A versenyszférás álláspiac mostohagyermekeiként aposztrofálják őket. Gazdasági szakterületekhez nem értenek, viszont gyorsan tanulnak, nyelvszakosként jól beszélnek egy vagy két idegen nyelvet, kiválóan dolgoznak fel szövegeket, széles az általános műveltségük. Bölcsész frissdiplomásként nagyobb kitartás és kreativitás kell ahhoz, hogy megtaláljuk helyünket a céges világban. Személyzeti tanácsadókat kérdeztünk az elhelyezkedési esélyekről.

Bölcsészként a versenyszférába

Idegen nyelv: legalább kettő


Kinek jobbak az esélyei? Előnyben van az, aki magas szinten beszél angolul vagy németül és emellett még egy ritkábban használt nyelvet is megtanult. A Magyarországra települt multik üzleti szolgáltató központjai ugyanis rendszeresen vadásszák az ilyen nyelvtudással rendelkező fiatalokat. Ezeknél a cégeknél úgy tartják: nem a diploma típusa, hanem a nyelvtudás, a megfelelő attitűd és a személyiség a legfontosabb. A szükséges gazdasági háttértudás elsajátítható a munkába állás előtti tréningeken - ráadásul a multik többségénél további karrierutak is megnyílhatnak a fiatalok előtt.


Megjegyzendő: a nyelvszakosság ténye nem feltétlenül jelent versenyelőnyt, a fejvadászok és a céges HR-esek a valós nyelvtudást nézik. Ez egyébként egy állásinterjún néhány perc alatt kideríthető. "Előfordult már, hogy csalódnom kellett az interjú során nyelvszakos bölcsészben. Manapság sokan tanulnak külföldön a legkülönfélébb egyetemeken, így ők esetenként jobb nyelvtudásra tehetnek szert, mint a nyelvszakos bölcsészek" - mondja Kelemen Orsolya.


Mit tehet, aki nem kiváló idegen nyelvekben? Kovács András, a személyzeti tanácsadással foglalkozó Grafton Recruitment ágazatvezetője szerint magyar-történelem szakos végzettséggel már nehezebb az elhelyezkedés. "Olyan pozíciókat ajánlanék, ahol fontos a kommunikáció és az emberekkel való foglalkozás" - mondja.


Egy pozícióra 300 pályázat


A bölcsészek számára szóba jöhető pozíció lehet a már említett call centeres munka, a HR, a telefonos értékesítés, a területi képviselői státusz, a kommunikációs, a PR, a vállalati képzés - például e-learning - területén megjelenő pozíciók, a tolmácsolás, a vezető melletti személyi asszisztensi munkakör, a pályázati tanácsadás.


PR és marketing területen azonban nagy a tülekedés különösen gazdasági válság idején. A Graftonnál két nap alatt 300 pályázatot kaptak egy pályakezdők számára is nyitott PR-es pozícióra - fogalmazott Kovács András. Ilyen versenyhelyzetben csak a legprofibb pályázóknak van esélye.


Bölcsészek adui (lehetnek)


Két nyelv magas szintű ismerete - ebből az egyik kevésbé beszélt legyen
Jó kommunikációs és előadói képesség
Nagy teherbírás
Rugalmasság
Gyors tanulási képesség és hajlandóság


Szóba jöhető munkakörök:


Tolmács
Fordító
PR-asszisztens
Honlapszerkesztő (tartalmilag)
Újságíró
Pályázási tanácsadó
Ingatlantanácsadó (OKJ-s végzettséggel kiegészítve)
Személyzeti tanácsadó (fejvadász)
Értékesítő (megfelelő személyiség esetén)
Call centeres
Személyi asszisztens


Dorofejev Tamara, 2009. november 4.


 

« Összes hírünk