Németországban egyértelműen rontja az álláshoz jutást a dohányzás ténye, nálunk nem ennyire negatív a megítélés, a megkérdezett közel egy tucat HR-szakember véleménye alapján. Mindenesetre sok függ a munkaadó személyétől. Mivel ezt előre nem tudhatjuk, állásinterjún nálunk sem tanácsos jelét adni a füstölésnek. Felvételi interjún hivatalosan nem lehet rákérdezni a dohányzási szokásokra, ám sokan megteszik.Németországban árt a dohányzás a karrierépítésben, rossz benyomást kelt a kiválasztást végzőkben, ezért ott nem ajánlatos az állásinterjú előtt és után rágyújtani. Egy német karrierszakértő szerint vezetői pozícióban még inkább rontja az esélyeket a füstölés, kifejezetten gyenge ember képét sugározza a dohányzó jelölt. A fiatal, dinamikus karriervágyó ember image-éhez jobban illik a cigarettamentes környezet.

Dohányzás és állásesélyek Rontja a füstölés a munkához jutást?


A dohányzás ténye semmiképpen sem kedvezőTestvérlapunk, a német jobpilot Karriere Journal cikke nyomán magyar fejvadászokat, személyzeti tanácsadókat kérdeztünk ugyanerről. A németországi helyzettel összehasonlítva megállapítható, nálunk kevésbé befolyásolja az álláskeresést a dohányzás, ám nem lebecsülendő hatása. Abban mindenki egyetértett, hogy cégtől és a kiválasztást végző személyétől függ, számít-e a füstölés. A dohányos jelentkező azonban semmiképpen nem esik kedvező megítélés alá, így nem ajánlott kimutatni a szenvedélyt.


Ne a cigarettaszag legyen az első benyomásA megkérdezett fejvadászok - akik egyébként jelezték, hogy ebben a megosztó kérdésben inkább névtelenül nyilatkoznak - mindegyike arra hívta fel a figyelmet, hogy az állásinterjún sok múlik az első benyomáson, ezért a dohányos pályázók is legyenek ápoltak, ne áradjon belőlük a cigarettaszag, kezeik se legyenek sárgák. Különösen dohányzásellenes munkaadó esetén lőhetik ki magukat az esélyesek közül. Egyik munkaerőközvetítő elmondta: előfordult már, hogy a megbízó kérte, dohányos jelöltet be se mutasson neki.


Kevesebbet dolgoznak a dohányosok?"Inkább hátránynak látom a dohányzást a pályázó megítélésénél. Sok esetben a dohányos kollégák kevesebbet dolgoznak, sok percet töltenek a kijelölt helyen. Azokon a munkahelyeken, ahol a többség és a főnök nem dohányzik, a dohányost sokszor megbélyegzik, nehezebbé válik a beilleszkedés", fogalmazta meg véleményét egy HR-igazgató.
Nem lát ekkora különbséget dohányos és nemdohányos között a megítélésben egy másik HR-es, aki szerint a versenyszférában a legtöbb esetben a készségek, a szaktudás elnyomja a dohányzás tényét.


Tőlünk nyugatra vezetőként ciki cigizniElőny a dohányzás abban az esetben, ha olyan projektbe vagy csapatba keresnek munkavállalót, ahol mindenki dohányzik. Egy személyzeti tanácsadó például sok esetben a dohányzás szempontjából is feltérképezi a megbízót, és az esélyes jelölteket tájékoztatja a leendő munkakörnyezetről, így a dohányzási szokásokról is. Az is kellemetlen ugyanis, ha a jelölt a füstszagtól is rosszul lesz, miközben leendő munkahelyén minden kolléga erős dohányos.


Elvileg nem szabad rákérdezni a dohányzási szokásokra"Kultúrafüggő a dohányzás megítélése. Tőlünk nyugatabbra vezetőként is ciki cigizni, és egyértelműen káros a karrierre, ez hozzánk nem gyűrűzött be", foglalja össze tapasztalatait egy magyar HR-szakember.

Állásinterjún hivatalosan nem lehet rákérdezni a dohányzási szokásokra, mivel nem a munkavégzéshez kapcsolódó kérdés, hanem a személyiségi jogok kategóriájába tartozik, ám van olyan HR-es, aki ezt megteszi. "Ha a megbízó kéri, hogy nemdohányos jelöltet mutassak be neki, mert ő antidohányos, akkor mindenkitől megkérdezem, mennyi cigarettát szív el naponta", ismerte el egy fejvadász.A jelöltnek jogában áll az igazságot elhallgatni vagy hazudni, mivel irreleváns kérdést tettek fel, ám a valóság elhallgatása a munkahelyen visszaüthet. Amit a karriertanácsadók nem javasolnak: ha cigarettával kínálnak az állásinterjún, ne fogadjuk el, valami csapda lehet mögötte...

 

« Összes hírünk