Rossz bértárgyalással / fizetési igény megjelölésével akár sajnos 100 ezreket is bukhat egy álláskereső éves szinten - és míg a nők az alacsonyabb tárgyalási hajlandóság, a férfiak már a pontatlanul ”beárazott” pozícióik miatt veszíthetnek nagyot a folyamatban. A Jobline Női Karriernapon Baráth András elhelyezkedési tanácsadó mutatta meg, hogyan kerülhetjük el ezeket az aknákat.  

Bértárgyalás - így készülj fel sikeresen

Az elterjedt nézet szerint a nők csak a rájuk irányuló diszkrimináció miatt keresnek kevesebbet a férfiaknál. A kutatók szerint viszont nem mindig erről van szó.


Ennyivel jobban alkudnak a férfiak


A helyzet valójában inkább az, hogy a férfiak sokkal céltudatosabban, határozottabban és asszertívebben tárgyalnak a béreikről. Linda C. Babock, a Carnegie Mellow University közgazdász és szociológia professzora a kutatásai során legalább 7-8% eltérést tapasztalt azonos képzettségű, tehetségű és szakmai tapasztalattal rendelkező férfiak és nők keresetei között. (Van, ahol a bérszakadék még ennél is nagyobb, 10-40% - megjegyzés a szerzőtől.) A különbség kulcsa egyértelműen a tárgyalási kedv volt: míg a férfiak akár 83%- a mert a bértárgyalás során rámenősebben alkudozni, a nőknek legfeljebb 57% - a volt az, aki egyáltalán megpróbálta.


Egy másik pszichológiai kísérlete során már alkalmanként 3-10 dollár közötti összeget ajánlott a résztvevőknek a közreműködésért. A kísérlet befejeztével aztán minden résztvevőnek 3 dollárt adott - de szinte csak férfiak mertek az eredetileg említett, magasabb összegekről szóló ajánlatra is rákérdezni. Mindenesetre nyolcszor annyi férfi, mint nő tette ezt szóvá.   


A hazai álláspiacon - férfiaknál és nőknél egyaránt - ugyanakkor többféle tévhit is hátráltathatja a sikeres, hatékony béralkut. Az egyik például az, hogy meg sem próbálják, mert eleve lehetetlennek tartják. Vagy fel sem merül. A másik pedig az, hogy vakon megbíznak a kiszemelt cég tisztességében és jóhiszeműségében - holott nem ritkán azért lenne okuk a gyanakvásra. 


Figyelj a bruttó-nettó különbségre


Főleg pályakezdőknél lehet például komoly buktató a nettó és a bruttó bérek összetévesztése. Ne feledjük: míg a bruttó összegben már benne foglaltatik az adó, az egészségbiztosítás és a nyugdíjjárulék, a munkavállaló bankszámlájára már az ezekkel csökkentett nettó összeg kerül. Ám a mai napig is előfordul időnként, hogy a pályakezdő a fogalmak félreértelmezése miatt végül kénytelen egy sokkalta alacsonyabb és kedvezőtlenebb összeggel beérni.


További buktató lehet az álláskereső bérekről alkotott elképzelése is: ha a pályázó ”túl sokat” kér, hamar kihullhat a rostán - de ha túl keveset, akkor csak a cég járhat jól az ajánlattal. Ő pedig gyakran véletlenszerűen, hónapokkal később tudja meg: fizetésben bizony súlyos tízezrekkel marad el a csapatátlagtól. Ami szélsőséges esetben akár újabb munkahelyváltáshoz is vezethet.


Innen gyűjthetsz információt


Épp ezért érdemes állásinterjú előtt alaposabban tájékozódni a fizetésekről. Böngésszük az online fórumokat, bérkalkulátorokat a megcélzott iparágban, szakmában! Ha szükséges, kérdezzünk meg akár karrier - tanácsadót, de fejvadász céget is! Utóbbi biztos készséges lesz, hiszen neki is érdeke, hogy a jelölt a lehető legjobb áron ”keljen el” a piacon, ráadásul bérinfókból is naprakész. A legjobb, ha egyértelműen kikérjük - amennyiben van ilyen - ismerős szakember tanácsát is. Soha ne indítsuk úgy a tanácskérést, hogy ”állást szeretnénk” - de azt se kérdezzük meg, hogy ő pontosan mennyit is keres az adott területen. A legjobb, ha úgy vezetjük fel a kérdést, hogy az iránt érdeklődünk: az ő vállalatánál, hasonló munkakörben, tapasztalattal, karrierszinten nagyságrendileg mekkora bérre lehet számítani?   


Ne sávos bérigényt adjunk meg


Ha összegyűjtöttük a reális bérinfókat, máris elkerülhető egy másik, ugyancsak jellemző csapda. Rendkívül elterjedt például álláskeresőként…- tól,…- ig…  sávban meghatározni a bérigényt. Gyakran tanácsadók is sűrűn javasolják. Csakhogy a munkáltatók is előszeretettel választják inkább a sáv alját. A megoldás: lehetőleg 1 konkrét számot adjunk meg bruttóban, azzal a kiegészítéssel: az ajánlat a tárgyalás (bónuszok, juttatások) függvényében alkuképes.


Kérjük írásban az ajánlatot


Optimális esetben sikerült az állásinterjú, lezajlott a bértárgyalás és már csak a konkrét  ajánlattétel van hátra. Amit ha végre megkaptunk, feltétlenül adassunk írásba is! Az ajánlat elfogadása előtt viszont ne szégyelljünk kérni 1-2 nap gondolkodási időt! Figyeljünk a korrekt bejelentésre is: bizonyos jogosan járó juttatásokat -  például családi adókedvezményt - ezek hiányában nem fogunk tudni érvényesíteni.  


Takács Gabriella


 

« Összes hírünk