Mit tenne, ha főnökének homoszexuális fia kikezdene önnel a céges partin? Tud olyan tevékenységet mondani, aminél egyszerre van szükség a szemére, a kezére és a lábára? Meghökkentő és furcsa kérdésekkel sokkolják a munkaadók az álláskeresőket az Egyesült Államokban. Úgy érzik, válságban megtehetik, jelentkezőből nincs hiány. Furcsaságok persze Magyarországon is vannak. Itthon inkább a nőket igyekeznek kiszórni az interjúkról a gyermekvállalás miatt. Néhány extrém eset a tengerentúlról és itthonról.

Brutális kér(d)ések állásinterjún

Megjelenés: szexis alkalmi ruhában


Nem járt sokkal jobban az a hölgy sem, aki egy pénzintézet piacelemzői állására, jelentős szakmai múlttal adta be pályázatát. A befektetési bank gyakorlott hölgyet keresett-azt azonban már a pályázat beadásánál feltételként szabták, hogy szexis alkalmi ruhában kell majd megjelenni, a "vagyonosabb ügyfelek szórakoztatása céljából." Nincs feltétlenül szükség szexuális zaklatással felérő állásinterjús dresszkódra sem ahhoz, hogy egy-egy cég kínos helyzetbe hozza a hozzájuk jelentkezőket.


A konkurens álláskeresőt kellett reklámozni


Ugyancsak egy bank álláspályázata kapcsán járt pórul egy vezetői pozícióra jelentkező férfi. A jelöltet ugyanis hét másik társával együtt egy zsúfolt, levegőtlen terembe irányították. Ezt követően mindenkit arra kértek, forduljon a mellette álló, konkurens pályázóhoz, majd rövid, öt perces beszélgetés után készítsenek prezentációt a HR-munkatársnak arról, miért éppen a mellette álló jelölt a legalkalmasabb a meghirdetett pozícióra. A férfit természetesen nem vették fel az alig pár perce megismert konkurens jelentkező ajánlására, ráadásul a cég később sem indokolta döntését.


Számolni kell az álláskereső bosszújával


Bár a vállalatok a munkanélküliség miatt ezzel egyelőre kevéssé számolnak, a dilettánsan vagy rosszindulatúan kivitelezett állásinterjú kétélű fegyver. A pórul járt férfi ugyanis a bizarr interjú és az elutasítás óta magánkörben aktív propagandahadjáratot folytat az adott bank ellen és mindenkit gőzerővel igyekszik lebeszélni a hozzájuk való jelentkezésről.
Gyakoriak emellett a tengerentúlon az ingyenes próbamunkák. Egy másik bank internetes próbateszt-sorozatában üzleti problémákat lehet gyakorlásként megoldani a weblapon. Csakhogy gyakran tényleg reális, aktuális üzleti kérdésekkel kapcsolatos feladatok kerültek terítékre - így a bank a megoldásokhoz természetesen anyagi ellenszolgáltatás nélkül jut hozzá, miután a gyanútlan pályázó lelkiismeretesen végigcsinálta a feladatsorokat.


Mi a helyzet Magyarországon?


Itthon valamelyest jobb a helyzet, de furcsaságokban itt sincsen hiány. Két, üzletkötői pozícióra jelentkező fiatalembernek például papírrepülőt kellett hajtogatnia. Aztán az ablakpárkányról útnak indítva, egy alaposan felpörgött sportkommentátor stílusában kellett elemezni a papírrepülők mozgását, forgását, röppályáját és haladási irányát.


Szintén kellemetlen helyzetbe került az a fiatal nő is, akit egy nagy élelmiszereket forgalmazó multi több oldalas kérdőívében szexuális orientációjáról és a másságról alkotott véleményével kapcsolatosan is faggatott. A hölgynél itt szakadt el a cérna és ekkor lépett vissza a pályázástól. Volt példa olyan jól képzett, diplomás szakemberre is, akit az interjúztató a beszélgetés megkezdése előtt az irodai asztaltól távoli, fal melletti székre irányított, katonai vallatást idéző stílusban. Stresszinterjúról állítólag szó sem volt, a jelölt balszerencséjére csupán egy szakmaiatlanul lebonyolított interjúztatásba botlott bele. Nagyot nézhetett az a titkárnői-irodavezetői állásra jelentkező hölgy is, akit az állásinterjún arról faggattak, mit tenne egy terrortámadás esetén.


Nagyobb veszélyben a nők


Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó mindezek ellenére azt mondja: Magyarországon egyelőre kevésbé kell durva hangnemű vagy furcsa állásinterjúktól tartani. Tapasztalatai szerint itthon inkább a nőket fenyegeti jobban az a veszély, hogy ravasz fogásokkal próbálják meg őket mihamarabb kiszórni a lehetséges jelöltek sorából, mégpedig főként a gyermekvállalás kérdése kapcsán. A módszerek is lassan finomodnak: a diszkrimináció miatti esetleges eljárásoktól tartva egyre kevesebben mernek a pályázónak szemtől-szemben feltenni olyan kérdéseket, hogy mikorra tervezi az első vagy a következő gyermeke vállalását. A HR-esek ehelyett burkoltabb módon igyekeznek kiugrasztani a nyulat a bokorból. Például úgy, hogy megkérdezik a jelölttől, hogyan képzeli el magát négy-öt éven belül? " A legtöbb nő egy idő után természetesen szeretne gyermeket vállalni - így végig sem gondolják a nekik címzett kérdés mögöttes tartalmát és reflexből rávágják, hogy természetesen boldog családanyaként szeretnének élni. Tipp a helyzet megoldására: a válaszadásnál szigorúan csak a szakmai jövőképre és ambíciókra szorítkozzunk."


Miként lehet ezeket a kínos helyzeteket kikerülni? Érdemes ismerősi, baráti körben érdeklődni a kinézett cégről és az internetet használni. Hasznos támpontot jelenthetnek emellett az internetes chat-szobák, szakmai fórumok vagy blogok -a névtelenség miatt hozzászólók itt olyan információkat is készségesen megosztanak az érdeklődőkkel, egy-egy munkáltatóról, ami nem éppen a vállalat marketingszövegeinek kategóriájába tartozik. Persze teljességgel nem lehet kizárni a kellemetlen szituációt.


Ha interjún jogszabályba ütköző kérdést vagy helyzetet tapasztalunk, akkor bejelentést tehetünk az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, amely kivizsgálja az ügyet. Ha félünk a cég bosszújától, akkor kérhetjük nevünk titokban tartását.


Takács Gabriella, 2009. június 4.

 

« Összes hírünk