A válság megváltoztatta a német munkavállalók prefenciáját, a biztos munkahely már fontosabb számukra mint a fizetés nagysága. De mi a helyzet Magyarországon? Tíz munkavállalót kérdeztünk.

Biztos munkahely vagy jó fizetés - melyik a fontosabb?

A Towers Watson tanácsadó cég felmérése szerint változott a német munkavállalók karrier attitűdje. A többség számára már a munkahely stabilitása a legfontosabb, csak ezután következik a fizetés nagysága. Korábban - amikor még zakatolt a világgazdaság - még fordított volt a helyzet.


A Monster. hu a hazai munkavállalók témával kapcsolatos véleményére és álláspontjára is kíváncsi volt. A válaszokból kiderül, a többség a jobbára a szerény, de biztos megélhetést részesíti előnyben. Vállalkozóbb szelleműek azért köztük is akadnak…


Kérdésünk: Ha döntési helyzetbe kerülne és választania kellene egy szerény megélhetést garantáló, de biztos és egy nagyon jól jövedelmező, ám bizonytalan állás közül, akkor melyik melyik mellett döntene.


Tamás, igazgató: Nehéz egyértelmű választ adni erre a kérdésre - ha olyan projektről van szó, amely épp a karrierfejlődés optimális szakaszában találja a szakembert és az egyéni márkaépítése szempontjából is jókor jön az új kihívás, akkor talán érdemes kockáztatni és lépni. Az persze már az egyén élethelyzetétől, családi állapotától is függ, miként dönt majd.


Erika, egy importőrcég kereskedelmi menedzsere: Feltétlenül előnyként értékelem hosszabb távon, ha inkább alacsonyabb fizetést kínáló, de kiszámítható, stabil munkahelyen dolgozhatom.


Mária, gyógyszerész: Én mindenféleképpen biztosra mennék, nem is kockáztatnék. Így inkább a kevesebb pénzt kínáló, de stabil munkahelyemet választom, ahol egyébként lassan 3 éve dolgozom már.


Gabriella, optikus: Szerintem erre a kérdésre nincs is konkrét, jó vagy rossz válasz: úgy gondolom, hogy ez inkább szakmától és persze az egyén élethelyzetétől, hozzáállásától is függ.


Eszter, üzletvezető: Mindenképp az alacsonyabb, de biztos és kiszámítható fizetést kínáló munkát választanám a mostani helyzetemben.


Judit, eladó: Nem váltanék pont most egy biztosról valami bizonytalan lehetőség kedvéért, csak mert többet fizetnének érte. Nagyon meg kell gondolni, mert egyáltalán nem könnyű manapság jó munkahelyet találni. Legutóbb 5 éve kellett állást keresnem - és ahogy visszagondolok, az álláskeresők helyzete már akkor sem volt épp a legjobb.

Tibor, nyelvtanár: Nekem inkább a kisebb jövedelmet kínáló, de stabil munkalehetőség tűnik jobb megoldásnak.


András, köztisztviselő: A kiszámítható, de nagyon rosszul fizető állás sajnos nem megoldás - de az sem lenne túl előnyös, ha egy jövedelmező pozíció semmiféle állandóságot nem nyújtana a számomra. Én ezért inkább valahol a kettő közötti, optimális és arányos megoszlást választanám. Legyen jövedelmező a pozíció, de azért egy viszonylagos biztonság mellett.


András, ügyfélszolgálati munkatárs: Nem feltétlenül zavarna, ha csak rövid távon biztosítana számomra jó lehetőséget egy cég-igaz, ez csak abban az esetben működne, ha én is profittal jöhetnék ki a lehetőségből. Amennyiben tényleg jól fizető állásról lenne szó, nem lenne gond a rövid időtartam, mert akkor a továbbiakban is hasonló munkahelyben gondolkodnék.


Gyöngyi, területi képviselő: Én mindenképp biztosra mennék.


Takács Gabriella, 2012. augusztus 1.


 

« Összes hírünk