Dorottya és Dániel első munkahelyét találta meg a Richter Gedeon gyógyszergyárnál. Dorottya informatikai, Dániel vegyészmérnök diplomával kezdte az álláskeresést. Mi kellett ahhoz, hogy sikerrel vegyék az akadályokat? Erről vallanak.

Bejutottam első munkahelyemre - mi a sikeres pályázás titka?


Somogyi Dániel (a fotón) gyógyszer-vegyészmérnök "első munkahelyes" a Richter Gedeon gyógyszergyárnál. A 26 éves fiatalember a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán végzett. A reálos terület iránti érdeklődés nála is gyermekkori szerelem. "Már általános iskolásként is főként a fizika, a kémia keltette fel az érdeklődésemet. Mindig is az ilyesmi vonzott."

A magyar menedzsment is szempont volt

Dániel igyekezett tudatosan tervezni saját álláskeresését: így már egyetemistaként is figyelte az álláspiacot. "Elég sokat nézelődtem a piacon - de az én szakmámban leginkább meghatározónak számító, két-három piaci szereplő közül pont a mostani munkahelyem állt hozzám a leginkább közel. Az ok: a külföldi résztulajdonlás mellett, illetve annak ellenére is főként a magyar management kezében összpontosul a döntéshozatal, nálunk születnek a fontos döntések. Ami meg nem egy utolsó szempont egy cég életében."

Állásportálok, cégek weboldalai

Dániel a tájékozódáshoz, illetve magához a pályázáshoz főként az állásportálokat és a cégek saját weboldalait használta fel. "Már 2013. február elejétől kezdve folyamatosan pályáztam meg állásokat. Ekkor legalább hét-nyolc helyre is elküldtem a jelentkezésemet. " Igazából a fiatalember jelenlegi pozíciója sem éppen főállásnak indult - csupán menet közben változtak pozitív irányba a dolgok.

Ne játszd meg magadat

"Az én állásomat eredetileg gyakornoki pozícióként hirdették meg anno. Volt egy közel 1 órás interjúm a HR-essel, illetve a folyamat részeként egy hosszabb, szakmai tesztet is ki kellett töltenem. Majd egy üzemi bejáráson is részt vettünk, egy másik kollégával. Az interjúkörök után pedig arról értesítettek: úgy alakult, hogy megnyílt egy főállású pozíció, amelyet fel is ajánlottak a számomra." Dániel az önazonosságot tartja az állásinterjúk sikerességénél a legmeghatározóbbnak. "Igyekeztem végig teljesen őszintén kommunikálni az interjúztatóimmal."

Korán kialakult a reál beállítottság

Győrffy Dorottya a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett műszaki informatikusként, üzleti IT-szakos tanulmányainak lezárását követően. Négy éve áll a gyógyszergyár alkalmazásában. Önmagát mindig is reál-beállítottságúnak tartotta. Nem véletlen tehát a pályaválasztás. "A Szent László Gimnáziumban is eleve emelt szintű angol és matematika-tagozatos osztályba jártam, de már ekkoriban is inkább a matematika állt közelebb hozzám. Ráadásul a családtagok körében - például a nagypapámnál is - ez a vonal bizonyult erősebbnek, innen is az érdeklődés."

Dorottyának a sikeres pályázáshoz három fordulón kellett részt vennie. Ezek során pedig a HR, a kutatási igazgató, továbbá a közvetlen főnöke előtt bizonyíthatta rátermettségét-ám ezen felül nyelvi,-és kompetencia-tesztekkel is szűrték a pályázókat. Habár Dorottya nem gondolja, hogy megcáfolhatatlanul birtokában lenne a sikeres álláspályázások receptjének, néhány figyelemreméltó mozzanatot mégis fontosnak tart megemlíteni.

Pontos célitűzés, olaszországi ösztöndíj

"Nagyban hozzájárulhatott a sikeres pályázásomhoz, hogy az üzleti IT-s ismeretekben elmélyedve eleve egy speciális szoftverismeret, az SAS mellé kerestem magamnak állást is. Amiről tudtam, hogy a Richternél már sikeresen alkalmazzák. A másik kulcs már a nyelvtudás és a külföldi tapasztalatszerzés lehetett. A diplomaírás előtti félévet ugyanis Olaszországban töltöttem Erasmus-ösztöndíjasként, ami a kinti, javarészt angol nyelvű kommunikáció miatt komoly erősödést hozott az idegennyelv-tudás terén. Nyelvvizsgája tényleg sok mindenkinek lehet - de a magabiztos nyelvhasználat általában akkor jön át az állásinterjún, ha módunk volt a nyelvtudást előzőleg valahol, külföldön bővíteni, fejleszteni."

Alaposan készülj a cégből


Dorottya szerint mindemellett az őszinteség és az előzetes, alapos tájékozódás a cégről legalább ennyire fontos. "Én tényleg nagyon őszintén mentem az állásinterjúra: vagyis nem akartam többet vagy mást mutatni, mint ami valójában vagyok. A cégből viszont tényleg alaposan fel kell készülni, mert hajszál híján itt úszott el az én állásinterjúm is. Mert bár igyekeztem alaposan körbejárni a témát, az egyik gyógyszerfejlesztési folyamat részleteiről sajnos nem sokat tudtam. Utólag egyébként elmondták: ennél a résznél bizony rezgett a léc. De szerencsére azért összejött az interjú - így az állásom is."


5 tanács az első munkahely pályázása előtt:


- Már az egyetemi/főiskolai évek alatt keress értékes szakmai gyakorlati helyet
- Folyamatosan fejlesztd nyelvtudásodat. Ne a papírt és a nyelvvizsgát tartsd szem előtt
- Nézz utána, melyek szakterületed meghatározó munkaadói
- Nézd állásajánlataikat, keresd a kapcsolatot velük és ajánlat esetén pályázz
- Készülj fel alaposan a cégből interjúra
- Állásinterjún ne szerepet játssz. Add önmagad, abból is a legjobbat


Takács Gabriella, 2015. március 16.

 

« Összes hírünk