A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás és a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

Diákmunka, 2017 nyár – így kezdj bele

Az adóhivataltól kapott infók szerint a diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 17T34-es nyomtatványon. A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján - az adatbázisok rovatban -, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.


15 százalékos adót vonnak le a bruttó bérből


A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15%, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez.


Legalább havi bruttó 127 500 forint a fizetés


Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött munkaszerződéshez, mely csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie a NAV-hoz. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint, a minimális órabér 733 forint.


A diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelező az írásba foglalt szerződés – áll a NAV összeállításában.


Tipp: Nézd meg diákoknak szóló ajánlatainkat.

Diákmunka iskolaszövetkezeten keresztül


Ennél egyszerűbb mód, ha valaki iskolaszövetkezetnél jelentkezik. Ehhez azonban nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszony szükséges. Íme a lépések:


Jelentkezel diákmunka hirdetésre
Rád esik a választás
Ha még nem vagy tag, belépsz az iskolaszövetkezetbe
Szerződést kötnek veled
A szövetkezet partnerénél ellátod a rád bízott feladatokat
Jelenléti íveden a ledolgozott óraszámokat aláírásával igazolja a megrendelő cég
Ez alapján bérszámfejtik és utalják a béredet

Miben más ez?


Ekkor járulékot nem vonnak a jövedelemből, így nem is minősül biztosítottnak a diák még akkor sem, ha 25. életévének betöltéséig a tanulói, hallgatói jogviszonyát szünetelteti (halasztás).Viszont egészségügyi szolgáltatásra jogosult, hiszen ez a jogosultság a tanulói, illetőleg hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig (ideértve a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is) fennáll.


Jövő májusban nekik is kell adóbevallást tenni


Ugyanakkor munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül a kifizetett összeg, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le belőle és a következő év május 20-ig kötelező szja-bevallást készíteni.


A diákigazolvány érvényessége számít


Iskolaszövetkezetnél olyan diák is dolgozhat a kedvezőbb szabályok szerint, aki most fejezte be az általános iskolai tanulmányait, vagy érettségi vizsgát tett, illetve felsőfokú tanulmányai lezárásaként oklevelet szerzett. A diákigazolvány ugyanis a tanév végét követő október 31-ig érvényes.


Diákmunka a közszférában – június 19-től lehet regisztálni


A Nemzetgazdasági Minisztérium Nyári diákmunka programjában azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program indulásakor (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. A programmal a diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget. A diákok június 19-étől regisztrálhatnak az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál.


Karácsony Zoltán


 

« Összes hírünk