Mérnöknek tanulni kifizetődő. Brigitta Veszprémben végzett mérnök-informatika szakon. Ahogyan karriertörténetéből látszik, már az egyetem alatt építette magát kutatási projektekben, szakkollégiumban. A Monster.hu-nak arról is mesélt, hogy mi minden kellett még a sikeres elhelyezkedéshez.

Bejutottam első munkahelyemre - női mérnökként az autóiparban


Márczi Brigitta gyártásütemező mérnök egyetemi tanulmányai befejezése, 2014 óta dolgozik a szentgotthárdi Opel autógyárban. Brigitta a veszprémi Pannon Egyetem mérnök-informatikus és logisztikai mérnök mesterképzésén végezte tanulmányait. Számára mindig is a reáltantárgyak voltak igazán vonzóak - így aztán soha nem is értette az olyan emberek aggályait, akik úgy vélték: na, ez a terület aztán biztos nem nőknek való.

Nem szerette a magolást, az összefüggések érdekelték

"Sosem szerettem, ha pusztán magolásból és memorizálásból áll a tanulás folyamata. Közelebb állt hozzám a számok, s természettudományok világa. Például a matematikában, fizikában, kémiában mindig sikerült megtalálnom az összefüggéseket, hiszen minden résznek logikus felépítése van - amit ha megértek, máris nyert ügyem van az adott témában. A mérnöki munkában mindemellett az is nagyon vonzó számomra, hogy nem csak elméleti tudásunk van, hanem rövid időn belül kézzelfogható, gyakorlati módon jelentkezik az erőfeszítéseink eredménye. Például egy-egy korszerű, átgondolt fejlesztési folyamat eredményeként többórás procedúrák rövidíthetők le, optimalizálhatók. Ez szinte azonnali sikerélmény."

Brigitta azt is pozitívan éli meg, hogy a nők mérnöki pályaválasztásával kapcsolatos negatív társadalmi előítéletek mindeddig sikeresen elkerülték. "Az egyetemi évek alatt a Jedlik Ányos Szakkollégiumnak is tagja voltam, ahol támogató szakmai környezet vett körül, motivált hallgatókkal. Ugyanez elmondható a Műszaki Informatikai Karról is, ahol kiváló oktatók, inspiráló témavezetők segítették tanulmányainkat.”

Érezte, hogy keresett szakmát választott

Mivel Brigitta pályakezdő mérnökként kiemelten piacképes szakma birtokában kezdett el állást keresni, munkakeresése közben olyan időszak is volt, amikor számon tartani sem tudta az épp frissen beérkező állásajánlatokat. Igaz, a piaci “kapósság” még így sem volt automatikus. A cégek érdeklődésében az is komoly szerepet játszott, hogy Brigitta az egyetemen több kutatási projektbe is bekapcsolódott. "Az egyetemen több projektben is részt vettem, a Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszéken például technológiai rendszerek modellezésével és hibadiagnosztikájával is foglalkoztunk. A kutatások keretében több céggel kapcsolatba kerülhettünk, rendszeresen rendezvényekre, konferenciákra jártunk."

Miért döntött az Opel mellett?

Végül mégis úgy alakult, hogy az Opel állásajánlatára az interneten böngészgetve bukkant rá, majd jelentkezett is. "Egyrészt megtetszett az álláshirdetés és a cég. Másrészt itt valóban láttam rá esélyt, hogy az eddig főként elméleti síkon zajló kutatásokat a gyakorlatba tudom majd ültetni. Újabb érv volt a cég mellett az autóipari terület, amely egy fejlődőképes ágazat, s hosszú távú jövőt sejtet." A mérnöki pozíció elnyeréséig végül két interjúkörön keresztül vezetett az út. "Kettő, nagyjából egy-egy órás állásinterjún vettem részt, a két forduló között úgy egy-két hét telhetett el. A nyelvtudásom mellett a beszélgetéseken a szakmai felkészültségemet is alaposan körbejárták. Az állásinterjúk összességében barátságos légkörben, jó hangulatban teltek, és a leendő munkakörről is korrekt tájékoztatást kaptam.

Miért döntött a gyár mellette?

Brigitta szerint állásinterjúja sikerében az egyetemi évek alatt folytatott kutatások, de a szakkollégiumi részvétel és a szintén elnyert Köztársasági Ösztöndíj is szerepet játszottak. És az is, hogy az állásinterjúkon mindvégig igyekezett önmagát adni. "A szakkollégiumért, az itt kapott biztatásért - és azért, hogy ez komoly befektetés a szakmai jövőbe, még akkor is, ha cserébe kevesebb szórakozásra van lehetőség - nagyon hálás vagyok utólag is. A kutatások is sokat vittek előre: a visszajelzések alapján például emiatt találták tartalmasnak, figyelemfelkeltőnek a CV-met.”

Ne játssz szerepet állásinterjún

„Amit még fontosnak tartok elmondani: nem kell az állásinterjúkon taktikázni, szerepeket játszani. Itt mindig önmagunkat kell adni. Mert ránk kíváncsiak, és hosszú távon úgyis ez lesz a célravezető."

Takács Gabriella, 2015. április 1.

 

« Összes hírünk