Sok pénzügy szakos hallgató célja bekerülni a négy nagy könyvvizsgáló és adótanácsadó cég egyikéhez, amelyet csak "Big Four"-ként (Négy Nagy) aposztrofálnak. Átlagon felüli kereset, előrelépési és tanulási lehetőség, nemzetközi munkakörnyezet. Ilyen pozitívumokat hallani, ha ezekről a cégekről esik szó. Két fiatalembert kérdeztünk, hogyan is jutott be a könyvvizsgálókhoz.

Bekerülés nagy könyvvizsgáló cégekhez

Miként került be Dávid a gyakornoki programba? Írásbeli tesztet írt, valamint egy HR-es és egy szakmai interjút kellett sikerrel vennie.


"Az írásbeli blokkban egy félórás logikai tesztet és egy angol teszt várt rá- a most jelentkezőknek már számviteli tesztet is írniuk kell. A logikai tesztben, hasonlóan az IQ-tesztekhez, rengeteg olyan feladat volt, amely a kitöltő matematikai és számszaki érzékét teszteli - például számsorok, amelyeknél nekünk kellett megállapítani, hogy melyik lesz a következő eleme, "mit lát a képen" típusú feladatok, ábrák elhelyezése az alapján, hogy melyik illik a fent ábrázoltak közé.


Műveltségi rész viszont nem volt


Az angol tesztben már helyes mondatsorrendeket kellett felállítani és hiányosan megadott szakszövegeket pótolni a megfelelő szavakkal. Középfokú nyelvvizsgám van egyébként angolból-ezt a tesztet hasonló tudásszinttel már nagyon jól meg lehetett írni.

Mit kérdeztek tőle interjún?


Miután Dávid sikerrel vette a tesztírás akadályait, hamarosan jöhetett a személyes interjú is. "Nagyjából háromnegyed óráig tartott. Választ kellett adnom többek közt arra, miért épp ezt a céget választottam, miért éppen itt szeretnék gyakornok lenni. A személyes interjún volt egy pár perces angol blokk is, a nyelvtudás tesztelésére. Aztán jött egy szakmai blokk, már a szakmai vezetővel." Majd két héten belül visszajeleztek neki, hogy sikerrel járt.


A végül elnyert gyakornoki pozíció aztán kellemes meglepetésként érte. "Már az elején mélyvízbe dobtak. Egyből a szakma sűrűjébe kerültem, szoros határidős, nagy háttértudást igénylő feladatokkal, de örültem, mert amúgy is ezt szerettem volna. Így szerencsére nem kávéfőzésről és fénymásolásról szólt a gyakornokság, mint ahogy azt sok évfolyamtársamtól lehetett hallani."


Dávid így 2010 januárjától áprilisig volt gyakornok a cégnél. És bár a főállást szeptembertől ajánlották fel - a gyakornokság három hónapja alatt nyújtott teljesítményének köszönhetően nem is kellett több felvételi procedúrán részt vennie - a köztes időt sem töltötte tétlenül. "Megírtam a diplomamunkámat, nyelvvizsgát tettem le, államvizsgáztam - ezeket munka mellett már jóval nehezebb lett volna megszervezni és teljesíteni" - mondja a fiatalember.


Egész napos állásinterjú is volt


Galgóczy Gáspár még csak írja diplomamunkáját a Budapesti Gazdasági Főiskolán az EU csatlakozás pénzügyi hatásairól, ám ő is már dolgozik: egy másik Big Four cégnél - a PricewaterhouseCoopersnél ugyancsak könyvvizsgáló asszisztensként.

Gáspár a kezdetektől fogva ide szeretett volna bejutni. Hogyan is sikerült neki? "Elsőként a cég karrieroldalán töltöttem fel az önéletrajzomat és jelentkeztem. A HR-interjún - mivel a kiválasztásnak e része inkább a személyiségjegyekre koncentrál - főként a ’milyen vagyok’ és ’hogyan lehet velem együttműködni’ kérdésekre keresték a választ a munkatársak. A szakmai vonatkozású kérdéseket azért itt sem kerülték el teljesen: beszélnem kellett többek közt a szakmai gyakorlatomról, amelyet előzőleg egy üzleti tanácsadó cégnél töltöttem. Az interjú második fordulója már az assessment center volt, amely egész napos próbatétel. Az AC során szakmai, matematikai, angol nyelvi és logikai tesztet is kellett írni. Emellett, még ugyanezen a napon zajlottak a szakmai interjúk is az angol és a magyar menedzsment tagjaival - természetesen mindkét féllel külön-külön interjúblokkban."


Útravaló frissdiplomásoknak


Gáspár útravalója a frissdiplomásoknak: "Azt tapasztaltam, hogy jó munkahelyet csak úgy lehet találni, ha az álláskeresés időszakát komoly, legalább 8 órás munkanapként fogjuk fel. Ahogy most visszaemlékszem, órákon át böngésztem az interneten az állásajánlatokat, és legalább 50 helyre küldtem el a pályázatomat. Ez az időszak ráadásul arra is jó lehet, hogy rutint szerezzünk a cégekkel való kapcsolatfelvételben, és megtanuljunk olvasni az álláshirdetések sorai között. A gyanútlan pályakezdő így hamar megtanulja azt is, hogy sok az olyan hangzatos álláshirdetés, amely nem feltétlenül azt kínálja az álláskeresőnek, mint amire számított."


Takács Gabriella, 2011. május 6.

 

« Összes hírünk