A legtöbb cég életében fontos esemény az év végi parti. Erősíti az összetartást, növeli a motivációt a karácsonyi előtti napokra időzített közös bulizás. Miként zajlik ez a cégeknél? A partiszervező szerint még mindig érződik a válság hatása, minimalizmusról árulkodnak a megrendelések. Vannak azonban cégek, ahol nem hiányoznak idén sem a sztárfellépők.

Céges bulik futószalagon

Évzárás és csapatépítés egyben


A Milupa gyártójánál, a Numil Hungary Kft-nél nem sajnálják az időbeli és anyagi ráfordítást a karácsonyi bulira. Zámborszki Andrea, a cég HR menedzsere szerint többek között ennek is köszönhető, hogy a Hewitt felmérése szerint idén kategóriájában a cég elnyerte a legjobb munkahelynek járó díjat. „A vállalat két különálló divízióból áll és általában a karácsonyi buli az egyetlen alkalom, amikor a két fél munkatársai személyesen is találkozhatnak. Mivel a partit mindig egy külső, vidéki helyszínre szervezzük - tavaly Herceghalmon, idén Gárdony a helyszín - ez egy ottalvós mulatságot jelent, és szinte egyenértékű egy csapatépítő tréninggel. Bár a program nem olcsó, de mindenképpen megéri, mert ilyenkor érezhetik leginkább a munkavállalók, hogy a cég megbecsüli őket” – mondta a körülbelül 100 főt foglalkoztató Numil Hungary Kft. HR menedzsere.


Zámorszki Andrea elmondta, az esemény mindig a két divízióvezető prezentációjával kezdődik, amely általában valamilyen vicces, nem szokványos formában történik. „A tavalyi rendezvényen például a vezetők bábozva mutatták be egymásnak és a dolgozóknak a cég éves eredményeit és a jövőbeni célokat. Ezután értékes ajándékokat osztunk ki minden munkavállalónak plusz azok, akik már öt, tíz, vagy tizenöt éve dolgoznak a cégnél külön elismerésben részesülnek. Szoktunk tartani karácsonyi húzást is, amikor a munkavállalók egymást ajándékozzák meg. Ezt sem a hagyományos módon bonyolítjuk le, hanem mindenkinek verset kell írnia annak, akit húzott és miután elmondta közösen kell kitalálni, hogy kiről szólt a költemény. Ezen felül természetesen szerepel a programban vacsora és általában hívunk nevesebb fellépőket is a közönség szórakoztatására, de hogy idén ki lesz, az egyelőre meglepetés” – titkolózott Zámborszki Andrea.


A legtöbben még mindig spórolnak


Csákány István, a CulinArt Party Service ügyvezetője szerint a fent említett karácsonyi rendezvény a kivételek közé tartozik, a legtöbb cég még mindig csak óvatosan költ az év végi partira. „Mi még nem érezzük a válság végét, sőt a tavalyihoz képest idén mintha még kevesebb megrendelésünk lenne. A régi megrendelők sem áldoznak többet a karácsonyi bulira, mint korábban, sőt elvárják, hogy a szokásos színvonalat áremelkedés nélkül szolgáltassuk, ami nem könnyű, mivel a beszállítók árai is emelkedtek. Olyan cég is van, amely eddig tőlünk rendelte meg a catering szolgáltatást, de idén úgy döntött, hogy maga rendezi be a büféasztalt. Egyébként a cégek általában kétféle megoldásból választanak. Az egyik, hogy adnak egy fejkvótát dolgozónként és az osztályok ebből a keretből megszervezhetik maguknak a karácsonyi bulit; a másik pedig, hogy a cég maga viszi el az alkalmazottakat étterembe. Előbbi megoldást inkább a nagyobb vállaltok, utóbbit pedig jellemzően a kisebb cégek részesítik előnyben.”


A CulinArt Party Service ügyvezetője hozzátette, hogy a vacsorán kívül ritka, hogy egy cég más programot is rendeljen. „A cégek számára a takarékosság a legfontosabb, ezért nem tartanak igényt a különféle programokra vagy fellépőkre.”


Saját beszerzéssel költséghatékonyan


Az informatikai tanácsadással foglalkozó Kürt Zrt. munkatársai saját székházukban ünneplik meg a karácsonyt – tudtuk meg Gergácz Lilitől, a cég HR vezetőjétől. „Van egy konferenciatermünk, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy ott tartsuk meg a karácsonyi vacsorát. Különleges meghívottak nincsenek, általában a vezetőség készül valamilyen produkcióval a dolgozók szórakoztatására. Természetesen fontos, hogy az egész eseményt a lehető legköltséghatékonyabban oldjuk meg, de igyekszünk ezt úgy csinálni, hogy ez ne menjen a szórakozás rovására. Amit csak lehet, önerőből szerzünk be, például mi találjuk ki, hogy milyen italok legyenek, azokat hol vegyük meg, és hogyan szállítsuk a helyszínre.” A Kürt Zrt-nél sem maradnak ajándék nélkül az évfordulós dolgozók. „Akik öt, tíz, vagy tizenöt éve dolgoznak a cégnél egy gravírozott tollat kapnak ajándékba. Ez már hagyománnyá vált nálunk, mivel minden évben ugyanez az ajándék illeti meg az éppen évfordulós dolgozókat” – mondta a cég HR vezetője.


Dorofejev Tamara, 2010. december 14.

 

« Összes hírünk