A héten szerdán és csütörtökön tartották a Budapesti Corvinus Egyetem állásbörzéjét. Sokakat vonzottak a "rapid randinak" nevezett tíz perces mini interjúk. Az álláskeresők egy része az alacsony kezdő bérek, a munkaadók pedig az elszállt pályázói fizetési igények miatt háborogtak. Pillanatképek az idei őszi KarrierExpóról.

Elszállt bérigények, villámrandik a munkaadókal - állásbörzén jártunk

Az már a rendezvény első óráiban nyíltan megmutatkozik, hogy az idei karriervadászat egyik legnépszerűbb programja az álláskeresők és a cégek egymásra találását 10 perces villáminterjúkkal megtámogató "Rapid Randi Terminál" lesz. Utóbbi kifejezés valóban helytálló: a kiállítók egy valós terminálhoz hasonló, áttetsző plexifalakból álló bázist alakítottak ki az egyetem aulájában, belül fehér bőrkanapékkal és szeparált interjús boxokkal. Ez itt kicsit intézmény az intézményben, létesítmény a létesítményben: a pavilon oldalán például a repülőterek menetrendjelző táblázataihoz hasonló felületeken jelzik élénksárga feliratokkal, mikor, melyik cég képviselője érkezik majd az álláskeresőkhöz a 10 percesre tervezett villámrandevúkra.


Fotót is készítettek a CV-be


Eközben egy picit távolabb egy fotóponttal is készültek az expóra a kiállítók: aki tehát elfelejtett jó képet csináltatni magáról a pályázáshoz, és a CV - jéhez, az a helyszínen megtehette. A vállalkozó szelleműbbek még a video cv-ket is megnézegethetik: igaz, ezeknek jobbára inkább külföldi munkavállalásnál, vagy középvezetőként lehet jelentősége, mintsem pályakezdőként.


Több százan rapid randiztak a munkaadókkal


Persze a randikra nem a helyszínen született, spontán elhatározásból érkeznek az álláskeresők: a programra az expó előtt legkésőbb két nappal már regisztrálni kellett. "Nagyon nagy erre a programra az érdeklődés: csak innen a Corvinusról 115-en jeleztek vissza, hogy jönni szeretnének"- bök rá egy színes, kinyomtatott Excel-táblára az egyik neonzöld pólót viselő koordinátor lány. Eközben hullámokban, folyamatosan jönnek érdeklődni a pályakezdők is. Amennyiben a regisztrációjuk rendben van, és megürül egy interjúztató box, már mehetnek is rapid randizni a kiszemelt vállalatokkal. A cégek között most a PwC, a KPMG, a Decatlon, az Exxonmobil és a Corning Hungary lenne a soros: a bökkenő, hogy a többségüknél épp szünet van, valószínűleg ebédelni mentek… Mindössze az egyik standnál folyik aktívan egy, a tervezettnél picit hosszabbra nyúlt beszélgetés, jócskán túl is lépik a megadott időkereteket.


Ilyen az ideális pályakezdő


A kiszűrődő hangfoszlányokból mindenesetre kiderült: a hazai realitásokra jellemzően ez a cég sem kedveli túlzottan, ha a pályázóknak elfogadható bérekre lenne igénye. "Világbajnok fizetést soha nem is ígértünk senkinek, erről szó sincs: mi elsősorban olyan embereket várunk, akik találékonyak, kreatívak, ötletesek, tanulni és fejlődni szeretnének"- mondja a céges pólót viselő munkatárs. Előrelépési lehetőség azért van, de ahhoz folyamatosan új és új ötleteket várnak a kollégáktól. Akárhogyan is van, azért barátságos hangulatban búcsúznak el egymástól: gyors CV - csere, elköszönés, kézfogás és hamarosan jöhet is a következő. "Szerintem jó ötlet ez a rapid randi"- magyarázza nézelődés közben a kommunikáció szakot végzett Bea. A hölgy dolgozott már szakmán belüli, szakmán kívüli munkakörben is, PR-soként és titkárnőként egyaránt - de most épp gőzerővel állást keres és nézelődik az expón.


