39 szakma, több száz versenyző, közel 13 ezer látogató. Szerdán indult, ma ér véget a Szakma Sztár Fesztivál a budapesti Vásárközpontban. A rendezvény célja kedvet csinálni a fiataloknak az olyan szakmákhoz mint a fodrász, cukrász, szobafestő, kozmetikus stb. Egy jó szakma ugyanis a diplománál is többet érhet. Helyszíni riportunk.

Egy jó szakma többet ér a diplománál - Szakma Sztár 2013

Zsűrizni jött Hajas László


Szakmasztár - Hajas László


A bejárathoz közeli nagyszínpad egész délelőtt több száz fiatalnak ad folyamatosan látnivalót - így hol egy divatbemutató, hol egy tarka néptánccsoport van épp porondon. Ez sem öncélú szórakozás: a divatshow-n bemutatott ruhadarabokkal például a modellezés - szabás - varrás - ruhatervezés iránt érdeklődőknek szeretnének kedvet csinálni a szakmához a szervezők, estélyivel, néha extrém, néha lazább darabokkal. A szakmai versenyek változó kezdő időpontokkal, már délelőtt elindulnak. A backstage-ben össze is futunk Hajas László mesterfodrásszal, aki 2 kollégájával készülődik zsűrizni a fodrásztanulók helyben készülő "hajkölteményeit." Akik tavaly úgy 10-12-en jutottak el a döntőig, de idén csak 7-en. "A tévhittel ellentétben nem könnyű szakma ám a mienk, sem szellemileg, sem fizikailag. A profi fodrász munkája nem csak a frizuranyírásból és a hajfestésből áll" - mondja a mesterfodrász. Itt egyszerre kell alázatosnak, emberszeretőnek, tisztelettudónak és empatikusnak is lenni a vendégekkel. Jó fizikai állóképességre és legalább annyi pszichológiai érzékre is szükség van a napi 8-10 órás állómunkához, mint egy jó orvosnak, mert a munkánk során rengeteg sorsba "látunk bele."


Tízből egy tanuló lesz igazán jó


Szakmasztár - fodrász


A mesterfodrász szerint nem is mindenkinek való ez a terület. "Napjainkban 10 tanuló közül 1 lesz igazán jó fodrász, ha valóban magasra tesszük a szakmai mércét"- magyarázza. Hajas László szerint a szakma legkritikusabb területe és egyben az igazi vízválasztó a rajt és az első 1-2 év. A fiataloknak ki kell építeniük egy saját vendégkört és meg kell kapaszkodniuk a szakmában. Náluk a kezdés a nulláról gyakran tényleg szó szerint értendő - ám aki befut, később, profiként akár havi több százezer forintot is megkereshet. Vannak azért fiatal tehetségek is a szakmában: egy fiatalember a versenytől nem messze, külön pódiumon, fején mikrofonnal szakmabemutatót tart a fiataloknak, kommentárokkal, akik a versennyel párhuzamosan az ő produkciójára is csapatostól kíváncsiak.


Íme a szakmák kavalkádja


Ezalatt a 39 stand szinte mindegyikénél zajlik az élet. A "vendéglátósok" pazarul díszített vacsoraasztalokat, a kozmetikusok rajtvonalhoz állított kezelőágyakat rendezgetnek. A cukrásztanulók serényen készítik a versenyfeladatként kapott Tiramisu-tortát, gesztenyés kúpmignont, trüffel golyókat és a karamelldíszítéseket. Eközben Polóczné Kovács Etelka kereskedelmi szakoktató várakozik izgatottan a bőrdíszművesek standja előtt. Nem véletlenül. Néhány méterrel odébb, szemben, elhúzott paravánok mögött épp a tanítványai tesznek záróvizsgát - akinek sikerül, akár több héttel előbb befejezheti a tanulmányait, mint évfolyamtársai. A versenyzők egyébként emiatt is jönnek szívesen a "Szakmasztárra". "5 élelmiszer, - és 3 műszaki eladó vizsgája zajlik most, de a 9-12-es korosztályból egyaránt vannak tanítványaim"- magyarázza.


Szakmasztár - varrónő


Milyen a felkészült eladó?


A hasonló megmérettetéseken általában kiszolgálás a feladat magyarul és angolul. Áruismeretből termékkategóriákat kell bemutatni és ajánlani is egy fiktív vevőnek. "Egy felkészült eladó jó állóképességű és beszédkészségű, igényes megjelenésű és mindenekelőtt nagyon türelmes a vevőkkel. Ez kiemelten fontos szempont, mert úgy látjuk, a válság hatására a vásárlók megváltoztak: igényesebbek és azt is jobban megnézik, mire költenek"- magyarázza. Bár az eladói munkák minden elhelyezkedést latolgató álláspiaci toplistán ott vannak, a bérezés a felelősségteljes munka ellenére sovány. A szakképzettek általában minimálbér körüli fizetésre számíthatnak, amelyet a szorgalom és a forgalom függvényében a cégek nagy ritkán megtoldanak egy kis mellékessel - igaz, ez a gyakorlat hazánkban ritka, akár a fehér holló…


Küzdenek a szobafestők is


Nem tétlenkednek a szobafestők - azaz hivatalos elnevezésük szerint "festő, díszítő, mázoló, tapétázó" szakmunkások sem a versenyen. A feladat itt most részben tapétázás, de a fiatalok szakmai kedvcsinálóként egy színes geometriai térábra mellé még egy szénfekete festékerdőt is felmázoltak narancssárgás alapra a stand mellett. Külön érdekesség, hogy a versenyfeladaton dolgozók egyike épp egy fiatal lány. "Nincsenek sokan a szakmában, de mindig nagy örömmel fogadjuk őket. A lányok szín, ábra - és formaérzéke általában sokkal jobb: ő egyébként Szombathelyről jött" - magyarázza Horváth József, a Trilak Festőakadémia menedzsere. A verseny előző lépcsőfokai, a selejtezők többek közt Miskolc, Kecskemét, Pécs és Győr szakiskoláinak tanműhelyeiben zajlottak. A célegyenesben már csak 8-an küzdenek az eredetileg 200 induló közül és az első 3 helyezett jutalma 1-1 100, 75 és 50 ezer forint értékű festékutalvány lesz.


Nyugaton is versenyképesek a magyarok


A szakma egyébként nincs túl könnyű helyzetben, így a legjobbak közülük is egyre gyakrabban veszik Ausztria, Hollandia, Belgium és Németország felé az irányt. "A profik kint 10-15 eurós órabérért dolgoznak, míg itthon, legjobb esetben is napi nettó 8-10 ezer forintot kapnak a munkájukért. A külföldi tapasztalat ugyanakkor nagyon jót tesz a szakembereknek szakmailag is: edződnek, csiszolódnak, fogékonyak lesznek az újfajta eljárásokra és a minőségi anyagokra. Ez mindenféleképpen komoly szakmai előrelépésnek tekinthető"- magyarázza Horváth József.


Takács Gabriella, 2013. április 26.

 

« Összes hírünk