Dj és füstgép a placcon, laza ebédszünet szendviccsel és ásványvízzel, vidáman táncoló menedzserek és irodisták fényes nappal a bérházudvaron. Az ebédszünetet és a partyzást sajátosan elegyítő Lunch Beat mozgalom Stockholmból indult két éve. Június vége óta már itthon is egyre sűrűbben rendezik: az alkohol, a partydrog és a munka emlegetése viszont szigorúan tilos.

Buli, pörgés ebédidőben: nálunk is hódít a Lunch Beat

Trendi klubzene, klasszikus táncparketten vagy épp mélygarázsban, dj-k keverőpulttal, füstgép, vidám emberek és tánc minden mennyiségben, kifulladásig. A kép eddig még szokványosnak is mondható. Csakhogy mindez nem egy pörgős péntek vagy szombat estén zajlik: hanem a megszokott, dolgos hétköznapokon, méghozzá épp ebédidőben, nem túl messze az irodaházaktól.


A Lunch Beatnek, azaz a vállalkozó szellemű munkavállalók ebédszünetre időzített villámpartizásának ugyanis épp ez a lényege: egy kicsit kiengedni a gőzt, lazítani partyzós körülmények között az egyórás ebédszünetben, mielőtt ki-ki visszatérne az íróasztalához.


Stockholmból, egy mélygarázsból indult


A "Ha túl fáradt vagy ahhoz, hogy táncolj, inkább ebédelj máshol!" jelmondatú rendhagyó rendezvények ötletgazdája egy svéd kreatív szakember, Molly Range. 2 éve, a Lunch Beat koncepció megalkotásakor 28 éves hölgy egy stockholmi mélygarázsban rendeztette meg az első, “DJ-pultra komponált", kreatív ebédszünetet. Ekkor még alig tucatnyian voltak jelen az átmenetileg táncparketté átalakított mélygarázsban. Aztán az underground mozgalom híre szép lassan szárnyra kapott, majd egyre több és több, rendhagyó ebédszünetre áhítozó munkavállalót mozgatott meg világszerte. Azóta már New York, Helsinki és Berlin is feliratkozott a Lunch Beat-es nagyvárosok soraiba Stockholm mellé. A mélygarázs, mint partyhelyszín persze nem kőbe vésett előírás: a Lunch Beat helyszíne ugyanúgy lehet kultúrház, hangár, pályaudvar vagy épp bérházudvar is. A lényeg a munkavállalók ebédszünetében megtartott party.


A Lunch Beat őrület idén nyáron gyűrűzött be Budapestre. Az első hazai megmozdulásra június 18-án került sor egy Huba utcai bérház udvarán, de azóta már a Westendben és a Telenor székházban is terítékre kerültek a klubszendvicsek mellett a dallamok.


Tilos az alkohol


A Lunch Beatnek azért természetesen megvannak a maga szabályai. "Alkoholt, drogot fogyasztani szigorúan tilos - éppúgy, ahogy a buli időtartama alatt a munkáról beszélgetni is "- magyarázza Rudi Péter kommunikációs szakértő, az esemény hazai főszervezője. A másik megkötés a pontos, 12:30-as érkezés és partykezdés - mégpedig a többnyire limitált ebédszünetek miatt. "Fontos, hogy időben kezdődjön a party, már csak a szűkös, 1 órás időkeret miatt is"- teszi hozzá. Felmerülhet persze a kérdés, hogyan lehet egyszerre normálisan étkezni és táncolni a viszonylag rövid idő alatt. Leginkább sehogy: épp ezért a jelképes összegű, 850 forintos belépőjegy áráért kapott ásványvizet és szendvicset leginkább azért adják a szervezők a zenei körítés mellé, hogy a lunch beat - ről az irodáig visszafelé vezető úton valamelyest pótolják az áttáncolt idő miatt elmaradt ebédet.


Ugyanakkor a Lunch Beat vitathatatlanul jó hatással van a munkavállalókra: rendszerint felfrissülve, inspirált állapotban, új ötletekkel telve mennek vissza az irodaházakba. Jól is fogadták az ötletet. Rudi Péter szerint mindez annak köszönhető, hogy jól választottak célcsoportot. Zömében a versenyszféra fiatal, témára fogékony irodistáira koncentráltak. Abban már nem biztos, hogy ugyanilyen pozitív lett volna a fogadtatás egy állami hivatal alkalmazottai között…


Felüdülés a call centeres szigor után


Szintén pozitív hatásokról számolt be az "ebédpartyk" nyomán Tóth Mária Éva, a mintegy 100 ezer fős, hazai call centeres szakmát képviselő Humán Erőforrás Alapítvány ügyvezető igazgatója is, aki csapatával az egyik nemrégiben rendezett lunch beat-en vett részt. A szakember úgy látja, mindez remek levezető és feszültségoldó eszköz a munkavállalók számára a zsúfolt hétköznapokban. "A legtöbb, call centerben dolgozó munkavállaló stresszes, monoton, íróasztalhoz kötött munkát végez. Mindezt egyterű irodákban, nem mindig könnyű ügyfelekkel, ahol gyakran géphang közli velük még az óránként tartandó szünet kezdetét is. Ebben a helyzetben nagyon jól jön a mozgás, a lazítás, a tánc, mert jókedvre derít, közösséget teremt és kimozdítja őket az egyhangúságból “- érvel a lunch beat mellett. Nem utolsósorban, a munkát is jobb hangulatban folytathatják...


Aktuális infók a magyar lunch beatekről a rendezvény facebook-oldalán.


Takács Gabriella, 2012. szeptember 14.

 

« Összes hírünk