Az év utolsó hónapja némi lassulást jelent a munkaerő-felvételben – állítják az általunk megkérdezett személyzeti tanácsadók. A cégek az év végi zárásra, a munkavállalók pedig az éves teljesítményük után járó bónuszra koncentrálnak. Ennek ellenére ilyenkor sem érdemes felhagyni az álláskereséssel. Ha egy cégnek éppen decemberben van szüksége új munkaerőre, akkor a kisebb konkurencia következtében könnyebb dolga lehet az aktív álláskeresőknek. És persze a már elkezdett toborzási projektek is futnak decemberben. Sokan nem gondolnák, de a két ünnep közötti időszak a menedzsereket kereső fejvadászok fontos hete: ekkor könnyebb interjút szervezni a karácsony és szilveszter között kevesebbet vagy egyáltalán nem dolgozó vezetőknek.

December az álláspiacon: mire számítsunk?

Kósa Judit hozzátette, hogy már folyamatban lévő kereséseseket ritkán zárnak le decemberben. „Ha a korábbi megbízásokat nem sikerült betölteni decemberig, akkor azok már nagy valószínűséggel januárra húzódnak. Még ha több potenciális jelölt is van, akkor is előfordulhat a csúszás. Ennek lehet szakmai vagy anyagi oka. Például a jelenleg is alkalmazásban lévő munkaerőnek előnyösebb, ha cégénél megvárja az év végi eredményektől függő juttatások lehetőségét. Ugyanakkor a cégeknek az év végén is érdemes dolgozniuk a korábbi pályázati kiírásaikon.” Ha ugyanis valakinek nincs munkája, decemberben is aktívan pályázik.


Kevesebb az új pozíció is


„Vannak keresések decemberben is, de inkább a már folyamatban lévő kiválasztásokat görgetjük” tudtuk meg Kiss Krisztinától, az Eastjob személyzeti tanácsadó vezetőjétől. „A pozíciók mellett az álláskeresők számában is észrevehető csökkenés az év végén. Azok a munkavállalók, akik állásban vannak, az év végén nehezebben mozdíthatók. Adminisztratív pozíciókra jellemzően csak december első három hetében tartunk interjúkat, tehát, akit karácsonyig nem hívunk be, az legközelebb januárban kaphat esélyt a személyes beszélgetésre.”


A fejvadászok aktívak a két ünnep között is


A fejvadászok ügyesen ki tudják használni a két ünnep közötti időszakot – mondja Fazekas Zsolt, a HILL International fejvadász cég ügyvezetője. „Keresések folyamatosan vannak, korántsem áll le annyira a piac, mint augusztus környékén. Mivel egy keresés átfutása átlagosan két-három hónapra tehető, ezért ebben az időintervallumban igazából szinte fel sem tűnik, hogy van közben egy karácsony is. Karácsony előtt a céges zárások, karácsonyi vacsorák és az otthoni ünnepre való készülődés miatt általában igen elfoglaltak a menedzserek, viszont a két ünnep között a legtöbben szabadságon vannak. Ennek megfelelően erre az időszakra nagyobb eséllyel lehet egy közép- vagy felsővezetővel találkozót egyeztetni. Így nem ritka, hogy december 27-e és 31-e között komoly pozíciókra tartunk interjúkat.”


Dorofejev Tamara, 2010. december 6.

 

« Összes hírünk