Varga Pétert 110 jelentkező közül választották ki a dán központú Grundfos vezető szivattyúgyártó diplomás programjába. Vajon miben volt jobb, mint a többiek? Péter pályakezdőknek számol be arról, mennyi mindent tett a siker érdekében már diákként.Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon ›

Bejutottam első munkahelyemre - mérnökként a Grundfosnál

Varga Péter NPI project manager (azaz az új termékek bevezetésére specializálódott mérnök) a Grundfosnál. Jelenlegi pozícióját a Grundfos két éves Global Graduate Talent Programjának köszönheti - amelyre erős versenyben, közel 110 másik pályázó közül választották ki.

A piacképesség is szempont volt a pályaválasztásnál

A győri Széchenyi István Egyetemen majd a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázó Péter igyekezett már a pályaválasztáshoz is céltudatosan állni. "Nagyon fontos volt számomra, hogy tényleg piacképes, folyamatosan fejlődő területet és szakmát válasszak - és idegennyelveket jól beszélő mérnökként még ma is nagyon jó pályákat lehet befutni ebben a szektorban. A project management pedig azért volt vonzó, mert tetszett, hogy a napi munka során egyszerre több területre nyílhat rálátásom - például a szivattyú tervezésre, megmunkálásra, szerelésre, de a logisztikára is. Tulajdonképpen a mostani munkámban is ezeket a sokrétű feladatokat élvezem a legjobban."


helikopter szerelőKell az egyetem alatti szakmai tapasztalatgyűjtés

Péter abban is biztos: jól pályát választani és az állásinterjúk akadályait is sikerrel venni semmiképp nem a véletlen műve. Hanem kellő eltökéltséggel és tudatossággal bárki képes lehet rá. Így aztán ő is igyekezett minden tőle telhetőt megtenni a boldogulásért. Már egyetemistaként több gyakornoki tapasztalatszerző munkahelye volt. "Diákként dolgoztam például két hónapot a Westcast Hungary Automotive Zrt-nél, de fél évet a győri Grana Plastic és egy évet a Continental Temic csapatában is - pusztán a szakmai tapasztalatok begyűjtése miatt." Emellett Erasmusos diákként bejárta Hollandiát. És csaknem fél évet töltött Londonban, ahol angol nyelviskolába járt a felsőfokú nyelvtudás megszerzéséért. Ugyanakkor az AIESEC szervezet nemzetközi önkéntes programjában is részt vett, ahol a nemzetközi környezet áldásait is kitapasztalhatta.

Ne álommunkahelyünkre pályázva ismerkedjünk az állásinterjú műfajával

Ám arra is ügyelt, hogy ne tegyen fel mindent egy lapra állásinterjú-ügyben. Inkább arra törekedett, hogy már diákként jól begyakorolja ezt a területet. "Nem jó, ha valaki pályakezdőként, teljesen tapasztalatlanul ugrik fejest az interjúk világába - főleg nem akkor, amikor komoly tétje van, mert már állás kellene. Kell az interjú-rutin! Nálam a mostani munkát egész biztosan megalapozta." Útravalóként még annyit fűzött hozzá: a kudarcokba sem kell beleroppanni. "Inkább nézzük meg, mi a hibázás tanulsága és min változtassunk, hogy legközelebb már jól menjen!"

Négy interjúkör után kapott állásajánlatot

A kétéves programig a CV-k benyújtása után még négy forduló vezetett. "Az első fordulóban a talent managernél kellett bemutatnom korábbi, még gyakornokként végzett munkáimat - itt még magyarul. A következő fordulóban magáról a cégről kellett prezentálnom, illetve szakmai adatokat, anyagokat értelmeznem - mindezt már angolul... A harmadik fordulóra maradt az AC: ahol már csak nyolcan maradtunk - itt pedig egy teljes napig különféle feladatokat oldottunk meg hol csoportosan, hol egyenként. Legutolsó – negyedik - megmérettetés során a program nemzetközi vezetőjével volt egy Skype-interjú.

Négy félév alatt kapta meg mostani munkáját

Péter aztán cégen belül négy különböző feladat kipróbálásával készülhetett mostani munkakörére. "Maga a kétéves program négy félévből és négy különböző terület kipróbálásából, megismeréséből tevődött össze. Az első félévben a vezérigazgató mellett vontak be a stratégiai alkotómunkákba. A második, harmadik, már dániai és franciaországi Grundfosnál töltött félévekben gépgyártás-technológiával és koncepciófejlesztéssel, majd automatizált összeszerelő-cella tervezéssel foglalkozhattam. A negyedik szakaszban pedig már itthon, project managerként, új szivattyúk gyártásba való bevezetése volt a feladatom."

Takács Gabriella, 2015. június 24.

 

« Összes hírünk