Atárgyalásokon, prezentációkon nemcsak az számít, amit mondunk, az is ugyanolyan fontos, ahogy mondjuk - állítják a szakértők. A nem megfelelő hanghordozással, artikulációval könnyen elijeszthetjük a tárgyalópartnereket, ügyfeleket - még akkor is, ha mondanivalónk tartalma egyébként megnyerné őket. Fung Emília beszédtanárt kérdeztük arról, milyen beszédgyakorlatokkal tudjuk kihozni hangunkból az optimális hatást.Mivel a szóbeli közlés kifogástalansága a tartalom és a forma összhangján múlik, a fontosabb tárgyalások előtt érdemes a tartalmi felkészülés mellett időt szakítani hangszálaink optimalizálására is. A szorongató helyzetek előtt ugyanis a hang remegni kezd, a beszéd akadozóvá válik, ezt hallva pedig a tárgyalópartnerek a beszélő bizonytalanságát tudatosítják magukban, és ettől ők maguk is elbizonytalanodnak. Különböző beszédgyakorlatok segítségével azonban elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Beszédgyakorlatok tárgyalás előtt Tippek a beszédtanártól


Koncentrációs gyakorlatokkal a korai megbeszélésekre"A tárgyalások előtt - különösen a reggel kezdődőeket megelőzően - mindenkinek érdemes bemelegíteni a hangszálait, arcizmait. A korai órákban és általában a megbeszélések előtt leginkább az úgynevezett kombinált koncentrációs gyakorlatok elvégzése ajánlott. Ilyen a hónapok sorolása oda-vissza egy levegővétellel, a szorzótábla sorolása, nyelvtörő mondókák, illetve mondatok tempós, nagy artikulációval történő, ritmusos mondogatása. Fontos, hogy mindezt közepes hangerővel, legalább 2-3 percig folyamatosan tegyük. Ha néma üzemmódra van csak lehetőség, akkor ajakkerekítéssel-terpesztéssel, és hümmögéssel érhetjük el arcizmaink bemelegedését" - mondta el Fung Emília beszédtanár.


Légzőgyakorlatok a hang optimálizálásáhozA koncentrációs gyakorlatok mellett különböző légző- és hangadási gyakorlatok is segíthetnek hangunk optimalizálásában. Légzőgyakorlat például, ha a tükör előtt állva, egy kényelmes levegővel, a szokottnál nagyobb artikulációval egytől tízig elszámolunk, vagy ha mechanikus sorokat (hónapok, napok, évszámok) ismételgetünk egy levegővel. Hangadási gyakorlatként Fung Emília többek között a különböző mondókák, versek, kiszámolók kijelentő, kérdő, és kérdés-válasz metódusban való mondogatását említette.


Alakítsuk normál szintre artikulációnkat"Mivel stresszhelyzetben a hang elhalkul, és az artikuláció a normálisnál alacsonyabb szintűvé válik, a megbeszélések előtt ajánlott elvégezni néhány, úgynevezett artikulációs mozgásokat aktivizáló gyakorlatot (ilyen a "Sárga bögre, görbe bögre" vagy a "Moszkvics-slusszkulcs van a zakózsebemben" mondatok gyors ismételgetése)" - figyelmeztet Fung Emília. Ezen gyakorlatok segítenek ugyanis normál szintre alakítani az artikulációt, aminek köszönhetően a közlendő - formailag - mások számára is érthetővé válik majd.


Találjuk meg a közepes hangszíntTárgyalásra készülve a menedzsereknek tanácsos időt szánniuk a közepes hangszín elérésére is, mivel ez a hangszín a leghatásosabb a résztvevők meggyőzésére. Fung Emília szerint ezen hangszín beállításához legalább napi ötször 10-10 percig szükséges egy-egy mondatot halkan, majd hangosan elmondaniuk, de az is megfelelő, ha először kijelentő módban mondanak el egy mondatot, azt követően pedig felszólítóban: Vidéki dallamban beszélek. Vidéki dallamban beszélj! Városi dallamban beszélek. Városi dallamban beszélj! Az ideális hangszín kiválasztásához kezdetben egy külső személy véleményezése is szükséges.Fung Emília szerint a mondanivaló hatékony megfogalmazásában leginkább a leíró gyakorlatok segítenek. "Írjunk körül előre meghatározott mondatszámban vagy időtartamban egy személyt vagy egy tevékenységet hangosan" - adott tippet a beszédtanár.Különösen fontosak a bemelegítő gyakorlatok megfázás esetén. Ilyenkor azonban csak rövid szakaszú tárgyalásokon vegyünk részt, mert bár hangunk a gyakorlatoknak köszönhetően bejáródik és normál szintűvé válik - viszont ez csak 1-2 óráig tart, azt követően rekedtbe fordul át.

 

« Összes hírünk