Az elbocsátott köztisztviselők számára létesített ügyfélszolgálat három hete áll rendelkezésre. Eddig közel ötszázan keresték fel a Szeszgyár utcában található Szolgáltató Centrumot. Az ügyfélszolgálat munkatársai arról tájékoztattak: a hiányos munkaerő-piaci ismeretek pótlása után a cégek főként precizitásuk, szabálytiszteletük miatt járhatnak jól az elbocsátott köztisztviselők alkalmazásával.


Az elbocsátott köztisztviselők részére létrehozott, július 17-e óta működő Szolgáltató Centrumot eddig közel 500 érdeklődő kereste fel. "153-an személyesen érdeklődtek. Az ügyfélszolgálat zöld számát eddig 213-an hívták. 25-en az internetes ügyfélszolgálaton keresztül jelentkeztek be, míg 51 érdeklődő egyéb vonalon keresett meg bennünket"- tájékoztatott a nyitás óta az érdeklődők arányáról Kiss Virág, a Szolgáltató Centrum munkatársa.


Július óta tart az érdeklődők rohama"Az elbocsátási hullám nem válogat - korra, nemre tekintet nélkül fordulnak meg az érintettek az ügyfélszolgálaton. Sokan már a felmentési idejüket töltik. Vannak, akik még nem kapták kézhez a felmondólevelet: ők inkább a lehetőségek iránt érdeklődnek." A dömping hetek óta tart. "Július közepe óta folyamatosan keresnek meg minket a köztisztviselők" - mondta.


A leépítettek többsége fővárosi munkára számítAz elbocsátottak közül sokan 20-30 éves közigazgatásban eltöltött munkaviszonnyal rendelkeznek. Ennél a rétegnél a munkatapasztalat számít pozitívumnak. Ám a munkaerő- piaci és önmenedzselési technika hiánya komoly problémát jelent. A kirendeltség munkavállalói kapcsolattartója úgy informált: az elbocsátottak túlnyomó többsége diplomás. Belátható időn belül, Budapesten és a főváros vonzáskörzetében szeretnének elhelyezkedni. Azért vannak kivételek: a fiatalabb korosztályból akadt olyan jól képzett, fiatal szakember, aki külföldön képzeli el további pályafutását.


Központi adatbank várja a tisztviselők önéletrajzát"A Szolgáltató Centrumhoz forduló köztisztviselők a kitöltendő adatlapon megjelölhetik, milyen típusú segítséget igényelnek: elsősorban az állásajánlatok érdeklik-e őket, nyelvi, szakmai, informatikai képzést, munkavállalói tanácsadást szeretnének-e, esetleg önálló vállalkozóként képzelik el a jövőt"- mondta Kiss Virág.


EU pályázatíró képzéssel van esély az elhelyezkedésreA képzéseket választóknak azonban tudniuk kell: a Munkaügyi Központ kizárólag a munkaerőpiacon hasznosítható képzéseket támogatja. Az EU-s pályázatok írására jogosító projektmenedzseri végzettséggel nagyon jók az elhelyezkedés esélyei."


Pszichológiai segítséget is nyújt a munkaügyi központKiss Virág arról is említést tett: aki úgy érzi, személyes kapcsolatfelvételt is igényelne, mert nehezen tudja feldolgozni a hirtelen jött státuszváltozást, az álláskeresési tanácsadáson túl a Fővárosi Munkaügyi Központ Pszichológiai Szakszolgálatát is igénybe veheti.


Újra kell tisztázni az álláskeresés alapfogalmaitA kirendeltségen eközben folyamatosan zajlik az élet: a szomszédos asztalnál egy középkorú ex-köztisztviselő hölgyet tájékoztatnak a korrektül megírt önéletrajz fontosságáról és a motivációs levél funkciójáról. Kicsit később érkező sorstársa arról érdeklődik: milyen célt szolgálnak a kézzel írt motivációs levelek.


Pályázatírót és titkárnőt is keresnek a kirendeltségenA Szolgáltató Centrumban kifüggesztett állásajánlatok széles skálán mozognak: akad itt pályázati tanácsadói munkakör bruttó 200-600 ezer forintos kereseti lehetőséggel. Az egyik közismert katalógusáruház német nyelvű titkárnőre vadászik. Akad hazai önkormányzat, amely a Szolgáltató Centrumban közzé tett állásajánlatában keres pénzügyi-számviteli irodavezetőt, de autószalon-menedzseri állásajánlat ugyanúgy előfordul, mint az angol nyelven óraadó közgazdaságtan-tanári pozíció.


A köztisztviselőknek alkalmazkodni kell a piaci körülményekhez


Tóth Edit munkavállalási tanácsadó azt tartja a közszférából érkezők egyik legsúlyosabb problémája, hogy évek óta nem voltak aktív részesei az álláspiacnak. Így sokan a köztes időszakban a megváltozott gazdasági környezet és álláskeresési technikák miatt nem tudják felvenni a versenyt a piac követelményeivel."Többségüknél időközben elavulttá vált az egykor megszerzett szakmai ismeret. A megváltozott gazdasági környezet újfajta készségeket, kompetenciát -például aktív nyelvtudást, korszerű számítástechnikai ismereteket-vár el a munkavállalótól "-összegzi tapasztalatait a szakember.


Az önmenedzselési technikákat is el kell sajátítani"Az új munkahelyet kereső köztisztviselőknél leggyakrabban előforduló típushiba az álláskeresési technikák, az önmenedzselés szóbeli és írásbeli ismereteinek hiánya. A jelenség nem függ az ügyfél életkorától: nagyon sokszor a fiatal, harmincas éveikben járó álláskeresők is hasonló problémákkal küszködnek. Az elbocsátott köztisztviselőket először a hatékony önmenedzselés módszereivel kell megismertetni."


Precizitásuk miatt a versenyszférában is van esélyükA Szolgáltató Centrum munkatársa ezzel együtt úgy véli: a harmincas, diplomás, jól képzett, nyelveket beszélő ex-köztisztviselőknek a versenyszférában is nagy hasznát vehetik a leendő munkáltatók. "A közszférából elbocsátottak alaposak, pontosak, precízek és tudnak szervezeti hierarchiában dolgozni. Jó a munkamoráljuk és megfelelő alázattal kezelik a munkát. Nem utolsósorban: a hivatali létformával elsajátították a szabálykövető magatartást. Ez a készség a versenyszférában is jól jön" - mondta Tóth Edit.Szerettünk volna elbocsátott köztisztviselőket is megszólaltatni, ám senki sem állt kötélnek.


A Szolgáltató Centrum elérhetősége, ügyfélfogadás:


1089 Bp. Szeszgyár u. 4.

Ingyenes zöldszám: 06-80/204-644

Telefon: 06-1/299-0852, 06-1/299-0853

Ügyfélfogadás: hétfőtől csütörtökig 8.00-16.00 óráig

 

« Összes hírünk