A franciák nyolc évvel ezelőtt nagy szociális vívmányként ünnepelték, hogy heti 39 óráról 35-re csökkent a heti munkaidő, most újra felemeli a francia kormány. Igaz, csak munkaadói éás munkavállalói megegyezés esetén. A jobboldali kormánypártok szerint a baloldal 2000-es intézkedése rontotta az ország versenyképességét - írja az origo.hu. Az új törvény értelmében lehető válik, hogy a cégek a szakszervezetekkel megállapodva megemeljék a kötelező munkaidőt. Így könnyebb lesz túlórát vállalni, de a munkaidő a plusz órákkal sem haladhatja meg a napi 13 órát és a heti 48 órát. Nicolas Sarkozy köztársasági elnök szerint ennek a javaslatnak az elfogadása volt "az utolsó állomás a 35 órás munkahét okozta károk helyreállítására". Sarkozy még az elnökválasztási kampányban a "francia gazdaság általános katasztrófájának" nevezte a 35 órás munkahetet. A munkaidő reformjáról most elfogadott javaslatot viszont a szakszervezetek és a baloldali ellenzék "szociális visszalépésként" értékelte.

Emelik a munkaidőt a franciák

A 35 órás munkahetet 2000. februárban vezette be a Lionel Jospin vezette baloldali kormány a korábbi 39 órás munkahét helyett, az egy főre jutó munkaidőt ekképpen 10,2 százalékkal csökkentve. Az intézkedéstől az életminőség javítását és a munkanélküliség enyhítését remélték a termelékenység károsítása nélkül.


Az új javaslatról még a szenátusnak is szavaznia kell, és a törvénytervezetet várhatóan július 25-én fogadja el véglegesen a parlament.

 

« Összes hírünk