Egyre több olyan hirdetéssel találkozni a pozíció szintjétől függetlenül, amelyben a munkáltatók felsőfokú végzettséget kérnek. Sok esetben azonban e munkakörök betöltéséhez nem is lenne szükséges a diploma, elegendő lenne az érettségi. Vajon miért?A diplomával nem rendelkező álláskeresők sokszor kénytelenek szembesülni azzal, hogy már egy recepciós, egy asszisztensi, vagy épp egy eladói állás betöltéséhez sem elég képzettek. Egyre gyakrabban szerepel ugyanis elvárásként a felsőfokú végzettség ezeknél a munkaköröknél.

Diplomást alkalmaznak érettségizett helyett-Miért?A kissé túlzó munkáltatói igénynek több magyarázata van - derült ki a Profipower tanácsadói által elmondottakból. "A legtöbbször a jó nyelvtudás miatt vesznek fel diplomást olyan állásra, ahová egyébként az érettségi is elég lenne. Az üzleti szolgáltató központokban, illetve a recepciós, asszisztensi pozíciók zömében is ezért dolgoznak többségében diplomások. Ezeknél ugyanis elvárás legalább egy idegen nyelv ismerete, a középfokú végzettségűek 95 százaléka viszont nem rendelkezik azzal" - mondták el.


Egy recepciós állásra 35 diplomás jelentkezőA nyelvtudás mellett a túlképzés is nagyban hozzájárul a kialakult helyzethez. Évente több ezer fiatal kerül ki a főiskolákról/egyetemekről a munkaerőpiacra. A diplomás álláskeresők nagy száma miatt a munkáltatók gond nélkül megtehetik, hogy az alap szintű pozíciók esetében is kikötik a felsőfokú végzettséget. A pályázók száma ugyanis így sem csökken nagyban: egy recepciós állásra például még így is átlagban 35 diplomás pályázat érkezik - tudtuk meg.


Kulturáltabbak, kifinomultabbak?"A cégek mindemellett gyakran azért várják el a felsőfokú végzettséget, mert a diplomásokról azt feltételezik: kulturáltabbak, műveltebbek, kifinomultabbak, mint a felsőfokú tanulmányokat nem folytatók" - magyarázta Kiss Gabriella, az Aim To Please Személyzeti Tanácsadó Iroda vezetője.Kiss Gabriella szerint ugyanakkor mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az érettségizettek teljesen kiszorulnának az alap szintű pozíciókból is. Amennyiben sikerül meggyőzniük a munkáltatókat rátermettségükről, könnyen elnyerhetik a pozíciót - annak ellenére, hogy nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel.


Meg lehet győzni a HR-eseket"Küldjék át önéletrajzukat azon munkakörökre is, amelyekben elvárás a felsőfokú végzettség. Abban az esetben, ha rendelkeznek tapasztalattal az adott területen, és ezt sikerül kellően kidomborítaniuk önéletrajzukban, elképzelhető, hogy sikerül előnyt szerezniük a diplomás, de tapasztalatlan pályázókkal szemben" - mondta el.


A túlképzettek növelik a fluktuációtA munkáltatóknak egyébként azt sem árt tudni: bizonyos esetekben sokkal jobban járnak, ha érettségizett jelöltet választanak egy felsőfokú végzettséggel rendelkező helyett. A diplomások többsége ugyanis nem kíván hosszú időt eltölteni alap szintű pozícióban, zömük egy év után szeretne fentebb lépni. Hosszú távon tehát nem igazán lehet betölteni velük például egy asszisztensi pozíciót.

 

« Összes hírünk