Állásbörzét tartott múlt pénteken az NFSZ (Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat) a Wekerle Sándor Főiskolán. Nem hagytuk ki a rendezvényt, amely egyben az őszi állásbörzék nyitánya. A következő hetekben még sok állásvásár várja az álláskeresőket.

Elindult a karrierősz - menetrend és riport az első állásbörzéről

Sötétszürkévé kopott, 10 emeletes betontömbök, kihalt utcák, üres játszótér, kora ősszel is perzselő napsütés és némi gettóhangulat - ebben a VIII. kerületi közegben aránylag meglepő fordulat egy mindössze néhány éve alapított üzleti főiskola és az udvarán tartott állásbörze. Mégis van ilyen, épp oda igyekszünk péntek délelőtt. A Wekerle Sándor Főiskola bejáratánál időnként kisebb csoportok verődnek össze - órára készülő diákok és érdeklődő nézelődők egyaránt.


Hiba önéletrajz nélkül érkezni


A "vénasszonyok nyara" jellegű időjárás pont ideális egy szabadtéri állásexpóhoz - így aztán minden gond nélkül zajlik is az állásvásár a főiskola nyitott udvarán összetolt iskolapadok között. Egy-egy pad egy-egy céget jelent. Tolongás egyelőre nincs a jobbára elszórtan érkező nézelődők miatt - ám az expózó cégek azért élénk érdeklődésről számolnak be regisztrációs lapjuk alapján. "Minden érdeklődőt regisztrálunk. Eddig kb. 30-an voltak itt ma, de az irodánkba is bejön úgy napi 8-10 érdeklődő. Most viszont hiányoltam tőlük az önéletrajzokat. Nagy hiba állásbörzére enélkül jönni "- mondta el Birtók Mihály, a külföldi folyami és óceánjáró hajókra vendéglátásban jártas munkavállalókat toborzó Duna Rapszódia Kft. toborzási munkatársa. A felszolgálókat, szobalányokat, bárosokat, fotósokat, animátorokat kereső céggel szerződők átlagosan havi 750-1200 euróért dolgozhatnak majd. A keresetek összege emellett a szakmai tapasztalattól és a borravalótól is változhat egyénenként - de ne feledjük, a hajón végzett munka miatt szállásra és étkezésre sem kell költeni, így az összeg teljes egészében megtakarítható.


Nem kell eltúlozni a hajós munka nehézségét


A cég nem csak állásexpókon toboroz. "Minden nap délután 14 órakor tartunk 1-1,5 órás tájékoztatót az érdeklődőknek." Az interjún már a nyelvtudást is mérjük: a teszt mellett angolul/németül/franciául is hosszan elbeszélgetnek a jelöltekkel, ami a kiválasztás egyik legkomolyabb szűrője. "Ide a felsőfokú nyelvtudás sem feltétlenül elég, de kevesebbel is célba lehet érni, ha valaki megtalálja a vendéggel a közös hangot. A hozzáállás a legfontosabb." Birtók szerint ugyanakkor a "hajós munkák" keménységéről és nehézségeiről szóló, gyakori híresztelésekben azért elég sok a túlzás. "Egy vendéglátóiparban jártas ember itt is éppúgy teszi a dolgát, mint a szárazföldön. Igazából nincs különbség." Az animátori munkát is sokan félreértik. "Az emberek gyakran azt hiszik, hogy közepes nyelvtudással meg némi programszervezéssel majd biztos elboldogulnak a területen. Miközben egy hajón az animátor gyakorlatilag a hotelmenedzser jobb keze és 5 évnél kevesebb szakmai tapasztalat híján nemigen van esélye megkapni a pozíciót."


Diplomásokat is kerestek


Az inkább belföldi és szárazföldi állásra pályázók is jócskán válogathattak az állásexpón. Az évtizedek óta jellegzetes mirelit-emblémáról ismert Mirsa Zrt. szintén az állásexpón toborozza az új munkatársakat, de a börze utáni néhány napban is lehet még jelentkezni. "200 fős vállalatunkhoz most műszaki vezetőt, belső ellenőrt, export üzletkötőt és élelmiszeripari mérnököt keresünk. Elvárás a területen szerzett, legalább 3-5 éves tapasztalat, továbbá a gyors reakcióidő és a döntéshozatali képesség. Az iparág a gyakori változások miatt ezt meg is követeli a pályázóktól" - mondta el a cég képviselője. Aki hozzátette, már a délelőtt folyamán több pozíció kapcsán is begyűjtött pár, elsőre ígéretesnek látszó CV- t, megerősítve ezzel, hogy állásexpókra csakis önéletrajzzal felszerelkezve érdemes járni. Így aztán az expót követő néhány napban még lehet jelentkezni a meghirdetett állásokra - de jó lesz sietni.


A próbanap a vízválasztó a hegesztőknél


Eközben néhány asztallal odébb a Gartenstadt Kft. vadászik épp hegesztőkre és géplakatosokra. Ez a cég is érzi a gyakran emlegetett szakmunkáshiányt - de nem annyira a pályázók mennyisége, hanem főként a minősége miatt. "Jelentkeznek a meghirdetett állásokra szép számmal a pályázók - inkább a szakmai tapasztalattal vagy a próbanapokon végzett teljesítménnyel akadhatnak gondok"- mondta el a cég munkatársa.


Pénzügyi tanácsadó: folyamatos a felvétel


Ezen az állásexpón is szép számmal vettek részt pénzügyi termékek értékesítésére toborzó cégek. Az Investiz Zrt. például pénzügyi referenseket keres portfóliók menedzselésére, ügyfelek menedzselésére, projektek kidolgozására és magánszemélyek, cégek és önkormányzatok kiszolgálására. "A munkavégzéshez a vállalkozói szemlélet nálunk elengedhetetlen, de az elinduláskor mindenkinek adunk havi fix, meghatározott összegű fizetést. Tapasztalataink szerint elég sokan tartanak a vállalkozói léttől és a sikerdíjas jövedelmektől, pedig hosszabb távon valójában ez éri meg jobban. A gond az, hogy sok cégnél csak teljesítményelvárások vannak, de nemigen létezik profi háttértámogatás és oktatás. Mi azt is megtanítjuk, mitől igazán sikeres a tárgyalás, így eredmények is lesznek" - magyarázza Bogárdi Enikő, a cég képviselője.


További állásbörzék ősszel:
Szeptember 26-27. HVG Állásbörze (Budapest)
Szeptember 30 - október 5. Monster Virtuális Állásexpo (www.allasexpo.hu)
Október 8. Szolnoki Főiskola
Október 9-10. Budapesti Corvinus Egyetem
Október 10. A II. kerületi állami munkaügyi kirendeltség állásbörzéje (Budapest)
Október 15. Az állami munkaügy pályakezdő és diplomás irodájának állásbörzéje (Budapest, Ráday utca)
Október 15. Szegedi Tudományegyetem
Október 16-17.Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
November 5-6. Széchenyi István Egyetem (Győr)
November 14. Az állami munkaügy csepeli kirendeltségének állásbörzéje és munkáltatói fóruma (Budapest, Királyerdei Művelődési Ház).


Takács Gabriella, 2013. szeptember 10.

 

« Összes hírünk