Diplomás, nyelveket beszél ... és nettó 80 ezret keres


Az előző interjúról épp most távozó Judit összességében azért elégedett a rapid randival és az itt kapott tanácsokkal, információkkal. Az életével és a karrierével már jóval kevésbé: épp ezért jött az expóra némi útmutatást kérni, hogyan tovább, ha váltani szeretne. "HR-szakon diplomáztam. Nyelvet beszélek, középfokú nyelvvizsgám és több OKJ-s végzettségem is van. A saját szakmámban dolgozom a közigazgatásban 3 éve, de jelenleg csak a bértábla szerint az érettségivel rendelkezőknek járó, havi nettó 80 ezres fizetést kapom. Ez semmire nem elég, úgyhogy hamarosan muszáj lesz váltanom"- magyarázza az egyébként meghökkentően határozott fellépésű hölgy.


Nem tanácsos a fizetéssel indokolni a váltást?


"A rapid randin azt tanácsolták, bánjak nagyon óvatosan a pénzzel kapcsolatos infókkal bármilyen állásinterjún, ha váltani szeretnék. Rosszul veheti ki magát, ha túl élesen kritizálom a korábbi munkáltatómat emiatt: inkább próbáljam meg tapintatosan tálalni, körülírni ezt a körülményt. Sokkal elfogadhatóbbnak tartják, ha inkább azt mondom, tanulni, fejlődni szeretnék, vagy megismerni több területet is. Volt olyan pozíció, amire nyújtottam is be CV- t a rapid randi után "- avat be interjúja részleteibe.


Valahol nem követelmény a nyelvtudás


"Elegem van a cégekből. Tudjál legalább 6 nyelvet, azt’ nem is adnak cserébe szinte semmit" - duzzog látványosan egy háromfős fiúcsapat továbbsuhanva. Ezt cáfolandó, ritka kivételként botlunk bele épp olyan standba, ahol ezúttal eltekintenek a nyelvtudástól. A LIDL boltvezetőket képző programja kivételesen nem kér nyelvtudást. A programban egyébként egy, a job rotation - höz hasonló program kereteiben vezetik végig a pályázókat a részlegek működésén (a kasszasortól, az áruátvételig, a marketingig, a nyilvántartások készítéséig és a dolgozók felvételiéjig, stb. ) és ha a 4 hónap akadályait zökkenőmentesen veszik, vezetők lehetnek, bruttó akár 475 ezer forintos alapbérért, amelyet a cég még 100 százalékos utazási támogatással is megtold. Igaz, ha a későbbiekben a cég központi irodájában folytatnák a karrierépítést, már németül is tudniuk kell. Nagy az expón a tülekedés a PG standjánál is: igaz, a bérigények sokszor túlzóak a pályakezdőknél.


Elszálltak a pályázói bérigények


"Sokszor azonnal havi nettó 600 ezres fizetést szeretnének kapni az érdeklődők. Ez itt a vezetői szinteken tényleg nem elérhetetlen - de messze nem pályakezdőként és nem is az első években"- fűzik hozzá a cég képviselői, akik amúgy pénzügyi elemző pályakezdőt várnak a csapatba. A Rapid Randik és néhány cég készséges fogadtatásán túl egyébként a cégek ezúttal sem viszik túlzásba az imázsuk építését - legalábbis, ami a személyes kontaktust illeti. Még mindig túl sok helyen kapni általános sablonválaszt és tudják le az álláskeresőket a "nézd meg a honlapon, ott fent van az összes állásajánlatunk" megállapítással. Valószínűleg mást választ kapnánk, ha felfednénk, hogy ez a megszólalás állásexpós cikkbe kerül...


Takács Gabriella, 2012. október 12.

 

« Összes hírünk