Pénzügy, HR, oktatás, szociális szféra. Többek között ezek azok a területek, ahol elsöprő többségben dolgoznak nők. Előfordul, hogy egy-egy csapatban csak egy férfi dolgozik a nők tengerében. Hogyan viszonyulnak a nők az egyetlen férfi kollégához? Milyen veszélyek leselkedhetnek egy ilyen közösségre?

"Az erős női többségű munkahelyeken a nem egyenrangú, inkább csetlő-botló félként fellépő férfit rendszerint támogatni, gyámolítani szeretnék a nők anyai ösztöneik miatt, ezért versengenek egymással.  Szolgálatkészen főzik a férfinek a kávét, féltő gonddal igazgatják nyakkendőjét, esetenként a házi készítésű sütemények is előkerülnek. Mivel a férfi óhatatlanul kiválasztja közülük a kedvencét, a többi nő természetszerűleg ezen a munkatársnőn vezeti majd le a feszültséget."


Megoldási javaslat nők számára a helyzetre: tudatosítsuk magunkban az udvariasság, a kollegiális jó viszony fontosságát, de ne essünk felesleges túlzásokba. Nyugodtan megmutathatjuk férfi kollégánknak például a kávéfőző használatát, de felesleges őt minden adandó alkalommal kiszolgálni, körülugrálni.


Az irodai párkeresésben is rivalizálnak a nők


Hasonló helyzet alakulhat ki, ha női csapatba csöppen egy jóképű, független vagy épp párkapcsolati válságot átélő férfi. A tapasztalatok szerint a munkahelyi csapat ilyenkor két részre oszlik. Míg az egyik csoport tagjai az irodában feltűnően elkezdenek adni külsejükre, hajviseletükre és mindent elkövetnek a férfi meghódításáért, a másik csoport rendszerint rosszallóan reagál a kialakult helyzetre. Az ostor persze a férfi kegyét elnyerő nőn csattan majd.


Megoldási javaslat: igyekezzünk kerülni a sértő véleménynyilvánítást. Amennyiben a másik oldalon állunk: nem kell az alakuló párkapcsolat minden egyes elemét látványosan az iroda falai közt megélni és tanácsos az alakuló viszonyt diszkréten kezelni.


Félreérthető lehet a mosolygó férfi kolléga


A férfi-női kommunikáció során elkerülhetetlenek a félreértések is. "A legtöbb férfi a férfiasságot jellemző sztereotípiáknak megfelelni akarva társaságban ritkán mosolyog szívesen, míg a négyszemközti kommunikáció során udvariasságból gyakran él ezzel az eszközzel. Sok nő viszont félreérti mindezt, gyakran így születnek a pletykák, a gyanúsítgatások adott kolléga és kolléganő viszonyáról"- mutat rá a tréner.


Megoldási javaslat: legyünk udvariasak a munkatársakkal, de ne üljünk fel minden pletykának. Ugyanakkor a tényleges viszonyokat is célszerű tiszteletben tartani.


Férfiasnak tarthatják a karriert építő nőket


Szintén konfliktusforrás lehet a csapatban, ha a férfi és egy másik nő érdekei ütköznek, például ugyanarra a pozícióra pályázik. Nem ritka: az ilyen hölgyet a férfi - rendszerint a többi hölgy aktív támogatása mellett - pellengérre állítja, kikezdi, miközben "mint férfi a férfival" veszi fel vele szemben a kesztyűt.


Megoldási javaslat: mivel ezt a viselkedést általában a többi nő bátorítja, nőként célszerű szem előtt tartani: egyénileg mindenki mást és mást tarthat fontosnak a karrierépítés során, így a magánéleten kívül a munkahelyi előmenetelét is fontosnak tartó munkatárs nem okvetlenül törtető karrierista.


A vegyes összetételű csapatok produktívabbak


A tréner-terapeuta szerint azonban az összes konfliktus elkerülhető lenne, ha a dolgozók nem lépnék át a szerephatárokat. Ezért nem árt tudatosítani, hogy a munkahely elsődleges célja nem a szeretetigény kielégítése, a társkeresés vagy a baráti kapcsolatok építése-aki itt képes a mértéktartásra, az jól helyt tud majd állni a munkahelyi feladatai során.


Csehák Hajnalka mindenesetre hozzátette: a tapasztalatok szerint még mindig a vegyes nemi összetételű munkahelyek a legideálisabbak. A férfiak hagyományos módon inkább a jövőképre koncentrálnak, míg a nők szociális érzékenységükkel a munkakörnyezet családiasabbá tételéért tehetnek sokat.


Takács Gabriella

 

« Összes hírünk