Az iroda, mint zárt légtér ideális terep a vírusok terjedésére, különösen télen, amikor a legtöbb munkahelyen szellőztetés helyett inkább a légkondicionálót kapcsolják be. Ennek ellenére a megfelelő higiénés szabályok betartásával és helyes táplálkozással sokat tehetünk a megbetegedések elkerüléséért. Néhány tanács a téli hónapokra irodistáknak.

Egészségmegőrzési tippek irodistáknak

A higiéniás szabályok betartásán kívül a megfelelő vitaminbevitellel is sokat tehetünk a megbetegedések elkerüléséért. „A megfelelő antioxidáns hálózat nemcsak a betegségek megelőzése, hanem az egészséges sejtműködés szempontjából is elengedhetetlen. A megfázásos, influenzás időszakban a nagy antioxidáns potenciálú vitaminok - A, C, E vitamin - fokozott bevitele sokat segíthet az immunrendszer erősítésében.”


A téli zöldség más vitamintartalmú


Vígné Sági Katalin dietetikus szerint ezeknek a vitaminoknak a megfelelő mennyiségű bevitelét a leginkább a helyes táplálkozással érhetjük el. „A kiegyensúlyozott táplálkozás javítja az immunrendszerünket is, azonban étrendünk összeállításakor érdemes figyelembe venni az egyes gyümölcsök és zöldségek szezonalitását is. A télen kapható Spanyolországból ideszállított és a frissesség megőrzése érdekében erősen permetezett paradicsom vitamintartalma nem összehasonlítható a nyáron kapható magyar, szabadföldi paradicsommal. Ennek ellenére természetesen fontos, hogy mindennap együnk friss zöldséget és gyümölcsöt” – fejtette ki véleményét Vígné Sági Katalin dietetikus.


Sokat segít a déli rövid séta


Vígné Sági Katalin szerint egy irodai dolgozó téli tápanyag igénye nem sokban különbözik a nyáritól. „Nincs szükség több energiára ahhoz, hogy a fűtött irodában üljünk, majd munka után beszálljunk az autóba vagy felszálljunk a buszra. Ennek ellenére ösztönös, hogy ilyenkor mégis a magasabb energiatartalmú ételeket kívánjuk. Vigyázzunk, mert ez az ösztön nem az irodai dolgozói életformával alakult ki. Másik téli sajátosság a kevesebb napfény és az emiatt fellépő téli depresszió. Bár a jó minőségű csokoládé növelheti valamelyest az úgynevezett boldogsághormont, de senkinek nem ajánlom, hogy ezt válassza a probléma megoldására, mert már akár fél tábla csokoládé elfogyasztása is könnyen felboríthatja a kiegyensúlyozott táplálékbevitelt. Ehelyett mindenkinek inkább azt ajánlom, hogy az ebédszünetben szakadjon ki a kollégákkal legalább egy félórára az irodai környezetből és a közeli menzában ebéd közben beszélgessenek egyet. Ha a menzai menüt úgy választjuk ki, hogy közben ügyelünk a változatosságra, akkor azzal sokkal többet teszünk az egészségünkért, mintha egész nap ki sem mozdulunk az irodából.”


A dietetikus még hozzáteszi, célszerű naponta ötször keveset enni és az ülő munkát végzőknek inkább friss gyümölcsöt és zöldséget választani nassolnivalónak.


Dorofejev Tamara, 2010. december 20.

 

« Összes hírünk