Jövőre a jelenlegi 9-ről 3 hónapra csökken az álláskeresési járadék („munkanélküli segély”) folyósításának időtartama. Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be a közelmúltban. Mire elég ez a három hónap? Lehet ennyi idő alatt állást találni manapság?

Elég-e a 3 hónap álláskeresésre?

Mérnökként: 1 héttől 3 hónapig


A munkaerőpiac helyzete a diplomások közül most is a mérnököknek kedvez leginkább. ”Angolul és németül, vagy csupán németül jól beszélő mérnökként, autóipari és gyártóipari területen most is viszonylag könnyű elhelyezkedni.” Érdemes azonban azt is szem előtt tartani, hogy a területen jellemző, több - esetenként akár 4-5 körös állásinterjúk - jelentősen kitolhatják a jelentkezés és a munkába állás között eltelt időt. Tovább növelheti a várakozási időt, ha a cég egy, a közeljövőben esedékes projektjéhez keres már előre mérnököket. Ilyenkor megtörténhet, hogy a minden akadályt sikerrel vevő, az állásra kiválasztott szakembereknek néhány hónapot várakoznia kell a projekt indításáig. Mérnökként mindenesetre 1 hét-3 hónap leforgása alatt lehet állást találni.


Fizikai munkakörök: gyorsabban mehet


A fizikai munkakörben dolgozók egy része jobban is járhat az új helyzetben, mint a magasan képzett diplomások. ”Fizikai munkakörökben nagyobb a fluktuáció, és ezzel párhuzamosan gyakran a munkavállalók mobilitása is”- mutatott rá Sipos Barbara, a Human Matrix vezető tanácsadója. A fentieket Szekeres Katalin is megerősítette. ”A gyáripari szektorban a cégek közel 12 százaléka számol munkaerő-felvétellel az aktuális negyedévben. Fizikai vagy betanított munkákat keresőket szerencsés esetben, kedvező körülmények között - például ha egy vállalattól valamilyen projekt kapcsán befut egy-egy nagyobb megrendelés munkaerő-kölcsönzésre - akár 1-2 nap alatt is el tudunk helyezni. Ebben a helyzetben a személyzeti tanácsadó rendszerint telefont ragad és feltárcsázza az adatbázisában szereplő, alkalmasnak tűnő jelölteket” – mondja Szekeres Katalin.


Jó helyzetben a CNC-sek


Az évek óta egyre égetőbb szakmunkáshiány folyományaként ugyancsak keresettek a piacon a szakmunkások, a hegesztők, az esztergályosok, a CNC-gépkezelők. Gyakorlattal, referenciákkal nem nagyon kényszerülnek átmeneti kényszerpihenőkre - akár néhány hét leforgása alatt könnyedén találhatnak maguknak új állást. Sőt, a németül jól tudó, osztrák-magyar határ közelében élő szakemberek nem feltétlenül az ország határain belül képzelik el a munkavállalást-az osztrák munkaerőpiac a hazainál lényegesen kecsegtetőbb bérezéssel várja őket.


Így gyorsítsuk meg az álláskeresést. Néhány tanács, hiba, tévhit.


- Időben kezdjük el a keresést. Ha úgy érezzük, rossz piaci pozícióban van munkaadónk, nincs fizetés hónapok óta vagy „kifelé áll a rúdunk”, azonnal nézzünk szét az álláspiacon. Ha még munkavállalóként pályázunk, kisebb rajtunk a pszichés teher, jobban teljesítünk állásinterjún. Akkor is előrébb járunk, ha a felmondási idő alatt vetjük bele magunkat a keresésbe.


- Az álláskeresés főállás. Előforduló tévhit, hogy az álláskeresés egyen önéletrajzok „copy-paste” módon történő elküldéséből áll. Valójában azonban az álláskeresés kemény munka. Ha nagyon kell az állás, akkor napi 8-10 órát foglalkozzunk vele. Az állásajánlatok felkutatása, a cégre, pozícióra szabott önéletrajzok és kísérőlevelet megírása, az állásinterjúkra készülés, az adminisztrálás rengeteg időt vesz igénybe.


- Ne állunk le az első pályázatok után. Gyakori hiba álláskeresőknél, hogy 1-2 pályázat elküldése után leállnak, várnak a válaszra, a napok-hetek pedig telnek. Sajnos sok esetben válasz nem érkezik, csak annak, aki továbbjut az első válogatáson. Éppen ezért folyamatosan küldjük pályázatainkat cégekhez.


- „Elmegyek a munkaügyi központba, ők majd szereznek nekem állást”. Vannak álláskeresők, akik itt is az állam mindenhatóságában bíznak. Ugyan az álláskeresési járadék folyósításának feltétele a hivatali regisztráció és az álláskeresés igazolása, mindenkinek magának kell kitaposnia a karrierútját. Ráadásul a munkaügyi hivatalok adatbázisaiban főleg szakipari és kisegítő munkák találhatóak, így diplomásként eleve hiba rájuk építeni az új állás megtalálását.


- A megfelelő csatornát használjuk. Mindegyik szakmának megvan a maga toborzási csatornája/csatornái. Érdemes ezt feltérképezni és ezen az úton elindulni. Mérnököket, informatikusokat, pénzügyi diplomásokat például az interneten keresnek, a PR, az újságírás, a minisztériumi pozíciók viszont már sokkal inkább a személyes ismeretségen múlnak, felsővezetői pozícióra pedig a kapcsolatok és a fejvadászokkal való jó viszony könnyítheti meg az utat.


- Csak aláírt munkaszerződés (vagy szándéknyilatkozat) után álljunk le a pályázással. Sajnos előfordulhat, hogy egy sikeres állásinterjú után a szóbeli állásígéret nem válik valóra. Így csak akkor hagyjuk abba a pályázást, ha valóban megkaptuk a munkát. Vannak cégek, amelyek szándéknyilatkozatot adnak, hogy az álláskereső biztonságban érezze magát. Egy közeli kezdési időpont szintén megnyugtató lehet.


- Ha kell, adjuk lejjebb igényeinket. A rugalmasság fontos erénye az álláskeresőnek. Ha töb hónap sikertelen keresés után úgy látjuk, reménytelen a helyzet, ám kell a pénz, merjük lejjebb adni igényeinket. Például vezetői posztról beosztottira (főkönyvelőről könyvelő).


2011. április 21.

 

« Összes hírünk