Akár több évre is visszavetheti karrierünket, ha rossz helyen és rossz pozícióban kezdünk el dolgozni. A sikeres munkahelyi lét képlete tömören a munka szerete, az erkölcsi-anyagi megbecsülés és a feltöltődéshez szükséges szabadidő hármassal összegezhető. A jó választáshoz és az ideális állás megtalálásához ad tippeket Pintér Zsolt fejvadász.A pályaválasztás és az első munkahely megtalálása mindenkinek nagy kihívást jelent. A meggondolatlan döntések, érdeklődési körünkhöz, képességeinkhez nem illő munkakör több évre visszavetheti karrierépítésünket. Előfordulhat, hogy néhány év múlva egy csalódás után szakmaváltással újra kell kezdenünk a hierarchián való felemelkedésünket.

Első lépések a karrierépítésben


Gondoljuk át, milyen munkában érezzük jól magunkatIdőnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. Ha olyan munkát töltünk be, amit nem szeretünk, az egész napunkra, sőt életünkre rányomja a bélyegét. A munkát vállalni kívánóknak ezért a választás első lépéseként ajánlott átgondolniuk, hogy milyen típusú pozíciókban éreznék jól magukat, milyen jellegű feladatok elvégzése tenné őket boldoggá, elégedetté.


Tanulmányozzuk az elvárásokat: még időben pótoljuk a hiánytA megfelelőnek tűnő munkakörök kiválasztása után ajánlott részletesen tájékozódniuk a pozíciókról: milyen elvárásoknak kell megfelelniük a betöltésükhöz, milyen milyen végzettség szükséges, milyen személyiségjegyekkel rendelkező pályázót tartanak ideálisnak a munkáltatók, miből áll a mindennapi munka.A siker eléréséhez mélyen önmagába kell nézni a jelentkezőnek: rendelkezik-e az elvárt tulajdonságokkal, kompetenciákkal, meg tud-e bírkózni a rá váró feladatokkal. Nemleges válasz esetén - a korai csalódások elkerülése érdekében - még az álláskeresést megelőzően ajánlatos pótolnia a hiányosságokat - már amelyiket lehet.Az elvárásoknak megfelelőknek nem árt tájékozódniuk a kiválasztott pozíciók által nyújtott lehetőségekről, a bérről, a kompenzációs csomagról - hogy a munkakörök nyújtják-e majd azt a színvonalat, amelyen élni kívánnak a jövőben.


Beszélgessünk a megcélzott szakma képviselőjévelHa mindezek után nem sikerül a munkakörök közül kiválasztani a számára legmegfelelőbbet, és továbbra is ugyanúgy vonzza például az építészmérnöki pálya, mint a designeri, a legjobb, ha felkeres egy-egy szakembert az adott területről, elbeszélget vele és a várható pozitívumokról, negatívumokról. Ez rendkívül hasznos, hiszen első kézből kap meg, és tét nélkül - elvégre nem egy munkáltatónál érdeklődik - minden információt, amire szüksége van a döntéshez.


A siker képlete = munka szeretete megbecsülés szabadidőAhhoz egyébként, hogy a munkavállalót hosszú időn át kielégítse az általa betöltött munkakör, három tényező szükséges: szeresse, amit csinál, kellő - erkölcsi, szakmai és anyagi - megbecsülést kapjon munkájáért cserébe, elegendő szabadideje legyen a kikapcsolódásra. A szakemberektől meg lehet kérdezni például azt is, hogy mely cégeknél számíthatnak minderre, hogy a munkakörben dolgozóknál egyáltalán tud-e érvényesülni ez a három dolog egyszerre.


Nézzünk körül a leendő munkahelyen, mielőtt leszerződünkA fentiek mellett egyébként még az interjút megelőzően érdemes körbenézni a leendő munkáltatóknál. Látogassanak el a céghez, nézzék meg milyen a munkakörnyezet, milyen korú, stílusú csapat dolgozik a cégnél. Sokan például nem tudnak olyan hatékonyan dolgozni, és nem érzik magukat jól a munkahelyen, ha náluk jóval idősebb munkatársak veszik körül őket.Az interjún azoknak a munkakörre vonatkozó részleteknek a tisztázása ajánlott - amelyeket nem sikerült megtudniuk "magánnyomozásuk" során. Itt érdemes kitérni emellett a munkaidőre, a fejlődési lehetőségekre. A bért viszont csak az utolsó körben hozzák fel: akkor vannak ugyanis tárgyalási pozícióban, előtte a fizetési igényt a szelektálás eszközeként alkalmazzák a munkáltatók.

 

« Összes hírünk