Vörös Dalma eredeti szakmája jogász, dolgozott köztisztviselőként, kereskedelmi asszisztensként, EU-s projektek koordinátoraként, nyelvtanárként, hostessként Budapesten, Máltán, Spanyolországban és Chilében is. Karrierútja jól mutatja, milyen változatos lehet az élet, ha valaki kalandvágyó, nyitott az újra, rugalmas és képzi magát.

Egy pörgős karriersztori Budapesttől Chiléig

”Megadatott a lehetőség, hogy az USA-ban töltsek egy iskolaévet és kint is érettségizzem.  Az ott tapasztaltak hatalmas élményt jelentettek. A kinti oktatás ugyanis nem osztályátlagokban, hanem személyekben gondolkodik, Nem másokhoz viszonyít, hanem önmagadhoz. Az érdeklődésedet, tudásodat és erősségeidet figyelembe véve ösztönöz. Az egyénnek megadott figyelemből és pozitívumok hangsúlyozásából rengeteg önbizalmat, elismerést lehetett meríteni. Nem véletlenül adott szárnyakat a kint töltött időszak."   


Köztisztviselő, majd irány Málta


Dalma az érettségi után már magyarországi jogi tanulmányokkal, majd később munkavállalóként a közigazgatásban folytatta. ”Köztisztviselőként kezdtem el dolgozni, még az ORTT-nél. (a médiahatóságot azóta NMHH-nak hívják – a szerk.) Viszont nem használtam eleget az angolt, s ez nagyon hiányzott. Bár az az időszak nyugodt és kiegyensúlyozott volt - munka után spanyolt tanultam és énekiskolába is jártam - vágyakoztam a nemzetköziség és a dinamizmus iránt a munkámban. Így elmentem a privát szférába EU-s projekteket koordinálni. Ekkortájt találkoztam az egyik szakmai partnerrel egy konferencián.  Említette, hogy a projektjében dolgozó máltai konzorciumi partner munkát ajánlott neki, de elfoglaltságai miatt nem tud elutazni és ott élni. Így beajánlott maga helyett, s mivel a cég vezetőjével skype-os és személyes interjúm egyaránt eredményes volt, 2006-ban úgy döntöttem, hogy belevágok a kalandba.


Ügyfélszolgálat, aztán angoltanítás


 ”A Máltán töltött 1,5 év alatt három munkahelyem is volt. Az EU projekteket pályázó és koordináló cégtől a menet közben bekövetkező likviditási nehézségek miatt többünknek is távoznia kellett.  Mivel nagyon szerettem volna kint maradni, álláskeresésbe kezdtem, s szerencsémre egy online sportfogadási oldal, a bet.at.home.com   nemzetközi csapatába kerültem. Itt lengyel, cseh, belga, orosz és osztrák- kollégákkal dolgoztam ügyfélszolgálatosként. Ebben az időszakban nem dübörögtek még annyira a nemzetközi üzleti szolgáltató központok. Az új munkahely az elfogadható munkamennyiség miatt lehetőséget teremtett arra, hogy a munkaidő után Máltán is tovább képezhessem magam. Így beiratkoztam a Máltai Egyetem szervezésében tartott TEFL (Teaching English as a Foreign Language) angoltanárképző kurzusra. Ez a végzettség nyelvoktatói munkára jogosít hivatalosan az EU országaiban, de Ázsiában, az amerikai kontinensen is elfogadják.


Állásinterjún a készséget nézik, nem a szakmai állomásokat


 Ez a tudás később rendkívül hasznosnak bizonyult. Az elvégzett tanfolyamnak köszönhetően Magyarországon is taníthattam, mert a nyelviskola, ahol később dolgoztam, a céges oktatásban nagyra értékelte ezt. Máltán az ügyfélszolgálat után ügyvédi irodához mentem, joggyakornoknak, 2007-2008 áprilisáig. (A munkakereséskor előzőleg felvettem velük a kapcsolatot - és ide direkt jogvégzett embereket kerestek.) Ami egyértelműen pozitív tapasztalatom volt a Máltán eltöltött időszakból: gyakorlatiasan adják át a munkafeladatokat, a módszereket, fontos a precizitás. Másrészt valóban a tudásod és a hozzáállásod az, ami számít az elhelyezkedésnél: ha megfelelőnek tartanak, akár másnap kezdhetsz. Készségalapú, azaz skills-ek szerinti a munkaerőfelvétel, nem az a legfontosabb, hogy eddig hol és mit csináltál. Az a fontos, hogy egyébként is mi mindenre lehetsz képes.”


