Napi 12 órás munka heti 7 napon át, összezártság, monotónia. Első hallása nem hangzik megnyerően ez az állásleírás. Ám a munkárt cserébe teljes ellátás jár, az 1-4 ezer dolláros fizetés teljes egészében félretehető, és így néhány év alatt egzisztencia építhető. Az elmúlt 22 évben csaknem 50 ezer magyar próbált világszerte szerencsét óceán-, tengerjáró vagy folyami hajókon - többek között a januárban elsüllyedt Costa Concordián is. Hogyan lehet kijutni? Mennyit lehet keresni?

Bejutás és munka tengerjáró hajón

Segédfelszolgálóként kezdenek az újoncok


A fiatalember azóta saját céget alapított. A hajós munkák iránti töretlen érdeklődést látva ma már az International Crew Ship Training Centeren keresztül közvetít álláslehetőségeket és szervez a munkavállalásra felkészítő szakmai és nyelvi képzéseket. A tengerjáró hajókra a pályázók általában 6-8 hónapos, határozott idejű szerződésekkel mennek dolgozni. Rendszerint segédfelszolgálóként kezdenek, átlagosan 1000-1500 dolláros (220-330 ezer forint) havi keresettel. Az első, sikeresen teljesített szerződés lejárta után az újbóli szerződés előrelépést is jelent: felszolgálóként folytathatják. Igaz, a munkalehetőségeket kínáló hajók gyakran keresnek szakácsot, cukrászt, bárost, recepcióst, fodrászt vagy épp masszőrt is, a tengerjáró hajók többsége a kelet-európai munkavállalókra jellemzően felszolgálóként és segédfelszolgálóként számít inkább.


A rossz álláspiaci helyzet visz külföldre


Az úszó szállodákban munkavállalást tervezőket a jelek szerint az olasz Costa Concordia luxushajó tragédiája sem készteti meghátrálásra. Sőt, év eleje óta az ICTC- t valósággal elözönlötték a munkát vállalni tervezők, zömében a kedvezőtlen hazai álláspiaci körülmények okán. A jelentkezők köre mindenesetre vegyes. Szakképzett, vendéglátós előélettel rendelkező pályázó éppúgy akad köztük, mint háromdiplomás, a pályamódosítását épp most tervező jelentkező, vagy nemrégiben érettségizett, szakmaválasztás előtt álló fiatal. Nők is szép számban jelentkeznek hajóra dolgozni - bár a férfiak azért érzékelhetően többségben vannak. ”Tapasztalataim alapján a hajón dolgozók 60 százaléka férfi - a nők családalapítási szándékaik miatt vannak kevesebben”- magyarázza.


Fontos szempont az alkalmazkodókészség


A munkavállalás az ”úszó szállodákban” gyakran azért is vonzó, mert szállásra, étkezésre egyáltalán nem kell költeni, így a megkeresett összeg szinte teljes egészében félretehető. A terhelhetőség, a nagy munkabírás ugyanakkor alapfeltétel - a hajókon jellemzően heti 6-7 napban, napi 10-12 órában folyik a komoly állóképességet igénylő munka. A speciális munkakörülmények miatt itt fontosabb szempont az alkalmazkodóképesség. ”Egy hajón legkevesebb 1300 emberrel kell tudni együtt élni.” A tolerancia, az előítéletektől mentes viselkedés, és a vidám alaptermészet nélkülözhetetlen a túléléshez. ”Egy-egy óceánjáró valóban nemzetközi környezet - nem ritkán 45 nemzet fiai képviseltetik magukat egyszerre”- magyarázza.


A német- vagy a franciatudás is elég lehet


A legtöbb munkalehetőség valamilyen szintű angoltudáshoz kötődik, ám vannak némettel vagy franciával is megcsíphető munkák. ”Rendszeresen keresünk 4 és 5 csillagos, folyami szálló hajókra angolul - de főként németül vagy franciául beszélő pályázókat, felszolgáló, konyhai kisegítő, szobalány, báros, recepciós munkakörökbe a Duna-Rajna-Szajna útvonalon”- magyarázza Ludányi Adrienn, a Duna Rapszódia ügynökség irodavezetője.
Az elérhető keresetek a munkaszerződést kínáló cégtől is függenek. A havi bérek általában a nettó 650-1400 eurós (300-400 ezer forint) sávban mozognak. Mindez azonban cégenként, megbízónként, de még jelölttől függően is változhat.


Így tesztelik a pályázókat


A munkákra náluk jellemzően egy csoportos tájékoztató meghallgatásával, majd egy személyes, a nyelvtudást is tesztelő interjút követően lehet jelentkezni. A harmadik kör már a megbízó cégé: az idáig eljutókat már személyesen hallgatja meg a cég képviselője. Nem árt szem előtt tartani: a gazdasági válság kezdete óta a megbízók körültekintőbben válogatnak a jelentkezők között. Így ma már jellemzően azok pályázhatnak sikerrel egy-egy pozícióra, akik nyelvtudásuk szintje, előzetes szakmai tapasztalataik és személyiségük alapján minden kétséget kizáróan meg tudják arról győzni az interjúztatót, hogy ők a feladatra a legalkalmasabbak.


Takács Gabriella, 2012. február 2.

 

« Összes hírünk