Gábornak meggyűlt a baja munkahelyi főnökével, ráadásul a fizetéssel is elégedetlen. Mit lehet ilyenkor csinálni? Hirtelen cselekedet helyett érdemes hideg fejjel gondolkodni. Ebben segít most Petrány Viktória karrier coach, aki bármilyen kérdést vár. Ide kattintva felteheted és ő megválaszolja. Személyes adataidat bizalmasan kezeljük.

„T. Szakértő! A jelenlegi munkahelyem személyes problémáim vannak. Keményen dolgozom, de lelkileg és idegileg megvisel, hogy egyik főnököm, egy mérnökember sokakat, köztük engem is inzultál. A fizetésem sem valami magas, máshol többet ígérnek. Kérdésem, hogy mindenképpen váltsak-e munkahelyet? Tisztelettel: Gábor”


Kedves Gábor!


Köszönöm kérdésedet. Sajnos, gyakori munkahelyi probléma a felettessel való személyes konfliktus. És bevallom, az egyik legnehezebben megválaszolható kérdést tetted fel: menjek vagy maradjak? A kérdésedből azt gondolom, hogy a konfliktus és a gyenge anyagi juttatás ellenére is vannak fenntartásaid a munkahelyváltással szemben. Talán kockázatosnak, bizonytalannak látod, de az is lehet, hogy kötődsz a jelenlegi munkahelyedhez.


Nézzük meg először, mi van akkor, ha maradsz.

Bizony, megkeseríti a mindennapokat, ha valaki folyamatosan úgy érzi, hogy a felettese pikkel rá, nem ismeri el igyekezetét, kifogásolja a munkáját vagy épp rajta vezeti le a feszültségét. Beosztottként annyit megtehetek, hogy észreveszem: ahogyan a helyzetet érzékelem, az az én viszonyulásom. Ám nem biztos, hogy más nézőpontból is ugyanaz a helyzet.


Mindannyian emberek vagyunk – a főnök is és a beosztott is. Vannak feladataink, határidőink, ügyességeink, gyengeségeink, érzelmeink, kultúránk és személyes stílusunk. Amikor például, a főnököm emelt hangon figyelmeztet, mondjuk, a munkaidő pontos betartására, azt én mogorvaságnak érezhetem. De lehet, hogy ezzel ő a szabályok betartását akarja kihangsúlyozni. És mivel ő azt szokta meg, hogy erős hanggal nyomatékosítja a fontos dolgokat, fel fogja emelni a hangját – akár haragszik, akár nem. Feszültség akkor keletkezik bennem, ha én az erős hanghoz bűntudattal viszonyulok – akár késtem például, akár nem… Ha pedig nem „vétettem hibát”, akkor aztán mérhetetlen igazságtalanságnak élem meg, hogy velem kiabálnak.  De lássuk meg: a főnök nem (feltétlenül) velem kiabál.


Érdemes tenni egy próbát a viszony javításával, hiszen egy életen át nem reagálhatsz minden kellemetlen helyzetre odább állással. Ráadásul, sokat fejlődhetsz, ha jobban megismered magadat. Akár itt, akár a következő munkahelyen csak javadra válik, ha felismered, mik a te erős és gyenge pontjaid egy munkakapcsolatban. Én például, hajlamos vagyok magamat hibáztatni, ha valami nem jól sikerül – még akkor is, ha minden tőlem elvárhatót és telhetőt megtettem. Most, hogy már ezt tudom, gyorsabban és minimális rossz érzéssel túljutok a kudarcokon és kritikákon.


Nem írod, hogy miben nyilvánul meg az inzultálás, ezért azt tanácsolom, hogy vedd sorra a sérelmeidet, amiket most a főnöködnek felrósz. Aztán, nézd meg, hogy van-e valóban közöd hozzájuk. Igyekezd elkerülni önmagad felmentését. Onnan tudod, hogy őszinte vagy magadhoz, hogy nem magyarázod a helyzetet „de, mégis, mégse, különben is, úgyse” szavakkal, amikkel legtöbbször eltereljük a figyelmet a tényekről. Kiderülhet, hogy van, amikor jogos az „inzultálás” – persze, lehet, hogy a főnököd stílusa hagy némi kívánni valót maga után. De stílus ide vagy oda, javíthatsz a viszonyotokon, ha jobban alkalmazkodsz a munkahelyi szabályokhoz és szokásokhoz, ahol az indokolt.

Ha úgy érzed, te mindent megtettél a munkakapcsolat javításáért, még sincs változás, valóban érdemes fontolóra venni a váltást.


A munkahelyváltást akkor javaslom, ha tudod, mi vele cél.


Talán furcsa, hogy kiemelem a célt – mert ugyan, miért ne lehetne cél maga a váltás?  Nos, az, hogy másik helyen fogok dolgozni, önmagában még nem célkitűzés.


Említed, hogy a fizetésed színvonalával nem vagy elégedett, és máshol ugyanezért a munkáért többet kapnál. A célkitűzés ez esetben lehet a magasabb fizetés elérése. Szeretném azonban felhívni a figyelmet arra, hogy ugyanazzal a tudással, ugyanabban a munkakörben korlátozott a bér növekedése, vagyis lesz egy pont, ahonnan nincs feljebb. Ha most bérben el vagy maradva a piaci lehetőségektől, akkor érdemes tenni a jobb feltételekért; akár a jelenlegi, akár egy új munkahelyen. A továbbiakban azonban, magasabb bér eléréséhez új ismeretek – képesítés, tanfolyam – megszerzése és egy bővebb feladatkörben való bizonyítás kellhet.


Ha vannak továbbtanulási és előbbre jutási ambícióid, építsd be azokat a célkitűzésedbe. Ha pedig úgy érzed, helyeden vagy a szakmádban, törekedhetsz arra, hogy megbecsült munkatárs legyél, ahol tartósan jó feltételek mellett tudsz dolgozni. A váltás alkalmával arra veheted az irányt, ami felé a jövőben törekszel – például, kiszemelhetsz egy iparágat, ami érdekel, amihez úgy érzed, jó érzéked van.


Összefoglalva:


1.    Először is, tégy egy próbát a munkakapcsolat javításával.

2.    Ha sikerül rendezni a kapcsolatot a feletteseddel, kiállhatsz a magasabb bér elérése mellett.

3.    Ha a törekvésed nem hozott pozitív változást, fontolóra veheted a váltást. Tűzd ki a célt, amit el akarsz érni vagy ami felé tartani szeretnél.


Sok sikert a döntéshez!

Petrány Viktória, coach
www.munkaland.com


 

« Összes hírünk