A halaknak vannak ellenségei, a halrudaknak nincsenek. Ez a címe Helmut Kraft német menedzsertréner közelmúltban, egyelőre csak német nyelven ("Fische haben Feinde, Fischstäbchen nicht" címmel) megjelent könyvének, amely nem szokványos szemszögből tekint az irodai életre. Az ellenséges kolléga nem feltétlenül átok, hasznot is hozhat...

Ellenség az irodában - így profitáljunk belőle

A kendőzetlen kritika javítja az önismeretet


Már persze csak akkor, ha az ellenlábas vállalja a nyílt konfliktust, és nem a háttérből furkálódik. Aki nem riad vissza a kíméletlen kritikától, többet segít nekünk, mint aki udvariassági szófordulatok mögé bújva leplezi véleményét. (A legtöbb munkatárs egyébként utóbbi kategóriába tartozik.) Az ellenség ezzel az attitűddel segíthet abban, hogy más szempontból lássuk magunkat, tudatában legyünk gyengeségeinknek. Mindez rövid távon fájdalmas, hosszú távon viszont kifizetődő. Cserébe mi is kendőzetlenül elmondhatjuk, mit gondolunk róla.


Áldozati szerepben mutatkozhatunk


Ha valakivel ellenséges viszonyban vagyunk, akkor óhatatlanul a tettes-áldozat viszony részei leszünk. Ha nem mi támadunk először, akkor a munkahelyi csapatban mutatkozhatunk "áldozati" szerepben, ami erkölcsileg kellemes pozíció és amivel részben lehet magyarázni az esetleges rossz teljesítményt.


Harcra kényszerít, bátorrá tesz


Az ellenség kiléptet bennünket a "komfortzónánkból". Harcra kényszerít, konfliktust kell felvállalnunk, amihez bátorság szükségeltetik. Így nyílt színi csata esetén az ellenség akaratlanul is bátorrá tesz.


Erősíti a közösségi érzést


Ha a munkahelyi csapat közös ellenséget talál, az összekovácsolja a közösséget, a felszín alatt tartja az egyéb konfliktusokat és nem hagyja unalomba fulladni az irodai hangulatot. Mindig lesz kit szidni ebédszünetben vagy amikor nem igazán megy a munka.


Megtanít konfliktushelyzetben cselekedni


Az ellenség indirekt módon segít bennünket, miként lehet konfliktushelyzetben a legjobban viselkedni. Megtanít arra, ne üljünk fel minden provokációnak, döntéseinket alaposabban indokoljuk, betartsuk az irodai szabályokat, az esetleges hibáinkat vállaljuk, és ne átlátszó, megalapozatlan érveléssel próbálkozzunk.


Kiengedhetjük a gőzt


Ha nyílt konfliktusunk van ellenségünkkel, akkor kiengedhetjük magunkból a gőzt, nem kell elfojtani a frusztrációnkat. A bosszúság magunkban tartása hosszú távon egészségügyi problémákat (például gyomorfekély) okozhat.


A rosszindulatú ellenség illetve a hosszú ideig tartó rivalizálás mindazonáltal káros, így a haszon elsősorban rövid távon realizálható...

2010. augusztus 10.

 

« Összes hírünk