Helyszíni riportunkban élesben teszteltük az egyik munkaügyi kirendeltséget. Amint kiderült, diplomásoknak nem terem sok babér. Ellenben a szakmunkás-bizonyítványt igénylő építő- és vendéglátóipari állásajánlatokból tele a padlás, ügynöki, üzletkötői munkakörökkel pedig Dunát lehet rekeszteni.Döcögve halad az ügyfelek tájékoztatásaElső utunk az ügyfélszolgálatra vezet. Inkognitóban ugyanis azt próbáljuk kinyomozni: hogyan segítenek a frissdiplomások szárnybontogatásában. Ügyfélszolgálati rémálom veszi kezdetét. A nyári munkás egyetemistának tűnő ügyintéző lányból csak harapófogóval lehet kihúzni az egyébként közhelyesen ható információkat. Az álláskeresőnek kicsit olyan érzése lehet ilyenkor, mintha érettségiztető tanár lenne egy különösen nagy kínszenvedést okozó diáksereg élén.


Ami kell a regisztrációhozHosszas intellektuális párbajozás után annyi azért világossá válik: a személyi igazolvány, lakcím; TAJ- és adókártya, a diploma másolata is kell ahhoz, hogy valakit pályakezdő munkanélküliként vegyenek nyilvántartásba. Továbbá álláskereső klub is segíti az újonnan regisztráltakat. A kérdés adja magát: hogyan, miben segíti az álláskeresőket a klub? "Azt majd elmondják ott" - hangzik a talányosan tömör válasz.


Népszerű presztízs-állások: elvétve a hivatalos kínálatbanÍgy hát az erőt próbáló ügyfél-tájékoztatás után ideje kicsit körülnézni a munkaügyi iroda faliújságjára tett hirdetések között. Akad egy-két üdítő színfolt. Reménysugár a "sztárszakokat" végzett pályakezdőknek: felbukkan a hirdetőtáblán egy közszférás, kommunikációs és PR-referensi álláshirdetés is. Az öröm korai. Hamar kiderül: a hirdetés - noha egy hete bukkant fel az iroda falán - már aktualitását vesztette.


Néha multik is hirdetnek a munkaügyi kirendeltségenEzen kívül keresnek még gyerekeket lovas terápiával kezelő frissdiplomás gyógypedagógust, 140 ezres, recepcióst 100 ezres, villamosipari gépkezelőt 100-150 ezres valamint kertészeti áruházvezetőt versenyképes fizetéssel. Akadnak érdekességek is: ínyencségként jó nevű multinacionális vállalat több nyelven beszélő ügyfélszolgálatosokat keres.


Rengetegen keresnek üzletkötőketMégis általános jelenség: végeláthatatlan mennyiségű telefonos értékesítői, ügyfélszerzői, üzletkötői állást kínálnak a munkáltatók a kirendeltségen. Ezen még az sem segít, hogy sokan hangzatos szónoklatba csomagolják a munkakör leírását, például így: jó képességű, kommunikatív embereknek kiemelkedő kereseti, nemzetközi karrier-és előrelépési lehetőség. A feltüntetett kontaktszemély mégis lerántja a leplet a kecsegtető ajánlatról: email címe az egyik hazai biztosítótársaságot rejti.


Vendéglátó- és építőipari munkásokból is nagy a hiányFrissdiplomásként a helyzet nem túl kecsegtető. Átlapozva a munkaügyi kirendeltség állásajánlatokat tartalmazó, vaskos Excel-táblázatát, kiderül, hogy a diplomás és középfokú végzettségű álláskeresők nem lubickolhatnak a lehetőségekben. Néha felbukkan a táblázatban egy-két óraadó zenetanári, angol-, német-, orosznyelv-tanári állás, irodavezető és titkárnői pozíció. Többségében mégis a vendéglátó- és az építőipar területére keresnek segédmunkásokat.


Találkoztunk leépített köztisztviselővel isEgy kis idő múlva az ügyféltérben is beindul a mozgolódás. Egy huszonéves lány alkalmi munkavállalói könyvért jön, míg egy negyvenes éveiben járó hölgy felső vezetői állásra várva pásztázza a munkakínálatot. Egy középkorú férfi a köztisztviselői leépítés februári áldozata. Állítása szerint csak tájékozódni jött, de nem bízik az álláshirdetésekben: inkább a kapcsolatrendszerében érdeklődik majd.


Diplomás grafikusból tetoválóNemsokára vékony, huszonéves lány érkezik az ügyfélszolgálatra, kordnadrágban, degeszre tömött hátizsákkal. Frissdiplomás, de komoly fejtörést okozhat a tanácsadóknak: végzettsége szerint diplomás grafikus, de nem számítógépes területen. A lány rézkarckészítő szakon végzett. Pillanatnyilag egy raktárépületben rakodómunkás, de pályamódosítást tervez: "Lehet, hogy megtanulok tetoválni. Valamiből meg kell élni" - indokolja választását. Elmenőben még látni: a biztonsági őr minden tekintélyét latba vetve veszekszik az egyik álláskeresővel: ne támassza a belső folyosófalnak a biciklijét...

 

« Összes hírünk