Valóságos mérnökparadicsomba csöppenhettek a munkaadók az Óbudai Egyetem "Bánki Donát" karának állásbörzéjén, ami egyben a felsőoktatási állásbörzék nyitányát is jelentette. Az idegen nyelvi elvárások miatt azonban alkalmas jelöltből már kevesebb volt. Riportunk az idei első felsőoktatási állábörzéről. Egy hét múlva a HVG Állásbörze következik.

Elindultak az egyetemi állásbörzék - vadásszák a mérnököket

A Tavaszmező utcában sem kezdődik korábban a tavasz. Budapest VIII. kerületének rehabilitált blokkjában található intézmény előtt már kora délelőtt csoportba verődve, kabátjukat fázósan összehúzva álldogálnak a fiatalok. Többen már az aula bejárata felé haladva élénk esélylatolgatásba kezdenek. "Lehet, nem ártana egy közgazdászdiploma sem, bár sokan mondják, manapság az sem életbiztosítás" - tanakodik két fiatalember, aztán hirtelen beolvadnak a tömegbe. Néhány pillanattal később egy másik fiatalember, a másodéves villamosmérnök hallgató Zoltán már az állásexpó plakátkavalkádját szemrevételezi, még utoljára, a cégek feltérképezése előtt az aulában. "A legtöbben a környezetemben a mérnökként dolgozó családtagok és ismerősök unszolására jöttek erre az egyetemre. Én nem. Azért jöttem erre a szakra és vonz ez a pálya, mert imádok tervezni, szerelni és barkácsolni. Hogy mit? Szinte mindent, ami a kezem ügyébe kerül"- enged bepillantást pályaválasztása hátterébe.


Óbudai állásbörze


350 ezer forint is lehet frissdiplomás mérnökfizetés


A pálya - noha a média rendszeresen mérnökhiányról harsog - egyre több fiatal számára vonzó a magas kezdő fizetések (helyenként bruttó 350 ezer Ft) továbbá a stabil céges háttér és a terület dinamikus fejlődése miatt. A pozitívumok mellett így aztán a versenyhelyzet is kiéleződik pályakezdőként. "Nagyon keresik a cégek a fiatal mérnököket. Mindent meg is tesznek értük, de cserébe egyre több a követelmény is. Rendszeresen szerveznek például a számukra kedvcsinálóként szakmai napokat, cégbemutatókat, tréningeket és gyárlátogatásokat - ám komoly problémákat vet fel, hogy a nyelvtudással gondok vannak. Egyre több cég keresne például angolul/németül felsőfokon beszélő mérnököt, ám ezt a lécet csak nagyon kevesen tudják megugrani"- említett egy mostanában egyre jellemzőbb kihívást Horváth Krisztián, az IAESTE Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének munkatársa.


A nyelvtudás hiánya a fő gát


Mindezt a félvezetőket gyártó, német tulajdonú Infineon cég HR-munkatársa, Ladányi-Balogh Nóra is csak megerősíteni tudta. "Folyamatosan keressük a fiatal szakembereket, villamosmérnököket, lehetőség is bőven akadna számukra. A pályázók jellemzően a hiányos nyelvtudás miatt hullnak ki hamar a rostán. Amikor rákérdezünk a nyelvtudásra és annak fejlesztésére, gyakran kiderül, a pályakezdő fiatal épp akkor hanyagolta el leginkább a nyelvtudás fejlesztését, amikor a legjobban rá kellett volna kapcsolnia. Nem ritka, hogy sokan már 4-5 éve kezükbe sem vették a nyelvkönyveket és legutoljára a felvételihez szükséges nyelvvizsga kapcsán foglalkoztak a témával" - magyarázza. Tapasztalatai szerint 10 pályázóból legfeljebb ketten felelnek meg minden elvárásnak.


Ritka a németül tudó, informatikai vénájú villamosmérnök


Kísértetiesen hasonló tapasztalatai vannak a témában az Evosoft állásexpón jelenlévő cégképviselőjének is, aki éppen IT-vénával is megáldott villamosmérnökökre vadászik. "Rendszertesztelői feladatokra keresünk most néhány embert, de egyáltalán nincs könnyű dolgunk. Egyrészt nagyon ritka az ilyen villamosmérnök. Másrészt most felsőfokon vagy azt megközelítően németül tudó jelöltre vadászunk. Ilyet találni meg majdnem akkora kihívás, mint a tűt a szénakazalban. Nem a szaknyelv a gond, mert egy idegen nyelven könnyedén kommunikáló szakember ezzel pillanatok alatt meg tudna birkózni, amikor kommunikál a német kollégákkal. A probléma az, hogy sokaknál a kommunikációkészséggel is komoly gond van"- összegzi tapasztalatait.


Óbudai állásbörze


Gyakornoki programba toboroz a Grundfos


Mindeközben a Grundfos Magyarország standjánál is folyamatos az érdeklődés, a diákok türelmesen várakoznak a sorukra és bombázzák kérdésekkel a cégképviselőt. "Most főként még tanuló vagy pályakezdő gépész, - és villamosmérnököket keresünk a gyakornoki programunkba. A szakmai gyakorlatot - időtartamát tekintve - rugalmasan kezeljük. Egyéni megállapodás alapján így 3 héttől 2 évig mindenféle variáció előfordulhat. Jó hír a program résztvevőinek, hogy kölcsönös megfelelés esetén már munkatársként folytathatják tovább nálunk pályafutásukat"- ad felvilágosítást a lehetőségekről Herbertné Orbán Ildikó, a cég HR-partnere. Tapasztalatai szerint náluk a pályázók legfeljebb 30 százaléka felel meg minden szempontból a kritériumoknak-aki nem, az általában a középszintű angoltudás hiánya miatt hullik ki a rostán…


Aki lemaradt volna az első rendezvényről, nem maradt le semmiről. Ahogyan az alábbi listán látható, a következő két hónapban tucatnyi állásbörzére kerül sor.


További állásbörzék 2013 tavaszán:
Február 26-27. HVG Állásbörze
Március 6-7. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Március 12 - BGF-Külker
Március 13 - 14. BGF-PSZK
Március 20 - 21. ELTE ÁJK
Március 20 - 21. Budapesti Corvinus Egyetem
Március 27 - Szegedi Tudományegyetem
Április 8-12. Monster Virtuális Állásexpo
Április 8 - 9. Széchenyi István Egyetem (Győr)
Április 10 - Miskolci Egyetem
Április 15 - 16. Pécsi Tudományegyetem
Április 16 - 17. Kecskeméti Főiskola
Április 17 - Szent István Egyetem
Április 19 - Zsigmond Király Főiskola
Április 23 - Dunaújvárosi Főiskola
Április 24 - Debreceni Egyetem
Május 16. Általános Vállalkozási Főiskola


Takács Gabriella, 2013. február 20.

 

« Összes hírünk