A BKV-sztrájk okozta munkába járási nehézségeket a cégek más-más stratégiával próbálják meg kezelni. Valahol a munkaadó kifizeti a taxit. Akadt munkahely, ahol a főnök maga vette fel az alkalmazottakat autójával. Máshol a dolgozók szervezték meg egymás között a fuvarozást. Voltak olyan munkaadók is, akiket nem érdekelte, ki hogyan jut be. Néhány pillanatkép munkavállalóktól.

BKV-sztrájk: így jutnak munkába a dolgozók

Nem ennyire rugalmas és segítőkész az alkalmazottaival az egyik légitársaság, akiknek az irodája Vecsésen található - tudtuk meg az egyik dolgozótól. "Nem kapunk semmilyen segítséget a főnökségtől, hogy könnyebben be tudjunk menni dolgozni. Kisbusz visz minket a metró végállomásától az irodáig, de ez így van minden átlagos hétköznapon is. Akinek pedig problémát jelent eljutnia a lakhelyétől a metróig, az magára van utalva. A cég nem ajánlott fel sem taxit, sem pedig más egyéb megoldást. Ha valaki elkésik, akkor azt most is ugyanúgy le kell dolgoznia, mint máskor" - mondja kissé bosszankodva egy középkorú hölgy.


A főnök fuvarozza a dolgozókat


Áron egy dunaharaszti logisztikai vállalatnál dolgozik, őt és kollégáit a főnök vitte ma dolgozni. "Két főnök van, akik autóval járnak munkába. Ők szedték össze az embereket a metrómegállókban. Aki nem tudott odáig sem eljutni, annak a lakásához ment az autó. Azt mondták a vezetők, hogy a munka nem állhat le, ezért inkább ráköltenek pár ezer forintot pluszban a benzinre." Belső szervezkedéssel több munkahelyen is találkoztunk: ilyenkor a dolgozók útvonaltervet készítettek és egymást vették fel autóval.


Megegyezés a taxisokkal


Egy távközlési szektorban működő vállalatnál is rászánják a plusz költséget arra, hogy a fontosabb munkakörben dolgozókat ne kelljen nélkülözni. "A cégvezetés leszerződött egy taxitársasággal, hogy felvegyék és bevigyék azokat a dolgozókat, akik a minimális szolgáltatás ellátásához szükségesek, mert mindenki transzportálására nincs pénz" - mondta a vállalat egyik alkalmazottja.


Zéró tolerancia


Akad olyan munkáltató is, aki egyáltalán nem mutat toleranciát a BKV-sztrájk ideje alatt. "Aki ezekben a napokban elkésik, azt nem szúrják le annyira, mint máskor, de azért most sem marad szó nélkül a dolog. Egyébként, amikor kiderült, hogy sztrájk lesz, akkor külön nyomatékosították, hogy mindenki induljon el időben és legyen bent pontosan az irodában, ehhez azonban semmiféle segítséget nem nyújtottak. Ráadásul ez pont egy olyan munkahely, ahol néhány napig tökéletesen megoldható lenne, hogy az emberek otthonról végezzék el a feladatokat" - panaszolta egy online gazdasági magazin újságírója.


Dorofejev Tamara, 2010. január 14.

 

« Összes hírünk