A tizedikes Varga Eszter imád írni. Szabadidejében blogol. Könyvespolcán a klasszikusok közt a Skarlátbetű is ott van. Ám a lányoknak az IT-világhoz kedvet csináló Skool - ban tanultak annyira magával ragadták, hogy mára eldőlt: a középiskola után inkább robotikával és mechatronikával szeretne foglalkozni a jövőben.


”Igazából minden úgy kezdődött, hogy angol nyelvi előkészítői osztályba jártam - de közben egyfolytában unatkoztam is, mert ekkorra már elég jól tudtam angolul. Pont emiatt is kezdtünk a családdal közösen olyan lehetőségek után kutatni, amelyek - amellett hogy kitöltik az üres időket - még hasznosak is. Így találtunk rá a Skoolra. Ahová heti kétszer két órában, csapatban, ingyenesen mehettek a 15-18 éves lányok a Prezi irodájába kódolást és egyéb „tech jellegű” dolgokat is tanulni, tehát az informatika világában jobban elmerülni.


Ijesztően hangzik elsőre, de szerethetővé tehető


A kódolás sokak számára elsőre ijesztően hangozhat. Mentoraik viszont hamar eloszlatták a kételyeket. ”Itt nem nagyon volt para, mert tényleg a kezdetektől fogva kedvcsinálóan álltak a témához. Az első órán elmagyaráztak fontosabb alapdolgokat - de ahhoz is bőven kaptunk infókat, hogy később, önállóan milyen infónak hol tudunk majd utánanézni. Így inkább játékokkal kezdtük a tanulást. File-okat konvertálnunk csak később kellett.” Nem is kellett hozzá sok, hogy ráérezzen a programozás ízére.


Pingpong-játékkal indult az alkotás


”Az indulás után nem sokkal elkészült saját első, alap pingpong játékom.” Amit pedig különösen megszeretett: hogy a területen igenis lehet alkotni. ”Korábban hajlamos voltam úgy gondolkozni, hogy igazán nagyot alkotni csak írásban lehet - de ez így nem igaz. Itt is rengeteget lehet kreatívkodni - és csomó dolgot ráadásul úgy alkothatok meg, hozhatok létre, hogy közben intenzíven hatással vagyok rá és miattam történnek a dolgok. Ez nagyon jó érzés.”


Ráadásul új hobbija még a természettudományok irányába is sokkal nyitottabbá tette. ”A matekkal sose volt gondom, mindig jól boldogultam vele - de korábban, ha a ”fizika-kémia-biológia” bármelyike terítékre került, csak az volt a fontos, hogy azt a 45 percet túléljem valahogy. Amióta informatikával foglalkozom, ezek iránt is sokkal érdeklődőbbé váltam.” Igaz, ehhez jókora adag nyitottságra is szüksége volt. ”Mindig az volt az elvem, hogy mindent ki kell próbálni - és ha nem sikerül, legfeljebb abbahagyom. Az informatikát, a robotikát is így kezdtem el tanulni - és bevált. Most már a továbbtanulásomat is ennek megfelelően tervezem.”


„Nem a lányoknak való”


Eszter azonban azt sem nem tagadja: bár rengeteg bátorítást, ösztönzést és inspirációt kap a területen, még mindig rengetegen vannak, akik nem tudnak mit kezdeni a programozó lányok gondolatával sem.”10-ből 8-an, 9-en szerencsére bátorítanak. A maradék 1-2 szokta elég nyersen közölni az ellenvéleményét. Szerintük a terület ”nem a lányoknak való” - és persze az sem nem létezhet, hogy valaki matekból és magyarból is jó lehet egyszerre.”  Mert azért a matek is kell. ”Szembejött már pár olyan összefüggés, probléma a programozás közben, amit még nem tanultunk vagy azért még kell benne fejlődni.”


Teljes gőzzel irány a robotika


Az írástól viszont továbbra se szeretne végérvényesen elszakadni. ”Az írás - verseket és novellákat egyaránt szívesen írok - szerintem mindig nagy szerelem marad, még egy retro írógépem is van jelképként. A blogom így továbbra is él, virul - és várja, hogy nézzék-lássák-szeressék az emberek. Abbamaradni így biztos nem fog: de ahogy a dolgok egyelőre alakulnak, inkább meghagyom értékes hobbinak - és teljes gőzzel irány a robotika.”  Olyannyira, hogy most is rendszeresen besegít a Skool-csapatnak önkéntesként. ”Újabban már olyanok is a segítségemet kérik, akikben korábban fel se merült, hogy valaha is ilyesmivel fogok foglalkozni. Például régebbi osztálytársak” – mondja Eszter.A Skoolról:


A Skool a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje. A non-profit szervezet 8-18 éves lányoknak nyújt ingyenes technológiai foglalkozásokat újszerű oktatási formákban. Célja a résztvevők technológiai affinitásának növelése mellett az is, hogy idővel legalább annyian vegyenek részt a munka világában is a területen, mint ahányan a technológiákat napi szinten már használják. Emellett abban is szilárdan hisznek, hogy a programozás nem a nemektől függ - sokkal inkább nyitottság, érdeklődés és szorgalom kérdése. A projekt nem titkolt szándéka a lányok informatikai, mérnöki pályák felé terelgetése. Weboldaluk: skool.org.huTakács Gabriella, 2017. május 22.


 

« Összes hírünk