Külföldi állást keresel?
+ nézd meg kiemelt külföldi állásainkat
+
keress külföldi állások között a monster.hu-n - a találati listában a baloldali oszlopban választhatod ki az országot, ahol szívesen dolgoznál
+
töltsd fel önéletrajzod - így akár külföldi munkaadók is megkereshetnek állásajánlataikkal

Hostesss a Világkiállításon Zaragozában


Dalma aztán továbblépett. 2008 nyarán a Zaragoza-i Világkiállítás hostess-csapatának munkájából is kivette a részét.”Leginkább a látogatók tájékoztatása és a magyar kultúra népszerűsítése volt a feladatunk. Beszélgethettem a látogatókkal például a hazai turistaparadicsomnak számító gyógy- és termálvizekről, a Balatonról és más tavainkról, a természeti kincsekről. Mindezt persze spanyolul. A munkát azért is vállaltam el, mert ezt a nyelvet is szerettem volna a gyakorlatban használni. A lehetőség, pedig úgy jött, hogy 2005-ben, jelentkeztem a madridi nagykövetség egyik meghirdetett adminisztratív munkakörére - de az élet úgy hozta, hogy most ajánlottak fel egy feladatot."  


Dalma az utána következő években a hazai álláspiacon is többször megfordult: az évek során tökéletesre csiszolt angoltudásával nyelvet oktatott. Majd jogászdiplomával a tarsolyában dolgozott a közigazgatásban, de multinacionális vállalati csapatban is. Ezt követően talált rá a következő lehetőség. 


Chilében a Kereskedőház szolgálatábanA Magyar Nemzeti Kereskedőház Chilei képviseleti irodájánál lett kereskedelmi asszisztens. "Végre mindhárom nyelvet használhattam. Rengeteget fordítottam, hiszen a hazai honlapok idegennyelv-blokkja legfeljebb angol, német, miközben szinte csak a spanyolul kommunikációképes, dél-amerikai piacra dolgoztunk. Ráadásul hírleveleket írtam, tárgyaltam, a kapcsolattartásból is kivettem a részemet. Igazi mélyvíz volt a tavalyi év. Rövid idő alatt azon kaptam magam, hogy a környezetvédelmi, vagy épp az oktatási minisztérium munkatársai előtt prezentálok, népszerűsítem a hazai intézményeket: még a chilei oktatási minisztériumban is tartottam prezentációt magyar oktatási szoftverről és a híres Pető módszerről. Otthoni környezetben nem feltétlenül lett volna lehetőség aránylag rövid idő alatt ekkorát előrelépni.”


Még mindig Chilében, de már angoltanárként 


Ezt követően közbeszerzés és átszervezés miatt szűnt meg szerződésünk, én pedig ismét a tanári diplomámmal találtam kiutat a kritikus helyzetből. "A Chilében is jelenlévő lévő amerikai nyelviskola azonnal felvett tanárnak. Így Santiagóban spanyolul tanítottam angolt céges és iskolai csoportoknak -  de főként mérnököknek, közgazdászoknak és a bányaszektorban dolgozó speciális részlegvezetőket oktattam üzleti angolra. Boldog voltam, hogy taníthatok és nagyon megszerettek a diákjaim. A chilei emberek hálásak a tanítóiknak és fantasztikus az ott érzett szeretet és tisztelet. Ha valaki európai és diplomás, alapvetően magas kategóriába sorolják és felnéznek rá." 


Dalma külföldön szerzett tapasztalatainak főbb tanulságai az álláskeresőknek:


Rengeteget profitálhatsz belőle. Mert nemcsak a nyelvtudásod tökéletesíted, hanem a megszokottól eltérő környezet és a helyi munkakultúra kihozza az erősségeidet is. Meg kell küzdened a más kultúrával, de emiatt nyitottabbá és alkalmazkodóbbá válsz.
A diploma megléte önmagában senkit nem predesztinál semmire. Nem kizárt, hogy nem a végzettség, hanem a rátermettség és a feladatra alkalmasság alapján fogsz állást találni. Pont ezért ne állj le a tanulással a diploma után sem, és folyamatosan képezd magad! A diplomát tekintsd inkább jó kiindulási alapnak a továbbiakhoz
Szuper dolog külföldön élni, dolgozni és pénzt keresni - de még jobb, ha a kint elsajátított többletet később a hazádba fekteted. Hiszen úgy vélem, nem szabad megfeledkezni a gyökereidről. Soha ne add fel az identitásodat! 
Azzal, hogy az élmények és a tapasztalatok észrevétlenül beléd épülnek, alakítják a személyiségedet. Idővel lehetséges, hogy büszke leszel arra, hogy magyar vagy. Észrevettem, hogy miben vagyunk mások, a pozitívumok igenis kidomborodnak.  
Aki kint marad, annak azt javaslom, hogy soha ne felejtsen el magyarul, olvasson és látogasson haza. A helyesírásunk, a nyelvünk, a zenénk stb.mind a magyarság és a nyelvünk része. Fontos, hogy megőrizzük, bárhol is élünk a világban!

Takács Gabriella


 

« Összes hírünk