyógyszeripar fizet (évi 6,1 millió), amit a gazdasági tanácsadás (5,3), a gépipar (5,2) és a logisztika (5,1) követ. Kifejezetten rosszul fizet ezzel szemben a papír- és a textilipar (2,7, illetve 2,3 millió). Ügyvezetői szinten a legtöbbet a bankot, biztosítót vezetők kapnak (37 millió forint), majd a gyógyszeripar (27,7 millió) következik.


Férfias és nőies szakmák


A kutatás a nemek arányára is kitért az egyes szakmákban és hierarchiaszinteken. Az első számú vezetés továbbra is a férfiak territóriuma, ugyanis a megkérdezett 69 cégből csak 7 százalék a női első számú vezetők aránya. Középvezetői szinteken a hölgyek már valamivel nagyobb arányban, 30 százalékkal vannak jelen.


A munkakörök közül erős férfiuralom van a rendszergazdáknál (94 százalék), a mérnököknél (84), a programozóknál (67), az értékesítőknél (65). Míg a nők a könyvelésben (89 százalék), a személyi asszisztensi munkakörökben (84), a HR-ben (71), a kontrollingban (62) vannak jelentős többségben. A legkiegyensúlyozottabb a nemek aránya a nagy ügyfelekkel foglalkozó értékesítőknél (key account manager) ahol 49-51 az arány a nők javára.


Kevesebbet keresnek a nők


Férfiak és nők között fizetésekben is megfigyelhető különbség. A férfi ügyvezetők 22,3 millió forintos éves jövedelemmel rendelkeznek, míg az első számú női vezetők 20,1 millió forintot kapnak, tehát mintegy 10 százalékkal kevesebbet. Középvezetői szinten évi 2,8 millió forint a nők lemaradása, ami már 18 százalékos mínusz.


Céges autó: kinek jár?


A vezetői juttatások közül az egyik legelterjedtebb a céges autó, ami az ügyvezetők 95 százalékánál van. Alsóbb vezetői szinteken a legnagyobb arányban az értékesítési és marketing vezetők kapnak vállalati kocsit (88 százalék), akiket a területi vezetők (80) és a kereskedelmi vezetők követik (78).


A főnökök Audival járnak


A cégvezetők 19 százaléka Audival jár, 14,9 százalék a Volkswagent, 14 százalék a Mercedest és 8,8 százalék a BMW-t használók aránya.
Alsóbb vezetői szinteken a használt autó leggyakrabban Volkswagen (30,6), amelyet az Opel (19,4), a Ford (14,8) és a Skoda (11,1) követ. Nem vezető szinten a VW és az Opel mögött a Skoda a harmadik (19,1) és a Ford a negyedik (10,6).


Régiós összevetés: a csehek vezetnek


A kutatásban a cseh, szlovák és a magyar vezetői béreket is összehasonlították. Minden szinten a cseh bérek a legmagasabbak, ezeket a magyarok, majd a szlovákok követik. Például ügyvezetőként a hazai átlag 92 ezer euró, a szlovák 84 ezer, míg Csehországban 101 200 euró kereshető. A nem vezető beosztású szakembereknél Csehországban 20 800, Magyarországon 19 600, Szlovákiában 15 500 euró az átlag.

 

« Összes hírünk