Aki megbízhatóan beszél legalább két idegen nyelvet, egyetemista vagy éppen diplomázás előtt áll, jó eséllyel helyezkedhet el multinacionális vállalat magyarországi telefonos ügyfélszolgálatán. 2001-ben jelentek meg az első shared service centerek (ssc) Magyarországon. Azóta 20 ezer -többnyire 25-35 év közötti - fiatal áll alkalmazásukban. Pályakezdőként bruttó 250 ezer forinttal lehet számolni. Csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetemen rendeztek egy ssc-ket népszerűsítő fejtágítót hallgatók számára. Ott jártunk.

Bruttó 250 ezer forint kezdőként

Nincs vége a boomnak


A shared service centerek ügyfélszolgálati munkát végeznek: informatikai, logisztikai, pénzügyi és HR- háttértámogatást nyújtanak a világ különböző részeire. A Magyar Outsourcing Szövetség rendelkezésre álló adatai szerint az első szolgáltató központok 2001 környékén jelentek meg Magyarországon. Így az ssc-k jelenleg mintegy 20 ezer embernek adnak munkát. És a folyamatnak még koránt sincsen vége: az elkövetkezendő években újabb call - centerek várhatók.
"Shared service centert választani pályakezdőként vagy második munkahelyként is remek befektetés. A munka fejleszti a nyelvtudást, hiszen a dolgozó a nap túlnyomó részében külföldről érkező hívásokat fogad és ügyfélkéréseket kezel. Az itt töltött időszak a vállalatok neve és a nemzetközi környezet miatt is jó referencia. A hosszabb távra tervezőknek szintén jó hír, hogy a vállalaton belül több területet is megismerhetnek, szakmai tréningeket kaphatnak. A rátermetteknek nyitott a továbblépés lehetősége, mind szakmaiakban, mind anyagiakban " - vonultatta fel az üzleti szolgáltató központok pozitívumait Vidéki Klára, a rendezvény egyik szervezőjének, a ProfiPowernek személyzeti tanácsadója.


Negatívum: monoton munka, 24 órás munkarend


Ne feledkezzünk azonban meg a negatívumokról sem. Nem árt tudni: a call - centerekben végzendő munka szigorú szabályok és standardok szerint folyik. Szinte minden mérhető, rendszerezhető és ezt a munkaadók meg is teszik. Így a hívások egységnyi időre eső mennyisége, a kiszolgálás, a problémamegoldás színvonala, valamint a naponta lefolytatott beszélgetések száma is értékelési szempont. Igaz, a jó teljesítmény az év végi bónuszokban megjelenik. Felboríthatja a dolgozó életritmusát a folyamatos munkarend. Az ssc-k 0-24 órában működnek a különböző időzónákból hívást indító ügyfelek kiszolgálása miatt.


Állásinterjú: nem a nyelvvizsga-papírt nézik


A kiválasztás során hangsúlyos a nyelvtudás: nem a nyelvvizsga-papír, hanem a valós tudás számít a jellemzően személyes elbeszélgetésből és értékelő központból (assessment center) álló interjúkon. Mint megtudtuk: a személyzeti tanácsadó cégek rendszeresen kapnak felkérést spanyolul, portugálul, hollandul épp franciául beszélő pályázók felkutatására. A jelenség oka: e nyelveket Magyarorszégon kevesen beszélik, ráadásul a francia cégek mereven ragaszkodnak ahhoz, hogy a kívánt pozíciót kizárólag anyanyelvi tudásszinttel rendelkező pályázókkal töltsék be.


"A nyelvtudás még mindig az egyik legnagyobb fegyver lehet a munkaerőpiacon egy pályakezdő fiatal kezében. Ezért mindent meg kell tenni a karbantartásáért és fejlesztéséért" - fűzte hozzá végezetül Vidéki Klára.


2009. november 13.

 

« Összes hírünk