Sokszor hiába a szakmai tudás, a feladatok tökéletes elvégzése. Ha a dolgozó nem tud beilleszkedni a csapatba, előbb-utóbb munkahely-váltásra kényszerül. A nagyobb cégeknél a beilleszkedés segítésére úgynevezett "beilleszkedési programot" állítottak össze. Ahol viszont nincs ilyen program, ott a jelöltnek egyedül, pontosabban a HR-es munkatársak segítségével kell megbirkózni a feladattal. Íme néhány tipp, amellyel elkerülhető a kiközösítés."A munkatársak általában azt fogadják be gyorsan, aki ugyanolyan, mint ők: nem kedvelik túlzottan sem a náluk gyengébb, sem a náluk erősebb személyiségeket. Nekik tehát - ahogy tulajdonképpen mindenkinek - szükséges apró praktikákhoz folyamodni a siker eléréséhez" - tudtuk meg Szöllősi Ágnestől, a HR-Development Személyzeti Tanácsadó Iroda vezetőjétől.

Beilleszkedés új munkahelyen Így kerüljük el a kiközösítést


A csendes megfigyelői szerep ajánlott az elejénSzöllősi Ágnes szerint a kezdetekkor ideális, ha csöndes megfigyelőként vagyunk jelen a csapat életében: ha az első napokban a feladataink elvégzésére koncentrálunk, és ezzel párhuzamosan felmérjük a helyzetet. "Feltérképezzük önmagunk számára, hogy ki milyen szerepet tölt be a csapatban, ki a hangadó, ki az, akit "vezérüknek" tekintenek, és kik azok, akiktől jobb óvakodni. Ez a tapasztalatok szerint néhány nap alatt kderül. Miután feltérképeztük a helyzetet, érdemes elgondolkodnunk: vajon hová, kik mellé illünk a legjobban. Ezután ajánlott felvenni velük a kapcsolatot, becsatlakozni beszélgetéseikbe" - mondta el.


Kerüljük a konfliktusokatA tapasztalatok szerint a dolgozónak akkor is tanácsos hallgatagnak maradnia az elején, ha jellemét tekintve nem feltétlenül ez jellemző rá, épp ellenkezőleg: előző munkahelyén ő volt a hangadó a csapatban.
Az első napokban ajánlott kerülni a konfliktusokat is. "Ha a dolgozó mégis nézeteltérésbe keveredik egy kollégával, tanácsos azonnal, négyszemközt, nyugodt hangnemben és kompromisszumkészen tisztázni a problémát" - tanácsolja Szöllősi Ágnes.


Ne nyilvánítsunk véleményt"Fontos továbbá, hogy az első hetekben a dolgozó ne nyilvánítson véleményt senkiről, kerülje az ilyen helyzeteket. Nem tudhatja ugyanis, hogy visszajutnak-e az illetőhöz a róla elmondottak, ahogy azt sem, hogy milyen formában" - figyelmeztet.A beilleszkedés sikeressége egyébként nagy részben függ a kiválasztást végzőktől is. Ők tudják ugyanis megítélni, hogy a pályázók közül ki illik a csapatba és ki nem. Ha rosszul döntenek, a dolgozó hiába igyekszik, várhatóan nem tud beilleszkedni.


Céges előadások, feladatok ismertetése, kollégák megismeréseA nagyobb cégek felismerték a minél zökkenőmentesebb beilleszkedés jelentőségét és hasznosságát. Ezért nemcsak a kiválasztás során, hanem azt követően is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a dolgozó megtalálja a helyét a csapatban.Az elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó Tyco Electronics-nál például külön beilleszkedési programot állítottak össze az újonnan érkező kollégák segítésére. Az 1300 munkatársat foglalkoztató cég programjának első napjaiban a dolgozók különböző előadások keretében megismerhetik a vállalat működését, betekintést nyerhetnek a vállalati kultúrába. Emellett tájékoztatják a dolgozókat leendő feladatairól, illetve bemutatják őket a kollégáknak. Ezután a közvetlen vezető vagy egy mentor segítségével betekintést nyerhetnek a részleg működésébe is, megtudhatják továbbá, hogy mely szakmai probléma esetén kikhez szükséges fordulniuk.

 

« Összes hírünk