A Föld Napján indult és május 30-ig tart a Magyar Kerékpárosklub Bam! (Bringázz a Munkába! - BaM) kampánya. Kollégánk a budapesti nyitó rendezvényen kérdezett utána, miért jó a munkahelyre két keréken érkezni és mit tehet ezért a munkaadó.

Bringázz munkába! - ezért éri meg

BAM


Kelenföld-Árpád híd minden munkanap kétszer


Emese nem csak kampányol a munkába kerékpározás mellett, hanem maga is aktívan gyakorolja lassan tíz éve. 2005 óta teszi meg naponta a Kelenföld-Árpád híd közötti, 10 km-es távolságot biciklin. "Már korábban, szabadidőmben is nagyon szerettem biciklizni. Ezért is kerekeztem el a Critical Mass rendezvényre - ahol a kihelyezett molinók központi üzenete az volt, hogy "Ragadj meg minden lehetőséget a kerékpározásra!" Emesét ez nagyon megfogta és belevágott. Emese ma is úgy látja, nagyon jól döntött, amikor letette voksát a "munkába bringázás" mellett. "Sokkal frissebben, pihentebben, élesebb elmével fut be a munkába és kezd hozzá, aki kerékpározással indítja a napot - egy ilyen ember összeszedettebb, nem kell percekig ébredeznie az íróasztalánál, hogy végre magához térjen. Ráadásul a kerékpár segít fittnek, egészségesnek maradni, hiszen máris adott vele a napi edzés. Arról nem beszélve, hogy a belvárosban, 5 km-es körzeten belül ez a leggyorsabb közlekedési eszköz."


Szereti a hűsítő menetszelet kánikulában


BAM


Bertha Krisztián informatikus egy energiaipari nagyvállalatnál. A lakása és a munkahelye közötti, 2 X 13 km-es távot már 2008 óta kerékpárral teszi meg nap mint nap. A fiatalember a környezetvédelem és a testmozgás fontossága miatt kezdett el kerekezni-igaz, a nyári kánikula hűsítő menetszelét is szereti. "Elfoglalt vagyok és nincs túl sok időm mozogni. Gyalog viszont nagyon messze lenne a cég-így ezt a köztes megoldást választottam. Ami azért is jó, mert elég zöldpártian, gondolkodom: ráadásul a kerékpározás lényegesen olcsóbb, mint a bérlet vagy épp a benzin"- summáz.


BAM


Céges zuhanyzó a két keréken érkezőknek


Az országszerte egyre divatosabb kerékpáros munkábajárást már a cégek is elkezdték támogatni. A 70 fős MAPI (Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.) például tavaly ősszel elnyerte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpárosbarát Munkahely címét. "Cégünk a sportesemények közül kiemelten támogatja a kerékpározást. A biciklivel érkező kollégák számára külön zuhanyzót tartunk fent - emellett az őrzött, zárható garázsunkban is vannak biciklitárolók, az apróbb szerelési munkák elvégzésére alkalmas szerszámkészlettel" - mondta el Óvári Erzsébet, a cég kommunikációs vezetője. Mindemellett öt saját kerékpárral és céges biciklisruhával is támogatják a mintegy 20, rendszeresen kerekező kollégát. De nem ők járnak egyedül elöl a jó példával: többek közt a Novotel Budapest Danube és a Magyar Posta Zrt. Központi Szállítási Üzeme is elnyerte ezt a címet.
Bővebb infók a Bringázz a Munkába! akcióról a www.bam.hu oldalon.


Takács Gabriella, 2014. április 23.

 

« Összes hírünk