Hazánkban a munkavállalók alig 10 százaléka dolgozik rendszeresen vagy alkalmanként távmunkában. Igény viszont lenne rá, így tisztességtelen cégek is vadásznak a gyanútlan álláskeresőkre - akad, amelyik még "ál-híroldalt" is készít a megvezetésükre. Egy fülön csípett hazugság, több majdnem-távmunka és tippek, mire vigyázzunk, ha otthoni munkát keresünk.

"Egy édesanya heti 1400 dollárt keres távmunkával"- hirdeti alig egy hete hete a gyanútlan böngészőknek a www.onlinecareertrend.com hirdetése. A weboldal "otthonról végezhető munkaprogramokat" kínál az érdeklődőknek-méghozzá egy első pillantásra valódinak tűnő weboldalon, az Online Career Journal.com-on. Itt máris kezdődnek a problémák, hiszen az újság nem létezik. Bár nem véletlen, ha a neve ismerősen cseng a netezők előtt: hasonló néven fut a közismert Wall Street Journal magazin karriermelléklete és a németnyelvű, bonni Career-Journal magazin is. Az oldal kiagyalói valószínűleg tudatosan választottak valós magazinokhoz hasonló, megtévesztő elnevezést. Csakhogy amíg a bonni weboldal Arbeitsmarkt (Munkaerőpiac) rovatra klikkelve például ízig-vérig valós cikkekig jutunk, addig az Online Career Journal.com Piac, Gazdaság vagy egyéb mellékleteire kattintva automatikusan a neten kínált infótermék megvásárlását célzó honlapra.


Gyanúsak a csupa pozitív, támogató, lelkes kommentek


A weboldalon nemcsak a magazin rovatcímeire, hanem a távmunkás sikersztoris" reklámcikket jegyző Horváth Anna nevére klikkelve is csak a kínált termék megrendelését, - és vásárlását célzó honlapra vezet az út. A kamuprojekt emellett nagyon ad a marketingre: a témához hozzászóló, ott jártunkkor épp 16 kommentelő egytől-egyig méltatja az oldalt és az általa kínált szolgáltatást, friss dátumokkal. (Néhány hete még az akkori dátumnak megfelelőek voltak a hasonló kommentek, éppúgy, mint az 1 napon belül kifutó, akciós áru csomag.) A hazai, internetes kommentelők "kulturáltságát" ismerve - akik teljesen jelentéktelen témákra és országos botrányokra is - elég sokszor ordenáré hangnemben reagálnak, ez nem igazán életszerű. Igaz, marketinges célzattal bármely cég "letakaríthatja" időnként weboldalát, ha a hozzászólás nem találkozik az elképzeléseivel és ezt rendre meg is teszik. Csakhogy az oldal az általunk beírt, kulturált hangvételű, de kétkedő kommentet egész egyszerűen már meg sem jelenítette. Vajon miért?


Távmunka


Nem lehet tudni a pontos feladatot


A hirdetésben emlegetett, várható bevétel sem reális. Ahhoz, hogy 1400 dollárnak (326 200 forintnak) megfelelő fizetést kapjon valaki Magyarországon legalább középvezetői szinten kell dolgoznia egy nagy, multinacionális vállalatnál. Ráadásul a pontos feladatokról és szükséges szakmai tudásról egy szó sem esik a hirdetésben. Ha mindez még nem elég meggyőző, íme, egy átvert, csalódott magyar hozzászóló véleménye az ajánlatról vitatkozó, internetes fórumról: "Megrendeltem, kifizettem 10600 Ft-ot. Megállapítom, hogy egyértelmű átverés. Ez a hülyeségem adója…"- summázza a történteket. Egy másik hozzászóló fia is rendelt a csomagból: őt az angol nyelvű "tananyag" újabb és újabb, szintén borsos összegű regisztrációkat "kérő" weboldalakra navigálta…


MLM-munkát is hirdetnek távmunkaként


Emellett gyakran találni távmunka címszó alatt az interneten "kötetlen", "otthonról is végezhető" tevékenységeket kínáló, MLM-rendszerben működő munkalehetőségeket. Ilyenkor többnyire kozmetikumokat, ékszereket, táplálék-kiegészítőket kell termékbemutatón vagy katalógusból közvetlenül a vevőknek értékesíteni. Ez teljesen legális tevékenység. Megfelelő ügyfékörrel és kapcsolatépítő képességgel meg is lehet élni belőle. Ám többnyire vállalkozói alapon, jutalékos rendszerben működnek. Tehát: nincs alapbér, 100 százalékban az értékesítési eredménytől függ a pénz. Így ez sem az a távmunka távmunka, amire a többség vágyik.


Telefonos értékesítés: jutalékos alapon


Gyakoriak az interneten a távmunkaként meghirdetett, telefonos értékesítői és piackutatói munkák is: egy tatabányai cég például épp ilyen feladatra keres embereket az egész országból. A cég elmondása szerint 5-10 éves projektben gondolkodik, így megfelelő teljesítmény esetén akár főállás is elképzelhető. A foglalkoztatás kereteiről már nem esik szó a hirdetésben: csak annyi biztos, hogy a leendő munkatársnak saját otthonából, saját telefonnal kellene dolgoznia. Valódi távmunkáról tehát itt sem beszélhetünk.


Megszívlelendő tanulságok


- Távmunka nem terem minden bokorban. A cégek a már régebb óta náluk dolgozó, meggyőző teljesítményt nyújtóknak kínálják fel a lehetőséget. Utcáról "beesve" kicsi az esély ilyen munka megszerzésének. (Néhány hazai IT-cég felkínálja lehetőségként, hogy bizonyos munkakörökben, heti 1-2 napon át lehet távmunkában is dolgozni - de ez nem túl gyakori.)


- A távmunka nem álláslehetőség, hanem foglalkoztatási forma. A távmunkás saját otthonából, de munkaszerződéssel és a cég által biztosított eszközökkel (pl. laptop, céges mobil) végzi a munkáját - miután a munkaügyi ellenőr munkavégzésre alkalmasnak nyilvánítja a feltételeket


- Az irodától távoli munkavégzés még nem távmunka, ha valaki igazából vállalkozói jogviszonyban végzi a napi feladatokat


- Távmunkában sem fizet többet a cég a munkavállalónak. Óvakodjunk a konkrét feladatról szinte semmit nem mondó, de irreálisan magas fizetésekkel kecsegtető hirdetésektől!


- Nem minden, az internetes kereskedelem és marketing rejtelmeit oktató termék haszontalan. Vannak rengeteg hasznos és minőségi könyv, jegyzet, oktatófilm: ám ezek nem ígérnek könnyű, gyors sikereket és irreális bevételeket sem. Hosszú tanulás után lehet előrébb jutni.


Takács Gabriella, 2013. június 6.

 

« Összes hírünk